Berta Sándor

33 milliárd dollárt fektet chipgyártásba a Samsung

A dél-koreai elektronikai konszern a hatalmas összeget a következő hét esztendőben fekteti be a félvezetőgyártásba. A beruházások részét képezi nyolc új üzem felépítése is Dél-Koreában.

A vállalat indoklása szerint azért van szükség a 33 milliárd dolláros fejlesztésekre, mert fel akarnak készülni az elsősorban a memóriapiacon jelentkező egyre növekvő igényekre. A Samsung elemzői 2012-ig a memóriapiacon négyszeres forgalomnövekedésre számítanak, a jelenlegi 17,5 milliárd dolláros forgalom 2012-re 60 milliárd dollárra nőhet. A hét esztendős időszakot felölelő beruházási és fejlesztési terv egyik, ha nem a legfontosabb részét a nyolc új dél-koreai üzem és egy új fejlesztési és kutatóközpont létrehozása teszi ki.

Az új gyártósorokat magukban foglaló hét üzemet a tervek szerint a Samsung Hwaseongban található jelenlegi gyárának tőszomszédságában építik majd fel. "2012-re, mire véget érnek a beruházások, a Samsungé lesz a világ legnagyobb chipgyártó üzemkomplexuma. A Kiheung-Hwaseong üzem lesz a világ legnagyobb ilyen létesítménye" - áll a vállalat sajtóközleményében.

Az első üzem építését már el is kezdte a dél-koreai cég, az várhatóan jövőre fog elkészülni. Amennyiben minden az eredeti tervek szerint halad és nem jön közbe semmi, úgy a termelés 2006-ban már meg is indulhat. A Samsung vezetői ugyanakkor nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy a társaság további chipgyártó üzemeket fog létrehozni a világ más országaiban is. Mint azt Hwang Chang-gyu, a Samsung félvezetőgyártó részlegének vezetője elmondta, már vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a konszern akár a közeljövőben megkezdje egy vagy több amerikai gyár felépítését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abelr #2
    nem meglepő
  • IoIa #1
    Biztos sok ipod nanoba való memória kell :)))