Berta Sándor

Megvásárolhatja az ITA Software-t a Google

Mivel az amerikai igazságügyi minisztérium jóváhagyta a cégfelvásárlást, így elvileg minden akadály elhárult az elől, hogy az ITA Software a Google tulajdonába kerüljön.

A hírt Jeff Huber, a Google kereskedelmi és helyi ügyekért felelős alelnöke jelentette be az IT-társaság hivatalos blogjában. Az amerikai igazságügyi minisztérium közleményéből ugyanakkor kiderült, hogy a szaktárca csak komoly feltételekkel engedélyezte a tranzakciót. Az ITA Software jelenleg a világ legnépszerűbb repülőjegy-kereső és -foglaló oldala, amelynek ajánlatai többek között a Kayak.com, Orbitz.com és Microsoft Bing keresők találatai között is megtalálható.

A szaktárca többek között azt követelte, hogy a Google vállalja: 5 évvel meghosszabbítja az ITA Software és a versenytársai között kötött szerződéseket, valamint továbbfejleszti az ITA Software meglévő szoftvereit és szolgáltatásait. Emellett a vállalat köteles tűzfalak segítségével megvédeni a versenytársak adatait az illetéktelen hozzáférésektől. Az igazságügyi minisztérium a következő öt esztendőben folyamatosan ellenőrzi fogja, hogy a társaság eleget tesz-e az önként vállalt kötelezettségeinek.

"Nagyon jó lenne, ha a keresőbe be lehetne majd adni olyan mondatokat, mint például: májusi repülőutak 500 dollárnál olcsóbban, s erre a program kidobná a megfelelő ajánlatokat, amelyeknél fel lennének tüntetve az úticélok, a repülési időtartamok és az árak. Az átadás-átvételt szeretnénk minél előbb lezárni, hogy egyesíteni tudjuk a fejlesztőcsapatokat és a termékeket. Az ITA szakértelmével közösen lehetővé válik majd az izgalmas új légiút-kereső eszközök kifejlesztése" - írta blogbejegyzésében Jeff Huber.

A Google tavaly július elején jelentette be, hogy 700 millió dollárért megvásárolja a céget, de ezután az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított a társaságnál. A szaktárca bizottsága két kérdés vizsgált: az egyik az volt, hogy a felvásárlást követően is elérhetőek lesznek-e az ITA adatai, míg a másik, hogy a Google nem irányítja-e majd saját utazási oldalaira a keresőket. 2010 decemberében számos piaci szereplő tiltakozott a tervezett tranzakció ellen, köztük volt az Expedia, a Hotwire, a TripAdvisor és a Kayak. A cégek megalapították a FairSearch.org nevű csoportot, amihez később a Microsoft is csatlakozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LaMeRick #1
    Én maradok a http://www.liligo.com/-nál :)