19
  • mrphoenix
    #19
    Sziasztok! Szurkoljunk együtt a Canonical-nak - és elsősorban Mark Shuttleworth-nak -, tervei megvalósításában. Akik pedig a Linux-ot túl bonyolultnak éreznék -> Hasznos leírások
  • gforce9
    #18
    Én meg azt látom, hogy az ős linuxosok az ubuntut bugbuntunak hívják. A windowsososknak meg egyszerűen nem áll kézre, azok akik pedig kicsit értenek a linuxhoz azok állnak ki mellette. Háááát.... :) Nem túl meggyőző marketing :) Egyébként 3 napja szórtam tele a vmwaret mindenféle windowsokkal (95, ME, 2000) meg tettem melléjük egy 10.04 LTS ubuntut. Az eredmény az, hogy míg a win 95-ön kicsi utánaolvasással-gondolással simán ment a mappamegosztás(egy olyan rendszerről beszélünk, ahol még a TCP/IP sincs az alapértelmezett protokollok között), addig a linuxon 2 választásom volt, vagy kutatok parancsokat hozzá, kitanulom aztán majd meglesz a konfig, vagy telepítsek hozzá külön app-ot, hogy úgymond kezdő linuxosként be tudjam állítani :) Hát kissé nevetséges. Hálózati megosztás konfigolásához külön app vagy parancssor? A 21. században? Tudom én vagyok a hülye. Amúgy mindjárt jön pár linux őrült, aki megmondja hogy fél kattintással lehet ilyet... Egyébként megoldottam, utánaolvasással, de ilyen marhaságra átlagember nem akar időt vesztegetni. Ezt fejből tudnia kell azonnal egy oprendszernek manapság.

    Jó lenne, ha az a linux disztribúció, amelyik széles körben terjedni szeretne, mondjuk teszemfel egyszerűen megoldhatóvá tenné a mappamegosztást a koszos otthoni gépek között (és nem, nem csak linuxos gépek vannak otthon). Nem kellene samba-val vagy parancssorral küttyögni.

    És nem, nem vagyok windows párti, fenét sem érdekli az ilyen irányú szájtépés, de azt tudomásul kellene venni az ubuntu-t fejlesztőknek, hogy az ügyfél használni akarja az oprendszert, nem szarakodni vele, teszemfel egy nyüves flashplayeren. ELhiszem én hogy a flashplayert elvi okokból nem tartalmazhatja az ubuntu alapként. Nincs ezzel baj, viszont azt nem tudom elfogadni, hogy egy flash-t igénylő weblap meglátogatásánál miért nem lehet azonnal telepíteni?
  • lordsithlord
    #17
    A Linux - Windows ellentétnek csak egy része (bár megjegyzem, elég komoly része) az, hogy a programok többsége egyszerűen nem létezik Linux alá. Tudom, vannak emulátorok, de kérdem én, egy hétköznapi felhasználó melyiket fogja választani, azt, amelyikhez párosítani vagy külön elindítani kell az emulátort, vagy azt, amit egy gombnyomással elindíthat? Vagy ott van az is, amit Balu írt, hogy bizonyos esetekben csak fájlszerkesztéssel lehet beállításokat megadni (ez ugye Linux alatt elég gyakori jelenség), amihez azért már nem árt egy kis hozzáértés sem.

    Másik komoly különbség a két oprendszer között a támogatás: Linux alatt nem igazán van olyan telefonszám, amit csak felhív az egyszeri felhasználó és segítenek neki, ezzel szemben a Microsoft üzemeltet kis hazánkban is ilyen segélyvonalat. Lehet jönni a Linux fórumokkal, de azért megnézném, hogy hogyan fogja a delikvens felkeresni a Linux fórumot, ha pl. pont a hálózati eléréssel van problémája és így nincs nete :D

    A munkahelyi programok jelentős része gond nélkül fut Windows alatt, persze kivétel akad, ha adott programból nem készül friss verzió (azaz elavult), olyankor valóban szükséges lehet emuláló szoftver használatára. Ilyen esetekben viszont ezt nem a Windows hibájaként kellene felhozni, hanem vagy a program fejlesztők hibájaként, mert nem írnak újabb verziót, vagy pedig a cég hibájaként, ha nem képes egy elavult szoftvert modernebbre cserélni.

    Ha már előjött a videoszerkesztő: vannak ma már olyan INGYENES szoftverek, amelyeknél van egy alap, kis tudású program és ehhez lehet szabadon letölteni kiegészítő modulokat. A felhasználó tehát saját maga állíthatja össze, mi is kell neki, nem kell felesleges funkciókat kerülgetnie. Szerintem ez a hozzáállás elég professzionális, hogy nem erőltetek rá egy csomó felesleges sallangot a felhasználóra, tehát innentől kezdve nem értem azt a kirohanást, hogy nem létezik professzionális videoszerkesztő program.

    A konzolos játékról meg csak annyit, hogy szerencsére még mindig akadnak olyan játékok, amikkel ezerszer egyszerűbb PC-n játszani, mint konzolon, éppen ezért hülyeség az, hogy a legtöbben csak konzolon játszanak. De tovább megyek, sokan még mindig nem engedhetnek meg maguknak egy külön konzolt, éppen ezért inkább beszereznek egy komolyabb gépet és azon játszanak.
  • Balumann
    #16
    Nagyon messze vagy a valóságtól.

    "Bizony a wordpad szint is sok a többségnek"
    Nem a szint a probléma. Elsősorban a kompatiblitás a Microsoft szöveges és prezentációs dokumentumaival (excelt azt jól megnyitja általában nekem a LibreOffice, de arról is hallottam már panaszkodni embereket), és másodlagos, hogy sokkal jobb a kezelőfelülete az MS Oficenak (persze vitatható, bár általában csak linux fanatikusok vitatják :D ).

    "konzolon játszik"
    Én nem ismerek olyat, akinek konzolja van és PC-n egyáltalán nem játszana semmilyen játékkal, biztos van, de szerintem messze nem többség.

    "igényes jól használható videoszerkesztő pedig nem létezik"
    Szerintem meg létezik, ingyenesnek ott a Pinnacle VideoSpin 2, (elvileg) fizetősnek meg a Corel VideoStudio, TrakAxPC -t (ez is ingyenes) még nem próbáltam de ez sem tűnik rossznak. Professzionálisnak meg ott a Sony Vegas ugye.
  • sanyicks
    #15
    Megint csak felsoroltál olyan dolgokat amik úgy 0,1%-nak kellenek. Bizony a wordpad szint is sok a többségnek, konzolon játszik, igényes jól használható videoszerkesztő pedig nem létezik. Vannak kis kevés tudásúak és papíron nagy tudású bloatware szarhalmazok. Munkahelyi szoftverek meg milyenek? azokat arra írják amit éppen használ a cég. A volt munkahelyem "munkahelyi programjait" pl winen max emulátorral futtathattad...
  • Balumann
    #14
    Ennyi ökörséget egy hozzászólásban te atyaég. Azthittem a másik cikk alatti vitánkban sikerül azért valamennyire tudatosítanod magadban, hogy azért a Linuxal cseppet több baja is van az embereknek, mint hogy nem Windows, és nem a Photoshopról meg Unityről van szó (egyébként csak úgy megjegyzem, 11.10 -ben már nem elég ki-be jelentkezni, fel kell telepíteni a gnome-session-fallback csomagot (vagy a gnome 3-at, abban is bennevan a classic is), és hiába jelentkezel ki, majd be másik ablakkezelővel, ugyanúgy unity fog elindulni legközelebb, lehet szerkesztgetni a lightdm.conf fájl (természetesen parancssorból, super userként megnyitva) ... :D

    Windows 8-ban nem lesz kötelező a metro felületet választani, akinek nincs érintőképernyős eszköze az valószínűleg nem is fogja.

    Szoftverek terén meg sajnos nem a Photoshop az egyetlen hiányosság sajnos (Microsoft Office, játékok, igényes jól használható videószerkesztők, munkahelyi szoftverek, stb.).
  • gothmog
    #13
    A helyzet az hogy nem. A felhasználóknak, akik kipróbálják és fanyalognak, még mindig az a legnagyobb baja, -még ha nem is mondják így ki- hogy ez nem windows.
    Lehet itt jönni a Photoshop hiányával, meg felhánytorgatni a stabilitást, de akkor lehet, hogy én rontok el valamit, mert pl. a stabilitással pont semmi bajom, a ps-ről meg elmondtam már néhányszor hogy mi a helyzet. A gépem öt éve még erősnek számított, manapság ilyen tudásút 50e.- körül lehet összerakni.
    Lehet nyomni az újonnan betanult mantrát arról hogy a unity szar, de ha valaki tényleg próbálta, akkor tudná, hogy egy ki-bejelentkezésbe kerül átállni a gnome3-ra, vagy ha az se tetszik, a gnome classicra. Egyébként pedig a unity is használható, csak épp más a stílusa mint a korábbi DE-knek. Na bumm, csodálkozzatok rá a Metro-ra. Azt persze fogcsikorgatva is megszokja majd a paraszt, hiszen az víndóz, és úgysincs más választása.
  • gothmog
    #12
    Ezek mind fizetős alkalmazások, ráadásul nem is az olcsóbb fajtából. Aki profi szinten használ egy Cubaset, Maya-t, PS-t annak majdnem mindegy, mi alatta az OS. És ez a réteg, ahogy írod, a felhasználók kb 0,1%-át se éri el.
  • sanyicks
    #11
    Játékokat futtat elég szépen, annál pedig akármennyire is szeretnénk nem nagyon van komolyabb alkalmazás szerkezetben (mert egy program bonyolultsága nem attól függ hogy milyen hasznos dolgokat lehet vele előállítani...). De amúgy a win sem tökéletes főleg a komolyabb alkalmazásokhoz, köszönhetően "kiváló" szál és főleg memóriakezelésének :D Na meg maguknak a "komoly" alkalmazásoknak is van bajuk, bár én csak a ps és a 3ds max "szépségeit" tapasztaltam, de néha tényleg siralmas dolgokat látok bennük, aminél megfordul a fejemben hogy "ez lenne egy profi alkalmazás?".
  • coolbboy83
    #10
    Jogos....noha a wine sem tökéletes, főleg a komolyabb alkalmazásokhoz..
  • sanyicks
    #9
    mert kb senki sem használja ezeket, és mert nem az ő dolguk hanem a fejlesztőké? De valszeg más már megoldotta, wine-nek hívják a megoldást...
  • usersg
    #8
    Az a baj, hogy az ubuntu egy katasztrófa. És ami még ennél is nagyobb baj, hogy a jó marketing miatt majdnem minden olyan ember aki ki akar próbálni valami mást MS oprendszereken kívül, az ezzel találkozik.
    Ami egy debian project -ben a testing -ig se jut el, de még fedora -ba sem tennék bele vagy javítás miatt elhalasztanák a kiadást, arra a canonical rásüti hogy stabil. És ez még az lts -re is igaz, valószínűleg ezért akkora kalap kaki a buguntu.
    Egy frissítést nem él túl a rendszer normálisan.
  • Alfa Of NS
    #7
    Nagy az önbizalma a fickónak :)
  • coolbboy83
    #6
    Én azt nem értem, ha ennyire akarják nyomatni a Linuxokat, akkor miért nem lehet megoldani, hogy a már normális szövegszerkesztőkön kívül legyenek más programok is... pl olyan szintű DAW mint a Cubase vagy a Logic netán a Digital Performer, esetleg valami Adobe Master Collection-t közelítő valami, esetleg egy Edius vagy hasonló komolyabb videovágó.... Semmi PRO nincsen Linuxra..... Pedig tetszene a dolog szerintem sokaknak !!
  • dyra
    #5
    Az nem zavarja őket, hogy az Apple meg az Amazon tábláján kívül eddig mindenki bukott a piacon.
  • gkalcso
    #4
    Mi lenne, ha még kérne érte valamit a vásárlóktól is?

    A gyártóknak tetszik a dolog, mert a kész rendszerrel olcsóbbak tudnak lenni a piacon. Főleg ebben az időben. A kereskedők szintúgy.
  • Balumann
    #3
    Én is most raktam fel netbookomra a 11.10 -est, tesztelgetem. Szerintem meg tudnám szokni ezt a unityt ha nem lenne ilyen tetűlassú nálam. Viszont egy negyed órája tesztelgetem a Gnome shell -el (szoftverközpontból feltehető), és ez viszont jó gyors és tetszik is.
    Mondjuk Debian a hagyományos gnomeal még mindig sokkal gyorsabb volt, csakhát Ubuntura kicsit több program érhető el mostmár :S
  • Rotyoka
    #2
    Nem érdemes a 2 LTS közti verziókat külön kipróbálni. LTS -t kell használni
  • cstommy
    #1
    Én (annak ellenére, hogy elfogult windowsos vagyok) kipróbáltam a 11.10-es ubuntut, összehasonlítva a 11.04-el nagyon nagy csalódás főleg az új kezelő felülete (lásd fent a képet)... Tudom, tudom hogy ez a táblagép tendencia most a menő, de gondolniuk kéne az "igazi" számítógépekre is nem csak a 'táblákra'