42
  • Tibi777
    Ja még valami az Nvidia chipek bizonyos szériája gyári hibásak voltak. Nem a chip forrasztása ment tönkre, hanem a chippen belül a forrasztás nem sikerült a gyártónak.
    Ezért hiába volt sok okos melegítő kolléga vagy újra golyózó kísérletező, vagy új chip felrakó, sajnos pár nap, vagy hétnél tovább nem bírták! :-((
  • Tibi777
    Igazat adok lordsithlord-nek!
    Nem is tudjátok, hogy még mennyi mindent manipulál a gyártó, a fogyasztói társadalom égisze alatt.
    Elég sok mindennel foglalkozom, de tény, hogy a nyomtató patronok, notebook akkukon kívűl, a kvarc szerkezetű órák és mobilok áramköreinek a szoftverében is limitálják az időt!
    Számtalan telo aminek a garija lejárt, pár napra vagy hétre ment tönkre érdekes módon. De nem beszélve a gari szervizekről, akik arról híresek hogy a készüléket egy bizonyos limit felett nem cserélik hanem tönkre teszik......
    Huuuuuuu, de hát mit lehet tenni?
    Ez nem vicc!
    :-))
  • teddybear
    Na igen. Ez a cikk szinte mindent elmond az egyszeri felhasználóról.

Nem is a teljesen tudatlan felhasználó a hülye, mert az legalább csak tudatlanságból teszi tönkre a gépet. Viszont a "hozzáértők" esetében gyakrabban megy fel a pumpa bennem. Rengeteg olyan van, aki tudja programozni, vagy csak használni a gépet, és máris mindenhez ért a kapcsán.
  • lordsithlord
    Azért azt megjegyezném, hogy a 2007-2010 közti HP-k is szépen muzsikálnak még mindig, ha megfelelően kímélték őket, gyakran takarították (a Pavillionokak pl. érdemes fél évente szétrobbantani és teljesen kitakarítani) és nem hitték el, hogy a lában vagy a csodahűtők tényleg hatásosan hűtik a belsejüket. Ezt megintcsak tapasztalatból mondhatom.

Valóban, mindent modernizáltak, de ne felejtsük el, hogy ugyanazokat az anyagokat használják , mint 10 éve, tehát ugyanazok az anyagok ma akár 100* akkora terhelést is kapnak, mint elődeik, tekintve a teljesítmény növekedését és az újabb, egyre kisebb anyagfelhasználást. Elég, ha megnézünk egy 10 éves procit és egy mait, ami egyből szembetűnő, az az, hogy egészen másként fog kinézni: a régi egy hatalmas fémlemez, míg az új egy kb 1*1cm.es kis vacak ugyanakkora alapon. De vehetnék bármilyen eszközt, az eredmény az lenne, hogy az elektronika jelentősen kisebb lett, a sebesség jelentősen nagyobb, de az anyagok ugyanazok bennük. Ráadásul a régebbi gépek jobban voltak hűtve (pl. laptopoknál volt olyan, amiben akár 3-4 venti is volt), emiatt kevésbé jelentkezett a hőterhelés. Emiatt van az, hogy egy 10 éves gép vígan muzsikál, az újabbak meg sorozatban döglenek meg.

A vinyókat gond nélkül lehet egymás fölé építeni, csak kell megfelelő aktív hűtés kell hozzá (bár kapásból megjegyezném, hogy a képen a kolléga nem igazán nézhette meg a házat, mivel az alsó vinyónak ott a csavarhely kicsit lentebb, hogy szellőzni is tudjanak). Lehet kapni olyan vinyóhűtőket, amiket a nagyobbik helyre kell beszerelni, így lényegében egy adapterek a vinyóhoz. Állnak a vinyóhoz való sínből, 1-3 ventilátorból és egy hőmérsékleti érzékelő- és szabályzó modulból. Bolti ára kb. 3000 forint környékén mozog, viszont a vinyót rendesen le is hűti.

Azt kapásból mondanám, hogy az, ha valaki boltban dolgozik, esetleg övé a bolt, nem teszi az illetőt szakértővé. Sőt, tovább megyek, az, ha valakinek informatikai diplomája vagy szakvégzettsége van, az sem teszi az illetőt szakértővé. Szakértő az lesz, aki mindennek utánamegy, rendesen dolgozik, nem kapkod. Sajnos elég kevés ilyen tényleges szakértő van ma az informatikai boltokban, mert ahogy mondani szokták, a hülye is csinálhatja. De megismételném, a papír vagy a bolt nem tesz senkit szakértővé vagy hozzáértővé.
  • pasi29uk
    Azért érdemes vetni egy pillantást azokra a gépekre amiket nem takarítanak, ágyban használnak stb teli vannak porcicával... pupos kondik sorakoznak a lapon. Nah hát az ilyet nem szabad megvenni....
  • tcpip2
    Nekem "szakértők" - a bolt, ahol az alkatrészeket vettem - rakták össze a gépemet. Voltak olyan kedvesek, hogy 2 csavarral fogatták be a winyót 30 fokban megdöntve. (Mondjuk mivel csak 2 csavar fogta, 30-70 fok közt állítható volt a dőlésszöge. Lehet hogy nem is bug volt, hanem feature? :P) Vízszintesbe nem is lehetett beállítani, mert rosszul rakták be a winyó távtartóját. Szóval a "hozzáértők" is tudnak ám alkotni.
  • gforce9
    Igen, persze, tudtak növelni a teljesítményen, csökkenteni a méreten, az akksik teljesítményén... csak az élettartamukon nemtudnak segíteni, persze, hogyne, hihető. Talán inkább nem akarnak segíteni rajta, nem?
  • Rotyoka
    Ormótlanabbak is voltak, és 3x ilyen nehezek is mint most ill. 4x ilyen hangosak ill. ötvenszer lasabbak
  • cyberius
    Nagy különbségek vannak laptop tervezések között. Összeraktam egy 11 éves Toshiba 2410-est,néhány újabb Fujitsut,HP-t.Azt kell mondjam,hogy a régi gépek jobban szellőznek.Jó tömör réz hűtőbordákkal.
    Modernizálnak mindent,de valahogy nem tudták eltalálni az utóbbi években a vonalat.Lásd pl HP Nvidia probléma.Kivonták az ólmot a forrasztóanyagból.Szép és jó, környezetkímélő,de sorra pusztulnak le a 2007-2010 HP modelek.Tele van velük az ebay.
    Szóval szerintem a számítógéphibák többségéért nem annyira a user a felelős,hanem akik tervezik.
  • Rotyoka
    Nézd meg a mostani gépet teljesítményét és a 10 éves gépekét és rá fogsz jönni magadtól is miért bír ki többet a régi
  • WoodrowWilson
    Kit érdekel a háttérkép? Az asztal azért van, hogy pakoljak rá.
  • hegege
    Az aksik vajon minden gépben egyformák?azaz van-e különbség egy prémium üzleti notebook v egy sima noti esetleg netbook aksija között? Vagy mindeyik a fogyasztói társadalom "áldozata" lesz ilyen-olyan okokból.(Nyomtatóknál ugye megy az oldalszám számolás elektronikusan egy erre kifejlesztett chip-el).
  • gforce9
    Talán a HDD-k egyedül olyanok. Nekik nincs szükség rá, hogy tönkremenjen idő előtt, mert egész egyszerűen kinövik az adatok és amiatt úgyis kell újabb, nagyobb. A gyártók sohasem tartják a felhasználó érdekeit szem előtt. Csak és kizárólag a profitot. Az, hogy ehhez szükség van arra, hogy kedveskedjenek a vásárlónak desingos új termékkel, az csak ennek a hozadéka...
  • Mardekár
    Szerintem a felsorolt hibák többsége pont olyan természetű, amire a gyártóknak kellene odafigyelnie és maradjunk annyiban, hogy meg is tudnák oldani őket, ha a felhasználók érdekeit tartanák szemelőt, nem a pénztárcájukat.

Amit a felhasználó tehet: Nem kell megvenni az ilyen üzletpolitikával rendelkező termékeket.
  • gforce9
    Ott a kábelezéssel semmi gond. A hűtőket nem takarja. A házban van elég hely a levegőnek. Ott egészen más gond van. Az a probléma, hogy a HDD-ket egymás mellé szerelték közvetlenül, nemhogy tudjanak már hűlni szerencsétlenek. Ráadásul ahogy nézem a HDD-knek csak az 2 hely van beépítésre, szóval eleve nem sokat lehet rajta segíteni. A felső hely ahogy nézem az valójában az a floppy-é, csak oda is HDD-t raktak. De ha már odarakták, a másodikat miért nem legalulra, hogy legalább annyi hely legyen a kettő között? Mondjuk ha az a 3. HDD is a gépben volt, amit a kezében tart a csóka akkor nem szóltam :) Akkor egyszerűen nincs más lehetőség. Mondjuk ilyenkor épeszű szerelő egy új házat javasol, ahol több hely van a merevlemezeknek.
  • hunwhite
    A második képen lévő kábelezés tisztelt szerelő kolégák! Na az is megérne egy misét!!!
    LOL:D
  • hunwhite
    Az a pozíció a legideálisabb nekik nagyjából, de pár fok dőlés nem árt neki. Viszont itt ebben a mondatban nem is ezen volt a hangsúly!!!
    A lényeg a mondatban "nyugszik" nem pedig rázza, dobálja, lökdösi stb..stb...stb
  • hunwhite
    Na és persze amitől falnak megyek! A háttérképet nem látod az asztali ikonoktól, mappáktól, fényképektől és zenéktől na meg ki tudja miféle sok felesleges évente egyszer használatos dolgoktól...
    Ettől kapok frászt!!!!
    És amikor műkörömmel mutogatnak a lapmoncsira??? Az milyen?Hiába puceválod mindenféle monitorpuceválóval mert a műköröm által okozott felületi sérülések karcok sosem jönnek majd le, ha csak nem viszi egy autójavító műhelybe és nem políroztatja fel (csak vicc volt) Ezért jönnek be nekem az okostelcsik és a leendő win8 érintős cucca....Gyűlölöm amikor a monitor teli van újlenyomattal! Na nesze neked Win8! Ezért biztosan nem lesz Win8-am!!!!!
  • bvalek
    Ha a laptop nem vízszintes felületen nyugszik, akkor a merevlemez érzékeny mechanikája sem képes megfelelő működésre.

Akkor miért ferdék a dokkolók? Az összes dokkoló, amivel eddig találkoztam (különféle Lenovo Thinkpad és Dell Latitude típusok) ferde volt, a felhasználó irányában lejtett.
  • hunwhite
    na igen! az a fránya next, next,next ! Azután pedig csodálkozik , hogy a képernyő felét eltakarja a böngészője fejléce.....Semmit el nem olvas! A másik, hogy "Miért nem telepítetted a különböző "bővítményeket"? Azért mert nálam szinte az összes tiltva van és csak akkor enegedem futni amikor éppen szükséges. Na erre Ő engedélyezi még a szomszéd kutyáját is! legközelebb pedig mikor "sokkal lassabb a gépem" jelzés jön akkor elmutogatom neki, hogy miféle sz@rságokat telepített amiket én nem javasoltam.....ekkor jönnek rá, hogy ez nem a Sokol tipusú rádió :D
    A másik kategória a partícionálás nélküli okosgépek.
    Mindent a c-re! idióták!
    Azzal szoktam kezdeni a magyarázatot egy-egy gépösszetolásnál, hogy ha még nem annyira jártas, hogy: 'A gép pont olyan mint a lakásod.Ott is megvan mindennnek a feladata, funkcionalitása. Ott is mindent a helyére pakolsz. Csak annyit pakolsz ami fontos és egy kevés lakásdíszt is, de ennyi. A c-re célozva- ott sem a konyhában tárolsz mindent. A képeidet, videóidat, zenéidet doksikat, gyermekjátékokat stb...stb... Persze amikor újra kell húzni az ilyen akkor is csodálkozik, hogy az 1-2 órás maximum újrahúzási idő fél vagy esetleg 1 napot is igénybe vesz mivel az összes sz@rságot le kell menteni, ha meg akarja őrizni az utókornak is :D
    Tehát igen. Érdemes egy kicsit úgy kezelni a dolgokat mint a saját lakásunkat.
  • lordsithlord
    Kapásból mondom, hogy a HP-t érdemes lenne darabokra robbantani és kipucolni, mert az akkori típusok hajlamosak voltak összeszedni a port a ventiház köré és gyönyörű porcicákat alkottak.

A 2000-es Toshiba meg, azt kell hogy mondjam, kuriózum, nem sok Satelite élt meg ilyen hosszú időt.Egyébként az még egy egészen más technológiát képvisel, tehát arra még nem vonatkozik az aksiszámláló meg még jópár hibalehetőség sem azon szimpla okból, hogy sok technológia akkor még sehol nem volt (pl. emlékeim szerint nem nagyon akadt külön komolyabb grafikus chip sem, általában az Intel valamelyik kisebb chipje végezte még azokban a képalkotást), így azok egészen más hibákat tudtak produkálni. Nekem is van még egy 1998-as Compaq Armada-m, csont nélkül működik, pedig a műanyag háza már annyira meg van merevedve, hogy helyenként már emiatt törik, de maga az elektronika tökéletes, az aksija meg még mindig bír akár 1 órát is.
  • mad mind
    Nekem van egfy 98-as Toshiba Staellite-om. Akkuja kibír 1 órát általában, folyamatosan ölben volt használva, töltés alatt.
    Van egy hp is 2005-ös, fura lefagyásokat és újraindulásokat produkál, de az akkuja ennek 2,5-3 órát is bír. Szerintem szerencse kérdése a dolog.
  • Inquisitor
    Az első két hozzászólásra: Szerintem akura hivatalosan 6 hónap a kötelező, sok gépnél persze több, de rengetegnél ennyi. Az aku azért szivás notebooknál, mert volt olyan, hogy a modell kijövetelétől 1.5 évre már NEM lehetett kapni hozzá újat. Persze lehet újracelláztatni, és ha rendes a cég még jó vagy jobb is lesz. Ha nem, akkor felesleges pénzkidobás. Régi Thinkpadok (p3 vége, P4 eleje) érdekes módon gyári aksival manapság is mennek 3-3.5 órákat. Meg hallottam hasonlót Toshibáról. Azért érdekes, hogy a mostani gépek meg igen rövid idő alatt nem töltenek 100%-ra, meg 2 éven belül kihal az akuja.

A legtöbb kapható notebook hűtő szahart sem ér hűtési szempontból.

A cikkhez szólva én tapasztalataim alapján a hibáknak inkább a 3/4-e user error, mint a fele. Sőt. :)
    A két kedvenc csoportom ilyen szempontból:
    1. Totális műszaki antitallentum, valószínűleg nem csak számítógéppel, de VHS felvevővel, beltéri egységgel, mobiltelefonnal is szívna. Ő az aki képes 2-3 kattintással olyan hibát produkálni a fél órája frissen telepített windowsban is, hogy neked egy bő negyed óra alatt sem menne. Képes szoftver telepítéssel, driver frissítéssel, akármivel hazavágni a rendszert. Ezt csak azzal fokozza ha bármihez hozzányúl a gépen.
    2. A szakértő. Ő az akinek papírja van róla, hogy ő informatikus, programozó, rendszergizda (vagy ezeket képzeli magáról), róluk lehet még elrettentő példákat hozni, mekkora hülyeségeket képesek elkövetni. Igaz ők általában "csak" a vasat nyírják ki. Persze láttunk már rendszergazdát, aki még drivert sem tudott telepíteni, illetve rendszert is csak félig.
  • lordsithlord
    Minden csak nézőpont kérdése. Ha az ilyen típusú használat mellett a merevlemez hibásodik meg, az valóban nem feltétlenül szabályos használat, bár azt kapásból megjegyezném, hogy pontosan az ilyen típusú használat miatt vannak ma már külön üzleti modellek, amiket kifejezetten az ilyen használatra terveznek )pl. gumi rengéscsillapító van a vinyó körül, érzéken giroszkóp felügyeli a lemezt, így a legkisebb mozgásra is a lemez legalább 30mp-re leáll, ha közben ius mozog, akkor tovább is, stb.).
    Másik dolog, hogy a mérnökök valószínűleg nem véletlenül számolták ki azt az 1 évet, amíg a gyártók garanciát hajlandóak vállalni, mivel ez az optimális idő, amit a vinyónak elvben bírnia kell meghatározott használat mellett.
    Namármost, vannak olyan aksik, amik már arra is reagálnak, ha az adapter által leadott áramerősség csökken (ez lehet akár az adapter mozgatásából is adódó), így máris ismét előjön, hogy akkor mennyire reális az a 10ezer kapcsolódás. Ehhez még hozzátartozik, hogy a gépeknél legelsőnek az adapter mey általában tönkre, vagyx elektronikailag vagy pedig a vezeték metgtörik. Elektronikailag mindenképpen gyengül viszonylag gyorsan a melegedése miatt, ráadásul nemegyszer a túlmelegedés védelme túlérzékennyé válik 1 - 1,5 éven belül, így ez is okozhat olyat, hogy pillanatokra megszakad az áramellátás a vezetékről. Nem véletlen, hogy az adapterekre szintén csak 1 év garanciát ad a gyártó.
  • Szefmester
    Lehet hülyeség, de ha hálózatról használtam a notim akkor az aksit kiszedtem belőle... :P ha meg az ölemben volt akkor többnyire törökülésben ültem az ágyon, a gépet pedig a térdeim és a hasam háromszöge tartotta így volt hely bőven alatta. Alig két éves a készülék, és kímélten volt használva az aksija pedig néha kibír 2-2,5 órát, van amikor alig 1et, és mindeközben nem látszik semmi háttérben futó gyanús folyamat..
  • Artyy
    Szerintem az nem szabályos használat ha a készenléti időt figyelmen kívül hagyja és állandóan ráköti a töltőre, meg futkos vele miközben pörög a merevlemez.
  • lordsithlord
    Reális az, tekintve hogy sokan nem fogyasztják le csontig az aksit, hanem pl. épületen belül rohangásznak egyik irodából a másikba, esetleg többször is, mint amit a napi adagra leírtál. Ez annyiszor +1 csatlakoztatás, ahányszor visszaér a saját helyére és dokkolóra vagy töltőre teszi a gépet. Ez szerintem messze nem meríti ki szabályos használatot.

Nem tudom, hogy az Asus mennyire szar, nekem kellemetlen tapasztalataim vannak a szervízes ügyintézésükkel, így magát a gépet nem tudom minősíteni, de az A6VM szériánál tuti, hogy fordítva volt. Egyébként több HP modell is az alul fúj megoldást használja, ezért is melegszenek rendesen (pl. némelyik Pavillion gép is).

A gépek maguk, ha jól bánnak velük, rendszeresen kitisztítják, akkor nagyon sokat bírnak, jóval többet, mint 3-4 év. Kivétel persze, ha nem jól van összerakva a gép és erősen melegszik (ez tipikusan a Fujitsu Siemens lépfenéje), akkor ugyanis bármit csinál az ember, 3 évnél tovább nem nagyon tart ki a gép.

A HP tipikusan rosszul konstruált gép, túl alacsony, ezért is kell alá emelés. Én pl. a Pavillionomat egy régi jó nyomtatóállványon használom, így nem melegszik szinte semmennyire.
  • DeviloftheHell
    viszont az a 15 ezer töltés annyit jelent hogy kb nulla a kapacitása a celláknak, 1000 töltés után a li-ion cella több mint 80% át elveszti az eredeti kapacitásának
    de inkább 1000 ciklus az a számlálo :)
  • Artyy
    Ez butaság. A fogyasztás növeléséről a marketing gondoskodik a mindig új dizájn és teljesítmény reklámozásával. A gyengébb minőségű laptopokat azért gyártják, hogy a lehető legolcsóbban árulhassák, de azoktól ne is számítson sokat az ember. A másik, hogy vigyázni kell rá a fenti cikkben leírtak alapján mert ezek a dolgok is csökkenthetik az élettartalmat.
  • Rotyoka
    Furcsa mód ezért van egy tökéletes állapotban lépő 4 éves Hp notebook-om (aksi csere volt csak 1x) ill. tesómnak egy 4 éves hp-ja mert direkt basszák szét! (ő 2x vett bele aksit 2x 20 fontért vagy mennyiért)
  • cyberius
    HP-nál megfigyeltétek-e,hogy mennyire alacsonyan van az alja?
    Vajon ezt szándékosan csinálták így vagy ennyire hülyék?
    Összeraktam már néhány HP DV 9500 es egy HP DV 2000 laptopot.Az aljuknál van egy 3x3 cm-és beszívó nyílás.Azt mindig megnövelem duplájára és háromszor magasabb maszek gumilábakra cserélek.A GPU-ra 1.5mm vastag vörös-rézlemezt teszek és lekenem,mint a procit.
    Nem kell nagy szakértelem,hogy felismerd:
    a gyártók szándékosan max 3 éves életciklusra terveznek,hogy biztosítsák a fogyasztást.
    Szándékos tervezés ez.Thanks HP!
  • Artyy
    Szerintem számolj utána kicsit mert a 10 ezres szám még igen nagylelkű. Ha 1 éven belül elakarod érni 1 éve keresztül minden nap 28x kéne töltened a laptopot ami nem normális. (28x365=10220) és így simán elmondható róla, hogy nem rendeltetés szerűen használta. Ha 2 év akkor napi 14x töltheted ha 3 év akkor 10x töltheted minden nap. Szóval ebben én nem látok semmi vitatni valót. Aki meg 30x töltené a laptopot minden nap vagy ki-be húzgálja, játszik vele az ne csodálkozzon, hogy nem kap garanciát.

A másik, hogy az a 2-3 mm emelés pont elég, hogy levegőt szívjon a gép mert alul szívja be és oldalt meg hátul vezetik ki, fújják ki a meleg levegőt.
    Melyik laptop ahol ez fordítva van? ritka sz@r lehet.
  • jackoneill90
    Én például a mai nap már legalább ötször beleütöttem a gépházba. ami már a korábbi ütközet miatt behorpadt. Már zörög az egész. ha nagyon nagyon erősen ütöm akkor ujraindül, vagy reset gombbal indítom újra. Dehát tudom, hogy nem tesz jót mégis jó érzéssel tölt el ha megleckéztethetem a döglassú gépem.
  • lordsithlord
    A 2 év reális, mint mondtam, az enyém is 2,5 évet kibírt, mielőtt az elektronika megdöglött. Megjegyezném, hogy elég, ha egy pillanatra megszakad a töltés (lsd. pl. pillanat-áramszünet), az elektronika már ezt is +1 csatlakoztatásnak veszi. Ez pedig ahhoz vezet, hogy bár maguk a cellák még akár évekig is bírnák, az elektronika tönkremegy és nem éri meg cserélni, hanem vehet egy új aksit az ember.

Nem azt mondtam, hogy direkt rossz a szellőzés, erről szó nincs, de tény, hogy igen gyakran a hibás konstrukcióból adódó hibát sem ismerik el a szervizben, hanem közlik, hogy a meghibásodásról a felhasználó tehet. Szó nincs szándékosan hibásan konstruált szellőzésről, pusztán arról, hogy gyakran csak idővel jön elő a nem megfelelő szellőzés (lsd. okként a gyengülő ventilátort vagy az elkerülhetetlenül bejutó port). Szó nincs szándékos hibaokozásról, csupán arról, hogy a gyártó nem óhajtja magát azzal degradálni, hogy beismeri a termékben lévő, nem szándékos hibát. Elvégre ha minden hibát elismernének, az elég hamar a cég hírnevének romlásához vezetne.
  • gforce9
    Olyan hogy elavul egy számítógép, olyan elsősorban csak a fejekben létezik. Egy 5 éves gépnek nagyon sok ember örülne és tökéletesen kielégítené az igényeit. De ha eleve úgy oldják meg hogy 3-5 év után menjen tönkre egy eszköz (tökmindegy, hogy számlálóval vagy eleve úgy tervezik, hogy tönkremenjen) Akkor valójában nem is vásároltad meg az eszközt, csak úgymond bérbevetted annyi időre amennyit a kedves gyártó gondolt élettartam idő alatt. Ez pedig mocsokság. Persze egy rohanó világban ez sok esetben nem feltűnő, mert sok célra valóban hamar elavulnak a dolgok, de ha én pl. veszek 1 kabátot és 1000 felvétel után benő az ujja mert a gyártó azt határozta meg, hogy márpedig akkor el kell "romlania"... hát mit mondjak... na azon már nem csak 1-2 ember lenne felháborodva.
  • senki687
    Érdekes, amit állítasz. De ez a 10-15 ezer töltés limit nem tűnik logikusnak. Így napi kb. 10 leválasztás és csatlakozás mellett (ami nem túl életszerű) is 2-5 évig tartana ki. Addigra elavul egy számítógép. És akkor csak 1 aksit kell cserélni... Ha van ilyen töltés limit, akkor az jóval kevesebbet bír. És ha van is benne, az is lehet, hogy biztonsági okokból van beépítve, mivel a lítium akksi robbanás veszélyes.

A szellőzés szintén nem biztos, hogy direkt rossz. Egy csöppnyi helyre, max. 1 liter térfogatba kell besűríteni annyi elektronikát, ami normál esetben egy 20-35 liter térfogatú dobozban van. Maga után vonja a gyors melegedést és a melegedés miatti degradációt. Felesleges erre rájátszani, ígyis-úgyis hamar tönkremegy. De persze ettől még lehet, hogy egyes cégek rájátszanak. De szerintem valószínűbb, hogy inkább pancserek, mint sem számdékosan rosszul terveznék meg.

Majd ha jön a Windows 8 és ezáltal elterjedhetnek az ARM-os laptopok és azok is hamar tönkre mennek, akkor azt mondom, hogy igazad volt/van. De addig ha egy laptop nem bírja 2-3 évnél tovább, addig semmi öszeesküvéselméletet nem vélek benne felfedezni. Egyszerűen ennyi az élettartamuk, mert a technika itt tart.
  • lordsithlord
    2 dolgot mondanék neked.
    Az 1.: elvitatkozhatunk, hogy hülyeség-e vagy sem az aksis állításom, csak szólok, hogy a HP szervizében dolgoztam, így első kézből való az infó. Nem mellékesen ugyanezt mondta nekem egy aksifelújítással foglalkozó cég is, mikor bevittem az aksimat, ami, mit ad isten, kb. 2,5 év alatt úgy szállt el, hogy a cellák egyik nap még 2,5 órát bírtak, másnap meg már nem lehetett őket tölteni... Szétszedték, az elektronika egyben van, de nem lehet lenullázni, mert már elérte a megadott számú töltést. Ja és még mondták, hogy ugyan már nem annyira nyilvánvalóan csinálják ezt a gyártók, de átlagosan 10-15ezer töltés után MINDEGYIK gyártó aksija meggajdul.

Ad 2: a CoolerPad egy elég érdekes dolog, ugyanis ha megnézed, 2 hiba is megesik: sok típusnál pont oda nyomja a hideg levegőt, ahol a laptop nyomná ki a meleget, a másik hiba pedig, hogy gyakorlatilag csak halottnak a csók, mivel ugyan nyomatja a hideg levegőt rá, jó esetben még jó helyre is, de az alap probléma akkor is fennáll: nincs elég rés a laptop alja és a CoolerPad teteje között ahhoz, hogy megfelelő hőleadást tudjon csinálni a gép.

Valóban, a legtöbb laptopon oldalról us van szellöző. Csakhogy ez édeskevés, mivel alapvetően a venti alulra nyomatja a levegőt, oldalra csak egy légcsatornával vezethetik el. Sőt, több olyan típus is van, amin az oldalcsatorna csak arra szolgál, hogy a venti azon keresztül szívja be a hűtésre szánt levegőt.

Mégegyszer megjegyezném, hogy ezen elvitatkozhatunk, nekem ez a szakmám, tucatszám láttam elégtelen hűtés miatt besült laptopokat és elég gyakran olyat is, ami csak simán az asztalon volt használva a saját dokkolójával, tehát megfelelő sima felületen volt, mégis simán besült.

Azt pedig csak kiegészítésként mondanám, hogy az NVIDIA-s gyártók közel 2 évig szenvedtek azon, hogy hogyan hűtsél laptopban a grafikus chippet úgy, hogy az ne halljon meg átlagosan 2 éven belül az állandó túlmelegedéstől. Ez a probléma még ma is elő-elő fordul, az egyre erősebb grafikus chippek elterjedésével párhuzamosan néha még előjön ez a probléma.
    Ez a probléma ugyan elvileg megoldódni látszik a Sandie Bridge megjelenésével, de megjegyezném, hogy bár a technológia még alig 1 éves, már most akadnak olyan Sandie Bridge-es procijú gépek, amiknél mit ad isten túlmelegedési probléma lépett fel és emiatt károsodott a procijuk.
  • Jackal
    Most én tehetek róla, hogy gyenge a pohártartó? :)
  • kvp
    Mar egyszer ebbol volt balhe, az erintett gyartonak ki kellett adnia egy javitast, ami visszallitotta a szamlalot. Mostanaban inkabb ugynevezett litium ion cellakat hasznalnak, amik adott szamu teljes toltesi ciklust birnak csak ki, de ez a cella teljes lemeriteset es feltolteset jelenti, tehat ketszer fel, az csak egynek szamit. Viszont igy is normal hasznalat mellett kb. 3 ev alatt faradnak el teljesen a cellak, de ez normalis es a technologiabol adodik.
  • gforce9
    Részletezd miért baromság. A nyomtatóknál ez megy. Kizártnak tartom, hogy máshol ne alkalmaznák ahol csak lehet.