Berta Sándor

Kalózkodás miatt hagyja abba az írást egy spanyol szerző

Egy spanyol szerző érdekes módját választotta az őt érintő szerzői jogsértések elleni tiltakozásnak: bejelentette, hogy hosszabb ideig biztosan nem jelentett meg több művet.

Lucía Etxebarría egy darabig némán tűrte, hogy a felhasználók rendszeresen letöltik kötetei illegális másolatait, azonban karácsony előtt meglepő lépésre szánta el magát. Nyilván megpróbálkozhatott volna más módszerekkel, például kínálhatta volna olcsóbban a könyveit, azonban ő ennél drasztikusabb megoldást választott: egyszerűen nem jelentet meg több művet. Az utolsó csepp a pohárban számára az volt, amikor kiderült, hogy az eddig megjelentetett köteteiről készült illegális másolatok száma meghaladja a boltokban értékesített példányok számát.

"Hosszabb ideig egyetlen művet sem fogok kiadni. Mindez egészen addig így lesz, amíg a jelenlegi helyzet nem változik meg. Számomra nem ésszerű, hogy három éven keresztül mint egy őrült dolgoztam az egyik könyvemen, a semmiért. Amennyiben regényeket akarok ajándékozni valakinek, akkor készítek néhány példányt a barátaimnak. Nem élhetek a levegőből a hátralévő életemben. Új munkát fogok keresni" - írta az írónő az egyik Facebook-bejegyzésében.

Etxebarría korábban számos elismerésben részesült Spanyolországban, megkapta többek között a Nadal- és a Planeta-díjat is. Több művét is lefordították idegen nyelvekre. Döntése általános megdöbbenést keltett. A bejelentés után a szerző Facebook-profiljában számos felhasználó próbált érvelni a letöltések jogossága mellett. Az egyik látogató például azzal indokolta a tettét, hogy túl kevés pénzt keres, így nem tud könyveket vásárolni magának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #166
    akkor már mehet is a kölcsönadás, keresztbe fénymásolás......ezt irtad nincs lényegi különbség csak mennyiségi, az elv ugyan az lopás lopás szerinted, az egyik mégis renben van a másik nincs.....hogy is van ez_?
  • G_ArchAngel #165
    Egy masik spanyol szerzo, aki inkabb… es a kepei alapjan jol is teszi:) (+18)
  • eNMi #164
    :D megnyugodtam.
  • narumon #163
    hdo véleményét osztom. Szívfájdalom nélkül olvasom digitális warezban amit már egyszer megvettem és a polcomon van.
  • hdo #162
    Egyszer már megvetted, szarjál rá, töltsd le.
  • eNMi #161
    a napi kb másfél óra vonatozást olvasással töltöm, igy szinte repül az idő. amióta van okoskütyü a zsebben nem kell "cipelnem" sem a könyveket. gondoltam elkezdem újraolvasni a polcokon levő könyveimet, h ne legyen "nehéz" olvasmány (gyűrűk ura, asimov-, lem univerzuma, stb...) igy digitálisan fogtam neki. nekiláttam utánanézni, h mibe is kerülne ismételten (!) begyűjteni, no nem az összeset, de legalább valamennyit. az érdekesebbeket. nem mentem messzire, kinéztem egy 3 részes (itthon 5 könyv) sorozatot. papir kiadásban jelenleg ~4ezer per darab, ez nem kell, mert már rég meg van (anno még párszázas volt!). nézzük akkor digitálisan! 1990 forint, szintén darabja. HEEEE??????????

    most mi legyen? ne olvassak újra könyveket? ne vegyek többet kézzelfogható, lapozható, csodás illatú könyveket? mindkét formátum nem fér bele. itthon, szabadidőben a lapozgatós olvasást részesitem előnyben. lehet akár használt is, fizetek, fizettem érte eddig is. (ender's game. pár évig kerestem a múltban, jó ára volt a használt piacon. pedig "csak ponyva".)

    most belegondoltam a nyolc-tiz kötetes encyclopedia galactica újbóli, digitális beszerzésébe, és ezek még csak a "ponyva" kategóriába tartoznak. hol marad a többi???

    jöhetnek az okos és jó tanácsok!
  • narumon #160
    "....szóval lefénymásolni oké, letölteni nem, értem én világos, gondold már ezt át egy kicsit"

    Szerintem meg olvasd már el még egyszer, hogy mit írtam, esetleg próbáld meg értelmezni is!
  • narumon #159
    "az emberek többsége örül hogy megél valahogy, majd még könyveket is fognak venni, a nemlétező megtakarításokból."

    Nem várnám el ha nem látnék a lábakon 25.000 Ft-os cipőt, 15.000 Ft-os farmert, nem látnék az utakon újabbnál újabb kocsikat, and so on.

    " A Mekivel meg a KFC-vel ne gyere, enni kell, és ha nincs nyitva más késő este, a többi hely sem sokkal olcsóbb."

    Ma délután Burgerben ebédeltem. Tömve volt, pedig elég sok minden nyitva van olyankor még, sőt a szomszédban egy menza üzemel negyedáron.

    "A "könyv éhség" nem ilyen szükséglet. Sokan remekül elvannak úgy, hogy életükben nem olvastak szinte egy könyvet sem."

    Nem is őket piszkálom. Ha nem olvas akkor minek venne? Rájuk gondolom teljesen más vonatkozik. Leírtam párszor de még egyszer; ha valaki elolvas 1 évben 1 könyvet mert kölcsönkapta, attól nem várom el, hogy vegyen könyveket. Aki nem hallgat zenét, esetleg csak komolyzenét hallgat, attól nem várom el, hogy vegyen új zenét. Aki nem néz filmeket csak a tévéshowkat nézi attól nem várom el, hogy filmekre költsön. Folyamatosan azt írom, hogy a probléma azokkal van akik mondjuk egy évben megnéznek 100 filmet de egyet nem képesek megvenni. Akik egy évben elolvasnak 50 könyvet de egyet nem képesek megvenni. Ebből a legrosszabb fajta ha még magyaráz is mellé.

    "100x hamarabb megveszik a legújabb mobilt, vagy a drága ékszereket, ruhákat."

    Hát nem pont erről beszélek?

    "A Te 5000 Ft-os könyveddel nem igazán lehet felvágni."

    Régen meg****ta már a világ ha könyvvel akar valaki felvágni.

    "Pont az a réteg, akik ilyen cuccokra költik a pénzt, nem fog venni semmilyen könyvet, sőt letölteni sem fog könyveket, max zenét és filmeket."

    Akkor olvasd el, hogy mit írtam eddig, mit írtam itt fent.
  • Merces #158
    ....szóval lefénymásolni oké, letölteni nem, értem én világos, gondold már ezt át egy kicsit
  • aaaaa #157
    Inkább örülnétek, hogy valaki még olvas egyáltalán bármit is. Mindegy hogy "kalóz", vagy bármilyen formában. Miért várod el hogy itt, ahol szinte európai szinten a legmagasabbak az adók és az elvonások, a bérek meg a béka feneke alatt vannak, az emberek többsége örül hogy megél valahogy, majd még könyveket is fognak venni, a nemlétező megtakarításokból. A Mekivel meg a KFC-vel ne gyere, enni kell, és ha nincs nyitva más késő este, a többi hely sem sokkal olcsóbb.
    Az emberek többsége ha éhes, nem azon gondolkodik, hogy nekiáll sütni főzni, mert az talán olcsóbbra jön ki. A "könyv éhség" nem ilyen szükséglet. Sokan remekül elvannak úgy, hogy életükben nem olvastak szinte egy könyvet sem. Ettől függetlenül hamburgert zabálni és tévét bámulni remekül tudnak.A könyv már rég nem státusz szimbólum, mint régen. Kérek egy sor pirosat, meg egy sor zöldet, és kirakták a polcra, hogy lássák hogy ők művelt emberek, mert verses köteteik, meg lexikonjaik is vannak. 100x hamarabb megveszik a legújabb mobilt, vagy a drága ékszereket, ruhákat. A Te 5000 Ft-os könyveddel nem igazán lehet felvágni. Pont az a réteg, akik ilyen cuccokra költik a pénzt, nem fog venni semmilyen könyvet, sőt letölteni sem fog könyveket, max zenét és filmeket.