Gyurkity Péter

Felbomlik a Sony-NEC-Toshiba hármas

A három gyártó egy éve kötött megállapodást az új processzorok kifejlesztésével járó költségek megosztására, ám a Sony nem tervezi ennek megújítását és valószínűleg kiszáll a szövetségből.

A Reuters értesülése szerint a japán óriás - egyéb terveivel összhangban - nem tervezi a megállapodás megújítását, vagyis nagy valószínűséggel hamarosan kiszáll a csoportosulásból, amely pedig a következő generációs chipek közös fejlesztését célozta meg. Ezzel minden bizonnyal felbomlik a szövetség, jóllehet a Toshiba és a Nec Electronics tovább folytatná az együttműködést.

A megállapodás megkötéséről annak idején mi is beszámoltunk. Erről az érintett cégek akkor sem árultak el túl sok részletet, ám azt megtudhattuk, hogy a legfőbb cél a 45 nanométeres csíkszélesség elérése 2010-ig, illetve a fejlesztéssel járó kiadások és munka megosztása egymás között. Mindez nagyszerűen illett azon elképzelésekbe - amelyet egyre több szakértő osztott -, miszerint a félvezető ágazat jövője a szövetségekben rejlik, mivel egyre kevesebb gyártó engedheti meg magának a hatalmas költségek fedezését. A hármas azonban most felbomlik, mivel a Sony egyéb terveket dédelget.

Ezeket, legalábbis a döntés főbb következményeit, szintén idejekorán megismerhettük. A PS3 kifejlesztője ugyanis úgy döntött, hogy kiszáll a processzorgyártásból és ezt a folyamatot kihelyezi, hogy csökkentsék a költségeket, amelyek egyedül a konzol három éves projektje esetében 3,8 milliárd dollárra rúgnak. Mivel a NEC és a Toshiba szakembereivel közösen folytatott munka is kezd átlépni a gyártási fázisba, a Sony itt is egyre kevesebb érdeklődést mutat, bár arról egyelőre nem szól a fáma, hogy az eddigi eredményeket hol és milyen módon használnák fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #11
  Szerintem éppen arra gondolt, amit te írtál a másik topikban... :) Tehát hogy torrentről töltik az emberek a HD-s filmeket is. Csakhogy ez a népesség kicsi része, és nem is olyan minőség.
 • NEXUS6 #10
  Akkorát azért sehol nem bukott a Sony, mint az M$ az Xboxxal japánban. Ráadásul 2x is.
 • NEXUS6 #9
  Mi bajod a torrenttel?
 • Dzson #8
  Te arra vered, hogy bukik a Sony? Arra várhatsz, kis billgates jugend.
 • vax #7
  Csak azt tudnám, ha komolyan írtad, miért jó az Neked és nekünk ha a Sony bukik?
  Bár még most nincsen ps3-m pl. de azért nem szeretném ha kibuknának a piacról. :(
 • archkoven #6
  Ez egy nagyon okos hozzászólás volt imi, csak gratulálni tudok:D
 • Sanyix #5
  Torrent??
 • dez #4
  (microchip =/= processzor)
 • dez #3
  "A három gyártó egy éve kötött megállapodást az új processzorok kifejlesztésével járó költségek megosztására"

  Ez egy tévedés, nem processzorokról van/volt itt szó, hanem egyéb integrált áramkörökről! És legfőképpen új gyártási technológiákról.

  Mivel a Cellt a Sony-Toshiba-IBM szövetség fejlesztette ki. A procik nagy részét egyébként eddig is az IBM gyártotta. Nem olyan hatalmas változás, ha esetleg a Sony egyátalán nem fogja gyártani. (Pl. az Nvidia sem gyárt egy darab GPU-t sem, más cégekkel gyártat, akik arra specializálódtak, és birtokukban van a megfelelő technológia.)

 • gforce9 #2
  úgylegyen :) én örülnék neki