Hunter

IBM áttörés a chip­gyártás­ban

Az IBM a Szilícium-völgyben tartott konferencián ismertette felfedezését, mellyel szerintük időt nyertek a költségesebb, és a még gyakorlatban bizonyításra váró chipgyártási technikákra történő átváltásra.

A félvezető ipar évtizedeken át folyamatosan zsugorította áramköreit a chipek és az azokat alkalmazó eszközök teljesítményének és funkcióinak növelése érdekében. Ahogy a chipek alkotóelemei kezdik megközelíteni az atomi és molekuláris méreteket, a fejlődés üteme - melyet Moore törvénye fogalmazott meg - egyre inkább veszélybe kerül, ezen próbál segíteni az IBM.

A korábban feltételezettnél is kisebbé és olcsóbbá teheti a számítógép processzorokat a jelenlegi chip gyár­tási tech­nológia, állítják az IBM kutatói. A cég kuta­tásai azt bizo­nyítják, hogy a szé­les körben alkal­mazott optikai litográfiai eljárásban megvan a lehe­tőség a chip áram­körök mai elektronikai szab­ványainak harmad­részére való csökken­tésére, így nagyobb memória sűrű­séget, vagy nagyobb memória kapa­citást érhet­nének el kisebb he­lyen. A technika tovább­fejlesztése csu­pán a chip­gyártók befek­tetési ked­vén múlik, vélekedik a vállalat, hozzátéve, hogy céljuk kihozni a maxi­mumot az optikai litográfiából, ezál­tal a lehető leg­tovább halo­gatni a költsé­gesebb alter­natívák irányába történő elmoz­dulást. Az IBM sze­rint az ipar így kb. hét évnyi lélegzetvételhez jut és csupán ez idő után lesz szükség radikális változtatásokra.

Az IBM tudósai nem csupán elméletben foglalkoznak a témával: ultraibolya optikai litográfiával megalkották az eddigi legparányibb vonalmintát. A jól elkülöníthető, egységesen elhelyezett barázdák kevesebb, mint 30 nanométer szélesek, ami nagyjából egyharmada a tömeggyártásban alkalmazott 90 nanométernek és átlépte a 32 nanométeres határt, amit az ipar az optikai litográfia határaként tart számon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • beatz #10
  bírom ezeket a processzoros sajtófotókat, ahol a mérnökök úgy vizsgálgatják az orruk előtt lévőlapokat, mint aki épp megváltja a világot.
  legalábbis ez tükröződik a szemében
 • azazel #9
  őőőő
  bocs,bocs nem tudok olvasni úgy látszik
 • dez #8
  De hát éppen arról szól a cikk, hogy ezzel a módszerrel még hét évig nem lesz szükség a költségesebb technológiák bevezetésére...
 • hetti #7
  Azt nem vettétek számitásba hogy mennyit nyernek a chip gyártok azáltal hogy kissebb a csikszélesség!! sokkal több áramkört tudnak kihozni igy egy szilicium lapkábol mint a mai csikszélességgel készülö chip-eknél
 • Tiberius B #6
  Hét év???? Ez nekem kicsit merésznek tűnik, főleg, hogy pont ők mennek most neki ennek a kb. 30 nano-s határnak az AMD-vel, vagy mi.
 • Myron #5
  hét év nem kettő
 • azazel #4
  Szerintem ezt jobb lenne kihagyni, ha ennyire drága. A kétéves haladék után úgyis muszáj lesz beruházni, akkor meg minek most is nagy összegeket kiadni.
 • Enkil #3
  milliárdokat keresnek tisztán ha megerőltetnék magukat lenne miből
 • Zedas #2
  Még igazad is lehetne, de az a baj hogy az új eljárások nem picit drágábbak, hanem kb. 10x az ára egy ultraviola litográfiai berendezésnek.
  Ezt senki nem szeretné kifizetni, főleg mi, végfelhasználók nem.
 • Enkil #1
  nem semmi bár nem örülök annak , hogy emiatt ismét meguszák azt hogy végre sokkal jobb technológiákat kapjunk na de mindegy