Berta Sándor

Optimistán néznek a jövőbe a chipgyártók

Tavalyi befektetési összegének közel kétszeresét, 5,4 milliárd dollárt fektet be idén a Globalfoundries. Bővítik drezdai üzemüket, és megpróbálják meglovagolni a mobil chipek iránti növekvő igényt.

Robert Krakauer, a Globalfoundries pénzügyi vezetője a Financial Times gazdasági lapnak elmondta: hosszú távon arra számítanak, hogy egyre több chipgyártó fogja termelését külső cégeknek kiadni. Közlése szerint a mostani bővítési folyamat mögött is a hatalmas megrendelői igények állnak.

Mindezt alátámasztja, hogy a Gartner piackutató cég adatai szerint a globális félvezető-ágazat idei forgalma 4,6 százalékkal fogja meghaladni a tavalyi forgalmat és eléri majd a 314 milliárd dollárt. Ez a jelenség azonban a külső megbízásokat teljesítő vállalatok esetében hatványozottabban fog megjelenni és az ő esetükben 9,4 százalékos forgalomnövekedéssel számoltak az elemzők. A folyamat fő nyertese tehát a TSMC, a UMC és a Globalfoundries lehet, ugyanakkor a jelentős mértékben megnövekedett megrendelések miatt komoly gyártási kapacitásproblémákkal is szembe kell nézniük.

A Gartner rámutatott, hogy tábla PC-kből idén világszerte várhatóan 55 millió darabot fognak értékesíteni, ez pedig a tavalyi adatokhoz képest 181 százalékos növekedésnek felel meg. A Globalfoundries ezért kénytelen volt bővíteni drezdai üzemének gyártási kapacitását, így az eddigi 50 000 szilíciumostya helyett már 80 000 darabot készíthet majd havonta. A gyár éléről távozott Kay Chai Ang, akinek a helyét Elke Eckstein veszi át. A cég az 5,4 milliárd dollár második jelentős részét egy New York-i üzem felépítésére fordítja. Ott 2013-tól havonta 60 000 szilíciumostya készülhet majd.

A cégnek Drezdán kívül van még egy szingapúri gyára is, amelynek köszönhetően 150 további ügyfélhez jutott, ezek között van az IBM és a Qualcomm. A társaság azonban azzal számol, hogy az év végéig további vállalatok csatlakozhatnak megrendelői táborához. A hosszú távú tervek között szerepel egy negyedik üzem felépítése, méghozzá Abu Dzabi repülőtere mellett. Az olajsejkek összesen 6-7 milliárd dollárt fektetnek be a projektbe.

Krakauer kitért az ARM-mel folytatott együttműködésükre is. A szakember kijelentette, hogy ez a kapcsolat rendkívül fontos a számukra, mivel a forgalmuk 40 százaléka a mobil készülékekbe szánt chipek értékesítéséből származik, a chipek zöme pedig az ARM architektúráira épül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NullZ3r0 #3
    Már most visszafogják a kitermelést. Sokan emelést akarnak, de nem emelik tovább a kvótát.
  • philcsy #2
    Onnan fogod tudni, hogy fogy az olaj, hogy visszafogják a kitermelést.
  • DeviloftheHell #1
    háhááá fogy az olaj máris keresnek másbevételforrást :D:D:D