Berta Sándor

Németországban nőtt a zenei letöltések száma

Európa legerősebb gazdaságáról nyilvánosságra hozott legújabb adatok azt mutatják, hogy tovább folytatódik az a trend, miszerint folyamatosan nő a letöltött zeneszámok száma.

A Német Zeneipari Szövetség (BVMI) közleménye szerint sem a CD-eladások, sem a zenei letöltések száma nem csökkent. Erre 1997 óta nem volt példa és mindez azt mutatja, hogy a zeneipar a tavalyi évben stabilizálni tudta a helyzetét, illetve tartósnak bizonyultak a folyamatok. 2010-hez képest képest különösen a letöltések száma emelkedett tavaly, ráadásul nem is kis mértékben, hanem 28,8 százalékkal. A zeneszám eladások eladások 27,2 százalékkal, míg az albumeladások 27,8 százalékkal nőttek, s az egyes zeneszám letöltése is 30,3 százalékkal növekedett.

Németországban a zeneipar legfőbb bevételét továbbra is a CD-eladások jelentik, viszont ezen a területen a forgalom 2,2 százalékkal csökkent. A jelenség egyaránt érinti a hazai és a külföldi előadókat. A német művészek esetében 0,6, a külföldiek esetében 5,3 százalékkal csökkent az értékesített CD-k forgalma.

Érdekesség viszont, hogy folyamatosan egyre több hanglemezt adnak el. Ugyan a bakelitek csupán a fizikai zenehordozók forgalmának kevesebb, mint egy százalékát teszik ki, azonban 2010-hez képest 18,5 százalékkal nőtt a forgalmuk. A belföldi előadóknál ez az érték 29, míg a külföldieknél 15,5 százalék volt. A kedvező számokhoz alighanem hozzájárult a legutóbbi karácsony is, aminek köszönhetően tavaly decemberben 5,8 százalékkal nőtt az értékesített zenei CD-k száma.

Dr. Florian Drücke, a BVMI ügyvezető igazgatója elmondta: "Nagyon örülünk a stabil piacfejlődési folyamatnak. Látható, hogy a zenei ajánlatok megosztásának stratégiája sikeres. Egy nagy zenei kínálat jött létre, amely megfelel a felhasználók különböző szokásainak és a hanglemezektől a Cloud-szolgáltatásokig sok mindent magába foglal. Jelenleg Németországban már több mint 60 legális zenei szolgáltatás érhető el és ezeket - a letöltések számának növekedése ellenére is - nagyon jól fogadták az emberek. Ennek ellenére a legjobb legális ajánlatok sem tudnak versenyezni a tömegesen és ingyen elérhető illegális tartalmakkal, s ezen a területen további intézkedésekre van szükség."

2010 januárjában Nagy-Britanniában a digitális letöltések több mint 50 százalékkal nőttek, míg Kínában az online zeneszolgáltatók közel 350 millió dolláros bevételre tettek szert. Emellett Franciaországban is nőtt a digitális zenepiac. Ugyanakkor időközben az is kiderült, hogy a streamek helyett inkább a letöltéseket választják a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!