Berta Sándor

Ubuntu: "A Google a legnagyobb a konkurensünk"

Mark Shuttleworth már 25 éves korában multimilliomos lett, később már milliárdos és űrturistaként ő volt az első afrikai a világűrben. Pénze nagy részét a Ubuntuba forgatja vissza és minden erejével azon van, hogy megvalósítsa ambíciózus terveit. Az üzletember egykori cége, a digitális aláírásokra és adatvédelemre szakosodott Thawte eladásával tett szert vagyonára.

Az elmúlt napokban Mark Shuttleworth a floridai Orlandóban megrendezett Ubuntu Fejlesztői Konferencia kapcsán többször is szerepelt a sajtóorgánumokban. A Canonical alapítója a rendezvény előtt úgy nyilatkozott, hogy az Ubuntuval a jövőben nem csak az asztali számítógépeket és a notebookokat, illetve netbookokat célozzák meg, hanem szeretnék a hordozható készülékeket, elsősorban a táblagépeket és az okostelefonokat is meghódítani.

"A Linux elsősorban nem az asztali számítógépeken, hanem a mobil eszközökön található meg, például a Google Android operációs rendszere is a Linuxra épül. Néhány dolgot valóban meg kell változtatnunk ahhoz, hogy a Linuxot a magánszemélyek részére is vonzóbbá tegyük. Tény, hogy a Linux-fejlesztők eddig nem éppen arra koncentráltak, hogy a szoftver könnyen kezelhető legyen, de tanultunk a hibáinkból, többek között az Ubuntu által. A disztribúció most több készüléken fut, mint a netbookőrület csúcspontján. A fejlődő országokban a Linux jóval elfogadottabb, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. A nyugati világban megállapodtunk néhány gyártóval és egy mobil szolgáltatóval, ők mindannyian Ubuntuval telepített, olcsó termékeket szeretnének piacra dobni. Elsősorban olyan felhasználóknak kínálnák az eszközöket, akik egy egyszerű és biztonságos készüléket akarnak, főleg internetezésre" - közölte az üzletember.


Mark Shuttleworth ezután hozzátette, hogy eddig jóval nagyobb összeget fektetett be az Ubuntu projektbe, mint amit korábban lehetségesnek tartott volna, cserébe viszont egy forradalom közepén találta magát. Ez az alapvető változás a szórakoztató elektronikában és a számítási felhő technológia területén zajlik. Az Ubuntu az a platform, ami előtérbe kerül, ha valamely cég egy új szervert akar üzembe helyezni digitális szolgáltatásainak működtetéséhez. Ezek a piacok ráadásul gyorsulva növekednek, így biztos abban, hogy a pénzét jó helyre fektette be. Ennek ellenére tart is bizonyos dolgoktól, legnagyobb konkurensüknek például a Google-t tartja. Az Android ugyanis a Linuxra épül és így elvileg minden olyan környezetben felbukkanhat, ahol az Ubuntu is.

"A fejlesztők többsége intellektuális kíváncsiságból vesz részt a projektben. Munkájuk során sokan barátságot kötnek más szakemberekkel. Aki szoftverekkel foglalkozik, annak számos nehéz problémát kell megoldania. Mi ezeket a problémákat - a Windows fejlesztőivel ellentétben - nyitottan oldjuk meg" - hangsúlyozta a Canonical alapítója. Mark Shuttleworth végül kitért az űrutazására is: "Nagyszerű dolog volt és természetesen újra részt vennék benne, de akkor már szeretnék messzebbre jutni. Azonban ennek nem most van itt az ideje. Sokkal szívesebben koncentrálok a földi projektekre, de mindig az égre tekintek."


Már készül az Ubuntu táblagépekre szánt verziója

A multimmilliomos már 2006-ban jelezte, hogy a Microsofttal akar harcolni, igaz, ezt elsősorban Dél-Afrikában tenné meg. A céljai között szerepel a Windows operációs rendszerrel való verseny, pontosabban olyan életképes alternatíva nyújtása a redmondi fejlesztésekkel szemben, amelyek megoldást jelenthetnek az afrikai problémákra. Shuttleworth 2007-ben újabb jelét adta az elszántságának, amikor a Mandrivával karöltve nemet mondott a Microsofttal való együttműködésre. Idén májusban pedig Budapesten kijelentette: négy esztendőn belül szeretnék az Ubuntu-felhasználók számát 200 millióra növelni. Ambíciózus tervekből és pénzből tehát nincs hiány, a kérdés már csak az, hogy mi valósul meg az elképzelésekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrphoenix #19
  Sziasztok! Szurkoljunk együtt a Canonical-nak - és elsősorban Mark Shuttleworth-nak -, tervei megvalósításában. Akik pedig a Linux-ot túl bonyolultnak éreznék -> Hasznos leírások
 • gforce9 #18
  Én meg azt látom, hogy az ős linuxosok az ubuntut bugbuntunak hívják. A windowsososknak meg egyszerűen nem áll kézre, azok akik pedig kicsit értenek a linuxhoz azok állnak ki mellette. Háááát.... :) Nem túl meggyőző marketing :) Egyébként 3 napja szórtam tele a vmwaret mindenféle windowsokkal (95, ME, 2000) meg tettem melléjük egy 10.04 LTS ubuntut. Az eredmény az, hogy míg a win 95-ön kicsi utánaolvasással-gondolással simán ment a mappamegosztás(egy olyan rendszerről beszélünk, ahol még a TCP/IP sincs az alapértelmezett protokollok között), addig a linuxon 2 választásom volt, vagy kutatok parancsokat hozzá, kitanulom aztán majd meglesz a konfig, vagy telepítsek hozzá külön app-ot, hogy úgymond kezdő linuxosként be tudjam állítani :) Hát kissé nevetséges. Hálózati megosztás konfigolásához külön app vagy parancssor? A 21. században? Tudom én vagyok a hülye. Amúgy mindjárt jön pár linux őrült, aki megmondja hogy fél kattintással lehet ilyet... Egyébként megoldottam, utánaolvasással, de ilyen marhaságra átlagember nem akar időt vesztegetni. Ezt fejből tudnia kell azonnal egy oprendszernek manapság.

  Jó lenne, ha az a linux disztribúció, amelyik széles körben terjedni szeretne, mondjuk teszemfel egyszerűen megoldhatóvá tenné a mappamegosztást a koszos otthoni gépek között (és nem, nem csak linuxos gépek vannak otthon). Nem kellene samba-val vagy parancssorral küttyögni.

  És nem, nem vagyok windows párti, fenét sem érdekli az ilyen irányú szájtépés, de azt tudomásul kellene venni az ubuntu-t fejlesztőknek, hogy az ügyfél használni akarja az oprendszert, nem szarakodni vele, teszemfel egy nyüves flashplayeren. ELhiszem én hogy a flashplayert elvi okokból nem tartalmazhatja az ubuntu alapként. Nincs ezzel baj, viszont azt nem tudom elfogadni, hogy egy flash-t igénylő weblap meglátogatásánál miért nem lehet azonnal telepíteni?
 • lordsithlord #17
  A Linux - Windows ellentétnek csak egy része (bár megjegyzem, elég komoly része) az, hogy a programok többsége egyszerűen nem létezik Linux alá. Tudom, vannak emulátorok, de kérdem én, egy hétköznapi felhasználó melyiket fogja választani, azt, amelyikhez párosítani vagy külön elindítani kell az emulátort, vagy azt, amit egy gombnyomással elindíthat? Vagy ott van az is, amit Balu írt, hogy bizonyos esetekben csak fájlszerkesztéssel lehet beállításokat megadni (ez ugye Linux alatt elég gyakori jelenség), amihez azért már nem árt egy kis hozzáértés sem.

  Másik komoly különbség a két oprendszer között a támogatás: Linux alatt nem igazán van olyan telefonszám, amit csak felhív az egyszeri felhasználó és segítenek neki, ezzel szemben a Microsoft üzemeltet kis hazánkban is ilyen segélyvonalat. Lehet jönni a Linux fórumokkal, de azért megnézném, hogy hogyan fogja a delikvens felkeresni a Linux fórumot, ha pl. pont a hálózati eléréssel van problémája és így nincs nete :D

  A munkahelyi programok jelentős része gond nélkül fut Windows alatt, persze kivétel akad, ha adott programból nem készül friss verzió (azaz elavult), olyankor valóban szükséges lehet emuláló szoftver használatára. Ilyen esetekben viszont ezt nem a Windows hibájaként kellene felhozni, hanem vagy a program fejlesztők hibájaként, mert nem írnak újabb verziót, vagy pedig a cég hibájaként, ha nem képes egy elavult szoftvert modernebbre cserélni.

  Ha már előjött a videoszerkesztő: vannak ma már olyan INGYENES szoftverek, amelyeknél van egy alap, kis tudású program és ehhez lehet szabadon letölteni kiegészítő modulokat. A felhasználó tehát saját maga állíthatja össze, mi is kell neki, nem kell felesleges funkciókat kerülgetnie. Szerintem ez a hozzáállás elég professzionális, hogy nem erőltetek rá egy csomó felesleges sallangot a felhasználóra, tehát innentől kezdve nem értem azt a kirohanást, hogy nem létezik professzionális videoszerkesztő program.

  A konzolos játékról meg csak annyit, hogy szerencsére még mindig akadnak olyan játékok, amikkel ezerszer egyszerűbb PC-n játszani, mint konzolon, éppen ezért hülyeség az, hogy a legtöbben csak konzolon játszanak. De tovább megyek, sokan még mindig nem engedhetnek meg maguknak egy külön konzolt, éppen ezért inkább beszereznek egy komolyabb gépet és azon játszanak.
 • Balumann #16
  Nagyon messze vagy a valóságtól.

  "Bizony a wordpad szint is sok a többségnek"
  Nem a szint a probléma. Elsősorban a kompatiblitás a Microsoft szöveges és prezentációs dokumentumaival (excelt azt jól megnyitja általában nekem a LibreOffice, de arról is hallottam már panaszkodni embereket), és másodlagos, hogy sokkal jobb a kezelőfelülete az MS Oficenak (persze vitatható, bár általában csak linux fanatikusok vitatják :D ).

  "konzolon játszik"
  Én nem ismerek olyat, akinek konzolja van és PC-n egyáltalán nem játszana semmilyen játékkal, biztos van, de szerintem messze nem többség.

  "igényes jól használható videoszerkesztő pedig nem létezik"
  Szerintem meg létezik, ingyenesnek ott a Pinnacle VideoSpin 2, (elvileg) fizetősnek meg a Corel VideoStudio, TrakAxPC -t (ez is ingyenes) még nem próbáltam de ez sem tűnik rossznak. Professzionálisnak meg ott a Sony Vegas ugye.
 • sanyicks #15
  Megint csak felsoroltál olyan dolgokat amik úgy 0,1%-nak kellenek. Bizony a wordpad szint is sok a többségnek, konzolon játszik, igényes jól használható videoszerkesztő pedig nem létezik. Vannak kis kevés tudásúak és papíron nagy tudású bloatware szarhalmazok. Munkahelyi szoftverek meg milyenek? azokat arra írják amit éppen használ a cég. A volt munkahelyem "munkahelyi programjait" pl winen max emulátorral futtathattad...
 • Balumann #14
  Ennyi ökörséget egy hozzászólásban te atyaég. Azthittem a másik cikk alatti vitánkban sikerül azért valamennyire tudatosítanod magadban, hogy azért a Linuxal cseppet több baja is van az embereknek, mint hogy nem Windows, és nem a Photoshopról meg Unityről van szó (egyébként csak úgy megjegyzem, 11.10 -ben már nem elég ki-be jelentkezni, fel kell telepíteni a gnome-session-fallback csomagot (vagy a gnome 3-at, abban is bennevan a classic is), és hiába jelentkezel ki, majd be másik ablakkezelővel, ugyanúgy unity fog elindulni legközelebb, lehet szerkesztgetni a lightdm.conf fájl (természetesen parancssorból, super userként megnyitva) ... :D

  Windows 8-ban nem lesz kötelező a metro felületet választani, akinek nincs érintőképernyős eszköze az valószínűleg nem is fogja.

  Szoftverek terén meg sajnos nem a Photoshop az egyetlen hiányosság sajnos (Microsoft Office, játékok, igényes jól használható videószerkesztők, munkahelyi szoftverek, stb.).
 • gothmog #13
  A helyzet az hogy nem. A felhasználóknak, akik kipróbálják és fanyalognak, még mindig az a legnagyobb baja, -még ha nem is mondják így ki- hogy ez nem windows.
  Lehet itt jönni a Photoshop hiányával, meg felhánytorgatni a stabilitást, de akkor lehet, hogy én rontok el valamit, mert pl. a stabilitással pont semmi bajom, a ps-ről meg elmondtam már néhányszor hogy mi a helyzet. A gépem öt éve még erősnek számított, manapság ilyen tudásút 50e.- körül lehet összerakni.
  Lehet nyomni az újonnan betanult mantrát arról hogy a unity szar, de ha valaki tényleg próbálta, akkor tudná, hogy egy ki-bejelentkezésbe kerül átállni a gnome3-ra, vagy ha az se tetszik, a gnome classicra. Egyébként pedig a unity is használható, csak épp más a stílusa mint a korábbi DE-knek. Na bumm, csodálkozzatok rá a Metro-ra. Azt persze fogcsikorgatva is megszokja majd a paraszt, hiszen az víndóz, és úgysincs más választása.
 • gothmog #12
  Ezek mind fizetős alkalmazások, ráadásul nem is az olcsóbb fajtából. Aki profi szinten használ egy Cubaset, Maya-t, PS-t annak majdnem mindegy, mi alatta az OS. És ez a réteg, ahogy írod, a felhasználók kb 0,1%-át se éri el.
 • sanyicks #11
  Játékokat futtat elég szépen, annál pedig akármennyire is szeretnénk nem nagyon van komolyabb alkalmazás szerkezetben (mert egy program bonyolultsága nem attól függ hogy milyen hasznos dolgokat lehet vele előállítani...). De amúgy a win sem tökéletes főleg a komolyabb alkalmazásokhoz, köszönhetően "kiváló" szál és főleg memóriakezelésének :D Na meg maguknak a "komoly" alkalmazásoknak is van bajuk, bár én csak a ps és a 3ds max "szépségeit" tapasztaltam, de néha tényleg siralmas dolgokat látok bennük, aminél megfordul a fejemben hogy "ez lenne egy profi alkalmazás?".
 • coolbboy83 #10
  Jogos....noha a wine sem tökéletes, főleg a komolyabb alkalmazásokhoz..