Berta Sándor

Együttműködik a Globalfoundries és az ARM

Egyre több eredménye van a Globalfoundries és az ARM kooperációjának. Drezdában bemutatták egy olyan teljesen működőképes SoC-chip prototípusát, amelynek az órajele 2,5 GHz.

A kétmagos chip 28 nanométeres gyártási eljárással készült, az ARM Cortex-A9 architektúrájára épül és az órajele a teszteken meghaladta a 2,5 GHz-et. Ugyanakkor azt sem a Globalfoundries, sem az ARM nem árulta el, hogy a prototípus mennyit fogyaszt. A chip egyelőre egy úgynevezett Technology Qualification Vehicle (TQV), azonban a Globalfoundries hangsúlyozta, hogy ennek ellenére egy teljesen működőképes termékről van szó. A további célok között szerepel a számítási teljesítmény optimalizálása.

A chipet hamarosan követni fogja az első 20 nanométeres gyártási eljárással készülő modell is. A terveket már megkapta a cég üzeme, a drezdai Fab 1 gyár. Ez a SoC-chip szintén az ARM architektúrájára épül majd, de az egyelőre nem ismert, hogy a prototípus mikorra készülhet el. A Globalfoundries 2009 óta működik együtt a brit ARM tervezőcéggel. A hosszú távú célok között szerepel, hogy a közös termékek egyre több piaci szereplő váljanak vonzóvá, s hogy a Globalfoundries eltávolodjon az AMD-től, ezáltal más cégekkel is kooperálni tudjon. Erre jó példa, hogy a társaság már együttműködik az ARM mellett a Samsunggal is.

Simon Segars, az ARM ügyvezető alelnöke szerint ez az eredmény mérföldkő a Globalfoundries - ARM kooperációban és hogy a jövőben a cél olyan 20 nanométeres gyártási eljárással készülő chipek megalkotása, amelyek kiválóan használhatók a következő generációs mobiltelefonokban és más eszközökben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valaé valaé ná #8
    Elég is az a faék logika, mert sokkal könnyebb optimalizálni a kódot rá és alacsony szinten programozni. Nem véletlenül van minden konzolban ARM vagy ahhoz hasonló proci és nem x86.
  • mad mind #7
    Ez mégis mire válasz? Olvasd el Komolytalan írását és talán derengeni fog mire válaszoltam.
    Egyébként az amd szerint igenis azok, hiszen őket tekintik a piac új résztvevőjének. Olvastad a cikket egyáltalán?
  • Doktor Kotász #6
    Az ARM és a Core-i processzorok nem egymást helyettesítő termékek. Ezt vagy érti valaki vagy nem.
  • mad mind #5
    De ténylegesen hány embernek van szüksége csúcskategóriás intel procira? Nem a photoshop, 3dmax, videószerkesztő felhasználó a legnagyobb csoport, és azoknál is van ár érzékeny réteg.
  • Komolytalan #4
    Az ARM procik azért fogyasztanak keveset, mert kicsik, még fejletlen (40nm) gyártástechnológiával is. Ez azért van így, mert:
    - rövid a prefetch queue/egyszerű elágazás előrelátás logikájuk (mint a faék).
    - kicsi bennük a cache.
    - időnként még FPU sincs bennük.

    Ezért a 4Ghz simán nem elérhetetlen (mert az pont a prefetch/elágazás előrelátás bonyolultságától függ), a sok mag meg szintén nem elérhetetlen, mert azok meg kicsik. De ezek még bőven kevesek ahhoz, hogy a csúcskategóriás intel procikat akár csak meg is közelítsék.
  • coolbboy83 #3
    Az új ARM magok elég jók lesznek a jövőben feltehetően - az együttműködés nagyon is érthető.
  • hungi #2
    telefonokba, tabletekbe bőven elég már egy A8/A9-es 1-2 magos 1 Ghz-es proci is, úgyhogy szerintem nem akarják utolérni az Intelt - miért tennék? Most olvastam valahol, hogy egy-egy Arm proci a mostani olcsóbb tabletbe az összeszerelő gyáraknak kb. 10-12 dollár, ez alá az Intel soha nem fog tudni menni - arról nem is beszélve, hogy számítás-igényes alkalmazásnak most csak max. a 3D játékok tekinthetők, amikhez már eddig is önálló grafikus proci volt beépítve...
  • kvp #1
    Ha utol akarjak erni az intel-t, akkor az arm-okat 4 Ghz-ig kell felvinniuk, vagy ketszer annyi magot kell bepakolniuk ugyanakkora tokozasba az intellel megegyezo orajelen. (mivel egy arm-os mag teljesitmenye kb. a fele egy intel core2-esnek es kb. azonos egy modern atom-mal) Mind az orajellel, mind a magok szamaval nagyon jol allnak, foleg hogy igazabol mobil rendszerekbe rakjak bele a lassan desktop ereju processzoraikat.