Spencer

Partnerségi szerződést kötött egymással az IBM és a Samsung

Az IBM és a Samsung Electronics három részletből álló technológia megosztási szerződést kötött egymással. A szerződés értelmében a Samsung hozzájut a Big Blue chipgyártási technológiáinak licenszéhez, használni fogja az IBM Microelectronics chipgyártási szolgáltatásait, valamint csatlakozik az IBM chipelőállítás fejlesztési projektjéhez.

Utóbbi projektben az IBM-en, illetve a Samsungon kívül az Infineon és a Chartered Semiconductor vesz részt. A közös kezdeményezés célja, hogy a 0,065 mikronos, későbbiekben pedig a 0,045 mikronos gyártási technológiákra történő átállás a lehető legzökennőmentesebben és nem mellékesen a lehető legolcsóbban mehessen végbe.

Szakértők szerint az IBM és a Samsung most bejelentett licensz-, illetve partnerszerződése két egymást keresztező trendre világít rá, melyek közül az egyik kifejezetten az IBM-re, a másik pedig az ipar egészére érvényes. Az IBM mostanság azon van, hogy egyre nagyobb bevételekre tegyen szert a chipgyártó iparban megszerzett tapasztalatai, illetve kutatási tevékenységei révén, vagyis a Big Blue szépen lassan új szolgáltatásokat, illetve komplett megoldásokat vezet be a piacra. A vállalat ennek megfelelően a közelmúltban áruba bocsátotta a PowerPC processzor licenszjogait, chiptervezési szolgáltatásokat indított, ezenkívül pedig East Fishkill-i üzemében chipgyártási szolgáltatásokat kezdett nyújtani partnerei számára.

A másik trend arról szól, hogy a gyártók megpróbálnak összefogni egymással, ily módon ugyanis jelentős mértékben csökkenthetők a különböző fejlesztésekre fordított költségek, arról nem is beszélve, hogy gyorsabban lehet bevezetni a piacra egy-egy új terméket. A processzorok gyártásával foglalkozó cégek mostanság egyre nehezebb helyzetben vannak, ugyanis egyrészt csökkenteniük kell az új chipek fogyasztását, másrészt pedig növelniük kell azok frekvenciáját és számítási teljesítményét. Ezen célok elérése érdekében a gyártók a miniatürizálás eszközéhez nyúlnak, vagyis szépen lassan csökkentik a csíkszélességet, ez azonban összefogás nélkül meglehetősen drága mulatságnak számít. Hasonlóképp drága egy-egy új termék előállítása, hiszen például egy high-tech chipgyártó üzem felépítése manapság legalább 2-3 milliárd dollárba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!