Spencer

Fellendülőben a chipgyártó berendezések piaca

A félvezetőipari cégek mostanság lényegében egytől egyig azzal vannak elfoglalva, hogy növeljék gyártókapacitásukat, ami korántsem meglepő, hiszen például a digitális fényképezőgépek, az újgenerációs televíziós készülékek, a DVD-rekorderek és a hordozható digitális zenelejátszók eladási mutatói minden korábbi rekordot megdöntenek.

A chipgyártó eszközök piacán tavaly decemberben 48,8 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak le, mint a megelőző hónapban. A kiugróan jó, mintegy 2,59 milliárd dolláros forgalmi adat elsősorban annak köszönhető, hogy az említett időszakban számos japán, dél-koreai és tajvani chipgyártó vállalat komoly fejlesztéseket hajtott végre. Egy a SEMI (Semiconductor Equipment and Materials International) által a napokban kiadott friss felmérésből kiderül, hogy 2003 decemberében 38,7 százalékkal nagyobb forgalmat regisztráltak ebben a szegmensben, mint 2002 decemberében, így a tavalyi esztendő utolsó hónapjában egymás után immár az ötödik alkalommal jegyeztek fel éves szinten növekvő forgalmat. A történelem folyamán mindeddig 2001 áprilisában jegyezték fel a legnagyobb forgalmat ebben a szegmensben, amikor is a chipgyártók nem kevesebb mint 2,87 milliárd dollár értékben vásároltak különböző gyártóberendezéseket.

A 2003-as naptári évben világszerte mintegy 22,1 milliárd értékben adtak el chipgyártó eszközöket, ami 11,9 százalékos növekedést jelent az előző esztendőhöz képest. A SEMI szakértői úgy vélekednek, hogy az ipar fellendülőben van, ennek köszönhetően 2004-ben ismét forgalomnövekedésre lehet számítani. A japán, dél-koreai és tajvani chipgyártók tavaly és várhatóan az idén is jelentős összegeket fordítanak majd gyártási tevékenységeik fejlesztésére, ami komoly lendületet ad a piacnak - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a SEMI egyik munkatársa.

A fejlesztésekre konkrét példát tekintve, a dél-koreai székhelyű Samsung Electronics február elején jelentette be, hogy 300 millió dollárért egy olyan új üzemet kíván felépíteni, mely elsősorban mobiltelefonokba és digitális fényképezőgépekbe szánt memóriachipeket fog gyártani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!