Berta Sándor

A Mozilla a Google partnere és nem a konkurense

Ahogy az ilyenkor gyakran lenni szokott, azonnal megindultak a találgatások a múlt héten bejelentett új Mozilla - Google együttműködés kapcsán. A Chrome egyik fejlesztője azonnal reagált a felvetésekre.

Peter Kasting, a Chrome fejlesztője a Google Plus platformon nyilvánosságra hozott bejegyzésében kiállt az új megállapodás mellett. Közlése szerint a keresőcég főleg azért fejleszti a böngészőjét, mert minél gyorsabban szeretné előrevinni a web fejlődését. Ebben a folyamatban semmilyen szerepet sem játszik, hogy a Chrome böngészőt "több tonnányi internetező" használja-e, mivel más böngészőfejlesztők is megpróbálják minél gyorsabban továbbfejleszteni a saját szoftvereiket. Pont ez utóbbi miatt támogatja a Google a Mozilla Alapítványt, ugyanis a Firefoxot készítő szervezet is jobbá akarja tenni a webet és az erőforrásait egy nagyszerű nyílt forráskódú böngésző fejlesztésére fordítja.

Kasting hozzátette: nem mindenkinek a Chrome a jó megoldás, ezért a Firefox egy fontos termék, ami a dizájnnal kapcsolatos döntéseknek köszönhetően egy másik felhasználói csoport igényeinek felel meg. Őt korábban kifejezetten azért vette fel a keresőcég, hogy a Firefoxon dolgozzon.

A szakember ezután arra tért ki, hogy a Google sikere szorosan összefügg a web sikerével. Minél gyakrabban intézik az emberek a különböző ügyeiket a világhálón, annál több pénzt keres ennek köszönhetően a konszern. Éppen ezért bőven elegendő, ha a Chrome gondoskodik arról, hogy a web egyre jobb legyen, vagyis egyáltalán nem fontos, hogy a program közvetlen bevételeket szerezzen a társaságnak. Mindettől függetlenül a fejlesztő elismerte, hogy a Google a reklámbevétel miatt közvetlenül keres a Mozillával kötött üzleten. A társaság álláspontja azonban az, hogy ezzel a megoldással nem az egyik vetélytársát finanszírozza, hanem az egyik partnerét.

A Mozilla Alapítvány a Firefox 9 kiadása után jelentette be, hogy a Google vezetőivel kötött új együttműködési megállapodásnak köszönhetően továbbra is biztosítva van a szervezet fő bevételi forrása. Az új szerződés 2014-ig szól és ezáltal továbbra is a Google lesz több százmillió Firefox-használó számára a szabvány kereső.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yagami #11
    Skyrim. Boldog Új Évet!
  • gombost #10
    "PC játékipar is haldoklik (pár évtizede már ugye)."

    Azért ne essünk túlzásokba, a komplett PC ipar alig több, mint 20 éves. :)
  • zola2000 #9
    miért konzolra lehet olyanokat mondani mint annó az FF7/zelda OOT/MGS1 stb szintű? Nem. talán mert akkor volt a 3D-CDs "forradalom", akkor alakultak ki az új műfajok, azért ennyire emlékezetesek azok a játékok-műfajok amik akkor születtek.
  • dyra #8
    Megkönnyeztem annyira megható volt! Google én így szeretlek!
  • phaszfej #7
    admin te csak egy kis buzi lehetsz
  • DjDano #6
    Nem halna meg mert ott a Microsoft! Bár nem mondják ki egyértelműen, a Google nem azért ajánlott az eddigieknél jóval több pénzt mert épp olyan kedvük szottyant, hanem túl kellett licitálni a MS ajánlatát, akik keményen pályáztak a főtámogató (és egyben mint Bing az alapértelmezett kereső a Firefoxban) szerepre.
  • finizlik #5
    A pc játékipar már nem haldoklik az halott.
    Mondj egy olyan alkotást ami mondjuk egy Age of Empires, Half-Life, Starcraft, Warcraft stb szintű... Nem tudsz.

    A firefox meg nem haldoklik, de amint a Google azt mondja szia, akkor meghalt. Nem kell haldokolnia ahhoz hogy egy hét alatt vége legyen.
  • DjDano #4
    Így van! Sőt bennfentesek szerint csúnyán rálicitáltak a MS ajánlatára, mert a megállapodás szerint az eddigi 100 millió helyett már 300 milliót kap évente a Mozilla alapítvány :))
  • psishock #3
    "sokan így is a FF kihalását vizionálták"
    sokan így is úgy is vizionálni fogják a FF kihalását, mint ahogy eddig is tették. :D PC játékipar is haldoklik (pár évtizede már ugye).
  • B0nFire #2
    Én azért nem bánom ezt a fúziót, sokan így is a FF kihalását vizionálták, ami be is következne, ha a Google leveszi a projektről a kezét, és helyette a saját böngészőjét futtatja.

    No, én még évekig szeretném használni a rókát, és ehhez kell a Nagy Testvér jóváhagyása is. Ha ez az ára…