Gyurkity Péter

A Microsofttal harcolna a Linuxot támogató milliomos

Mark Shuttleworth egyelőre hazájában, Dél-Afrikában venné fel a versenyt a Microsofttal és annak operációs rendszerével, szerinte ugyanis az ingyenes megoldások nagyobb eséllyel kínálnak kiutat a helyieknek.

Shuttleworth - aki egyébként 2002-ben csekély 20 millió dollárért vált a világ második űrturistájává - az Ubuntu disztribúciót támogatja, ennek gyors fejlesztése és elterjedése érdekében alapította meg 2005-ben az Ubuntu alapítványt 10 millió dolláros alaptőkével. Céljai között szerepel a Windows operációs rendszerrel való verseny, pontosabban olyan életképes alternatíva nyújtása a redmondi fejlesztésekkel szemben, amelyek valóban megoldást jelenthetnek az afrikai problémákra.

A milliomos üzletember egykori cége, a digitális aláírásokra és adatvédelemre szakosodott Thawte eladásával tett szert vagyonára. Az Ubuntu projekt a nyílt forráskódú Linux platformon alapul, célja, hogy egyszerűen kezelhető, az átlagember számára is gyorsan megtanulható alapot kínáljon, megkerülve az alternatív operációs rendszerrel kapcsolatos gyakori panaszokat. "Mivel a nyílt forráskód ingyenes, jóval gyorsabban bonyolíthatjuk le az információcserét" - érvel a kezdeményezés mellett Shuttleworth, aki szerint az Ubuntu afrikaiak milliói számára jelentené a kiutat.

Természetesen a Microsoft sem tétlenkedik és igyekszik meghódítani a fekete kontinens jó részét. Steve Ballmer, a szoftvercég vezérigazgatója szerint a drága kereskedelmi szoftver nem hátráltatja a számítógépek és az internet elterjedését, hiszen a történet a szabad választásról és nem a nyílt forráskódról szól. Ők elsősorban IT-központok pénzelésével igyekeznek előbbre jutni, amit a dél-afrikai kormány - minden ellenkező irányú elkötelezettsége és törekvése ellenére - örömmel figyel, pláne hogy ezen intézményeken keresztül az amerikai cég félmillió szegényebb állampolgárt igyekszik elérni. Ezt szolgálja továbbá a Windows XP lokalizált - Zulu, Afrikaans és Setswana - verzióinak kiadása, valamint a Windows Starter 2007, amely a Vista alaposan lebutított változata lesz.

A milliomos elképzelését a Hewlett-Packard is támogatja, többek között a lokalizáció egyszerűsége miatt. Ők úgy vélik, egyetlen vállalat nem kínálhat mindenkinek megfelelő megoldást, ezért szükség van némi változatosságra - ezzel a helyi szakemberek is egyetértenek. "Kimaradtunk az ipari korszakból - most már az információs korszakban vagyunk, ezt semmiképpen nem szeretnénk elmulasztani" - jelentette ki Nhlanhla Mabaso, a kormányzat által támogatott Meraka Open Source Center igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BornToBePuli #34
    ntfs 3g
  • Sanyix #33
    "Az ilyen "ingyenes" dolgok álltalában kifulladnak, mert a fejlesztő, nem érdekelt a folyamatos fejlesztésükben." Hát ezt nagyon rosszul látod. Nagyon nagyon sok ellenpélda van...
  • kev #32
    Már kipróbáltam 1-2 disztribet, a Suse-től az Uhu linuxig. Egy liveCd-t ez is megér. Ránézésre egy könnyen konfigurálható linuxnak tűnik.

    Az ilyen "ingyenes" dolgok álltalában kifulladnak, mert a fejlesztő, nem érdekelt a folyamatos fejlesztésükben. Oké hogy itt egy milliomos van a háttérben, de egy idő után szerintem megunja folyamatosan pumpálni a pénzt egy olyan projectbe, ami nem jövedelmez. Sajnos.

    A linux olyan mint a kommunizmus. Az alap-elvei jók, de az emberiség még nem érett meg rá.
  • Sanyix #31
    ntfs3g? Linket! :) megbízható az írás is komolyan? Mer az jólenne nagyon :)
  • Macc #30
    Sztem jo a Windows...:D egyeseknek. Sztem sem lenne jo, ha minden jelenlegi Wines linuxozna, es OSX-ezne.
  • abzu #29
    byby MS.
    utána már csak ilyen hírek lesznek Linux vs Apple :D:D:D:D:D:D:D
  • strogg #28
    Tegye fel a kezét az a linuxos, aki szeretné, ha a wines gamer tömeg elkezdene linuxozni:) Erről ennyit;)

    Ubuntu: Én hanyatestem, amikor felraktam az ubuntu 6.06-ot, de már liveCD módban mentek a laptopon a speckó vezérlő gombok.
    Nem volt semmi. Az meg végképp a földhöz vert, hogy a synaptic-al telepítésre kijelöltem az nvidia drivert, 1 percig szoszmotolt, majd újraindítva az X-et már ment is a 3D. Azért a driver install winben sem 1 perc:)
  • NEXUS6 #27
    A ReactOS-t láttad?

    Elég lassan halad a fejlesztése, ha jól tudom elég sok olyan kódot használtak benne ami nem beazonosítható/nem saját/esetleg ne adj isten illegális forrásból származhatott. Ezért át kellett néznia teljes eddigi kódot.

    Másrészt az M$ eddig is belerakott egy csomó olyan dolgot a win kódjába, ami beazonosítja az ismertebb progikat és ahhoz állítja be az OS-t, pl fagyások elkerülése végett. Az ilyeneket szintén reverse-enginieringgel megcsinálni valszeg reménytelen vállakozás.

    Szal valószínűleg elég korlátozott lesz ennek az OS-nek is a használhatósága,visont valszeg szabványosabb lesz mint az eredeti M$ winek!;)
  • ddfg #26
    cedegaval is sok minden jatszhato, nem akarok jateklistat beszurni, akit erdekel nezzen utana google-lel, mondjuk az nem ingyen van, par dollart fizetni kell erte. Sokkal olcsobb mint egy xp, de kevesebb jatek fut rajta (de naprol napra tobb :) )
  • KOXX #25
    nem rég, még nyáron valamikor olvastam egy hírt, amiben arról írtak, hogy fejlesztés alatt van egy új win emulátor mely az eddigi wine/winex(cedega) emukhoz képest teljesen más szemszögből próbálja megoldani az emulálást. elvileg ezzel megszűnnek a problémák amikkel eddig sűrűn találkozhattunk. a nevére nem emléxem, google-n szét kell nézni, de ha valamikor tényleg kapunk egy ilyet kérdés, hogy minek a windows:)
    nézzük pl az ntfs írását mely szintén a közelmúltban megoldódott az ntfs-3g-vel, sőt bizonyos helyzetekbe még az ext3-at is felülmúlta teljesítményben (igaz én ezt nem tapasztaltam).
    lényeg hogy éljen a szabadság! :)