Gyurkity Péter

Gyártástechnológiai újítások az Intelnél

Az elemzőknek tartott tavaszi konferencián Paul Otellini, az Intel elnöke és következő vezérigazgatója több fontos újítást jelentett be, és beszámolt arról, hogy az idei évben több mint 200 millió darabra nő a processzorpiac.

A processzorgyártó adatai nemcsak saját szállítmányaikat, hanem a konkurens gyártók - az AMD és az IBM - várható eredményét is tartalmazzák. Számításaik szerint 2002-ben mintegy 152 millió darab chip kelt el, amit egy év múlva 169 millió, majd 2004-ben 188 millió központi egység követett. Erre jönne rá az idei év 207 millió darabos eredménye, és a figyelemreméltó növekedés minden bizonnyal a következő években is folytatódik majd. Otellini emellett megemlítette, hogy jelenleg az első számú processzorgyártó által leszállított chipek 31 százalékát szánják hordozható számítógépekbe, ez az arány azonban az év végéig 36 százalékra nő.

A vállalat az idei évet illetően két fontos újításra szánta el magát. Az egyik döntés az EM64T technológia kiterjesztéséről szól: a bejelentésben a vállalat szóvivője megerősítette, hogy a 64 bites kiterjesztés június hónapban a Pentium 4 500 sorozat tagjainál is elérhető lesz, és az új processzorok mindössze egy újabb BIOS verziót igényelnek majd az alaplapok részéről. A változásban érintett chipek mindössze egy számmal térnek majd el a jelenleg forgalomban lévő termékektől, jelölésük 571, 561, 551, 541, 531 és 521, órajelük sorrendben 3,80 GHz, 3,60 GHz, 3,40 GHz, 3,20 GHz, 3,00 GHz és 2,80 Ghz. A régi-új processzorok 1 MB-os másodszintű gyorsítótárral érkeznek, 800 MHz-es rendszerbuszra támaszkodnak, és minden egyéb technikai részletben megegyeznek elődeikkel.

Az Intel emellett gyártástechnológiai újításon is dolgozik. A jelenlegi 90 nanométeres csíkszélességet felváltani hivatott 65 nanométeres technológia az idei év vége felé debütál majd, de az új ikermagos Pentium M (Yonah) processzorok sorozatgyártása csak 2006 első felében indulhat be. Ha minden időben, terv szerint történik, a 65 nanométeres chipek számukat illetően 2006 harmadik negyedévében szárnyalják majd túl 90 nanométeres elődeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #2
    Szerintem nem, különben nem változna a CPU-k számozása.
  • arty #1
    a már piacon levő cuccok is 64 bitessé változtathatoak ? ha igen, ilyen már régen volt inteléknél ... hm... szorul a hurok ? :D