Berta Sándor

Komoly terveket sző a Globalfoundries

A világ harmadik legnagyobb chipgyártójának számító Globalfoundries első embere az Apple okostelefon-piaci stratégiáját követné, ugyanakkor ez közel sem lesz annyira egyszerű.

Az AMD-ből kivált gyártói részlegből megalakult Globalfoundries 2009 tavaszán agresszív útitervvel, valamint határozott elképzelésekkel vágott bele az önálló életbe és 32, illetve 28 nanométeren fejlesztett. A cég az évek alatt a világ harmadik legnagyobb chipgyártójává vált, igaz még messze elmarad a TSMC-től. A vállalatnak az idei Consumer Electronics Show (CES) kiállításon nem volt önálló standja, ehelyett az elemzőket, az ügyfeleit és a dolgozóit a Mandalay Bay Hotel 60 emeletén tartott partira hívta meg.

A 61 éves Ajit Manocha, a társaság első embere azt szeretné, ha a Globalfoundries a TSMC első számú kihívójává válna. "Ugyanazt akarjuk elérni, mint ami sikerült az Apple-nek az okostelefon-piacon: a teljes ipar átrendeződését" - jelentette ki a vezető. A bennfentesek ugyanakkor visszafogottabban nyilatkoztak. "A Globalfoundries - a jelenlegi formáját figyelembe véve - soha nem lesz piacvezető, egyszerűen túl kicsik. A mai napig nem tudtak megfelelni a várakozásoknak és a technikai problémák elbizonytalanítják a lehetséges új ügyfeleiket" - reagált Manocha szavaira Len Jelinek, az IHS iSuppli piackutató cég elemzője. Dick James, a Clipworks kanadai elemzőcég munkatársa hozzátette: "Nem gondolom, hogy sikerül nekik annyira átrendezniük a piacot, mint az Apple-nek. Végül is egy olyan ágazatba akarnak bekerülni, ahol a TSMC már az 1980-as évek óta jelen van."


A gyártó nincs egyszerű helyzetben, hiszen a tavalyi esztendő elején nem tudta a tervezett ütemben és volumenben elindítani a gyártást, s ezzel elsősorban a fő ügyfelének számító AMD-t hozta nehéz helyzetbe. Az AMD ezért könnyen lehet, hogy további megbízásokat ad a TSMC-nek, ami azért is valószínűsíthető, mert a tajvani partnerük gyártja évek óta a grafikus processzoraikat. A TSMC piaci részesedése 53 százalék, míg a második helyen található UMC piaci részesedése 13,8 százalék. Ezzel szemben a Globalfoundries alig 13,3 százalékon áll és 2010-ben 3,5 milliárd dolláros forgalmat tudott elkönyvelni, amelynek 80 százalékát a mobil chipek utáni bevételek tették ki. A TSMC ebben az időszakban 13,3 milliárd dolláros forgalomra tett szert.

Manocha ennek ellenére nem adja fel és számára az ügyfelek az elsők. Korábban az ideje 60 százalékát töltötte Drezdában és 30 százalékát tették ki az ügyfelekkel való egyeztetések. A jövőben az utóbbira kétszer annyi időt akar fordítani. "A TSMC első számú alternatívájaként kell megmutatnunk magunkat, így az embereknek lehet választásuk" - tűzte ki a fő célt a cégvezető. Manocha elismert veterán szakember, aki vezető pozícióban dolgozott számos cégnél, köztük volt az NXP, a Philips és a Spansion.


Az egyik megoldás az lehet, hogy a Globalfoundries megpróbál kapcsolatot kiépíteni az Apple felé. A céget az idő is sürgeti, hiszen Abu-Dzabi a 2010 és 2012 közötti időszakban több mint 11 milliárd dollárt fektetett be és a gyártó még mindig nem termelt nyereséget. A megoldás az előre menekülés, vagyis a gyártási kapacitások növelése, s persze az sem árt, ha ember elég ambíciózus és nem adja fel az álmait.

A Globalfoundries 2010 februárjában szövetkezett az ARM céggel az Intel ellen. A két vállalat által kifejlesztett System-on-a-chip (SoC) megoldások a jelenlegi mobil processzoroknál nagyobb teljesítményt nyújtanak majd kisebb fogyasztás mellett. Az együttműködés tavaly decemberben teljesedett ki, amikor Drezdában bemutatták egy olyan teljesen működőképes SoC-chip prototípusát, amelynek az órajele 2,5 GHz. A chipgyártó emellett optimistán tekintett a jövőbe és 2011-ben 5,4 milliárd dollárt fektetett be, továbbá bővítette a drezdai üzemét. Könnyen előfordulhat, hogy az ARM SoC-chipek elterjedésének köszönhetően az idei esztendő lesz az áttörés éve a Globalfoundries számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!