Berta Sándor

Elnyomja az utazási oldalakat a Google

Néhány utazási szolgáltatás üzemeltetője hatalommal való visszaéléssel vádolja az amerikai konszernt, mondván az online keresőjében előnyben részesíti a saját adatait és közvetlenül a légitársaságok oldalaira mutató linkeket jelenít meg.

A Google-t bíráló cégek szerint az online keresőben az utazási szolgáltatásoknak és nem a konkrét utazási ajánlatoknak kellene szerepelniük az ilyen jellegű keresések esetén. A konkrét találatok ugyanis befolyásolják a felhasználókat és ezzel bizonyos piaci szereplők indokolatlanul is előnybe kerülnek a vetélytársaikkal szemben. A Google a légitársaságok közvetlen utazási ajánlatait jelenít meg találatokként. Az adatok egyrészt a vállalat által megvásárolt ITA Software saját adatbázisából, másrészt a Kayak.com és az Orbitz.com utazási keresők találataiból, illetve a Bing eredményeiből tevődnek össze.

A felvásárlás kapcsán ugyan az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított, de a szaktárca végül úgy döntött, hogy a társaság megvásárolhatja az ITA Software-t. A Google májusban már integrálta a keresőjébe a repülési információkat, azonban az összes funkció csak szeptember közepén vált elérhetővé.

A The Wall Street Journal tudósításában kiemelte, hogy az új helyzettel leginkább az Expedia, az Orbitz és a Priceline.com nincs kibékülve, mivel így a korábbinál jóval kevesebben használják a szolgáltatásaikat. Az igazságügyi minisztériummal kötött megállapodásban egyébként a keresőcég vállalta, hogy olyan programokat fog készíteni, amelyek növelik a légitársaságok és az online utazási irodák honlapjaira látogatók számát. Ezt az ígéretet azonban a társaság a mai napig nem tartotta be. Ezt a Google is elismerte, viszont Jeremy Wertheimer, az ITA Software alapítója és egyben a Google alelnöke rámutatott, hogy a légitársaságok csak akkor hajlandók átadni számára az adataikat, ha közvetlenül az ő portáljaikra mutató hivatkozásokat jelenít meg a keresési találatok között. Az American Airlines képviselője megerősítette ezt és azt hangsúlyozta, hogy ez a megoldás lehetővé teszi, hogy olcsóbban kínálhassák a repülőjegyeket.

A Google módszere régóta vitatott, mert ugyan a megoldásaival tönkreteszi más vállalatok üzleti modelljeit, azonban hozzájárul ahhoz, hogy a felhasználók közvetlenül azokra az oldalakra kerüljenek, ahová el akarnak jutni. Robert Birge, a Kayak marketingvezetője úgy vélte: a Google nem sért törvényeket a lépésével, viszont megszegi az adott szavát. Az Egyesült Államok Szenátusának Kartellügyi Albizottságában egyre inkább az a vélemény alakul ki, hogy az amerikai hatóságoknak az eddiginél intenzívebben kellene foglalkozniuk a kérdéssel és tisztázni kellene, hogy a Google "pártatlan keresőnek" tekinthető-e vagy sem.

Tavaly decemberben már számos piaci szereplő tiltakozott az ITA Software felvásárlása ellen, köztük volt az Expedia, a Hotwire, a TripAdvisor és a Kayak. A cégek megalapították a FairSearch.org nevű csoportot, amihez később a Microsoft is csatlakozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #2
    Milyen tragédia... ha az ember utazni akar és maga akarja elintézni a szállást és az utat minden részével, akkor maga kezdjen neki a dolgoknak. Hát milyen pofátlanság már hogy én két hét pihenést szeretnék az általam választott szállodában és az általam megszervezett programokkal, és utazási formával, nem pedig úgy ahogy valaki azt eltervezte.

    Ha kényelmesen akarom intézni, és igénytelen módon túristáskodni akarok és azt akarom hogy látszódjon hogy túrista vagyok akkor rákeresek egy utazási irodára, vagy elmegyek egybe és fizetek nekik. De ha engem az érdekel hogy mennyi a repjegy, és milyen szállodák vannak akkor ne akadjon már ki ezen egy olyan cég akinek semmi köze hozzám. Ezek azon is sipákolnának ha a haverokkal beülnénk a kocsiba és elmennénk egy random ország random városába és egy random szállást vadásznánk délután, és csak reménykedünk abban hogy legyen valami olcsó de kényelmes hely az éjszakára. Közük nem lenne a dologhoz, de mégis sírnának, hiszen semmi pénzt nem kapnának értünk.
  • mad mind #1
    Talán az utazásszervezőknek jobban kéne reklámozni magukat. Én személy szerint max akkor megyek ilyen szervezőkhöz, ha nem találok szállást valahova, mert nekik általában van elfekvő szállásuk.