Berta Sándor

A hordozható eszközöket is meghódítaná az Ubuntu

A Canonical alapítója bejelentette, hogy az Ubuntuval a jövőben nem csak az asztali számítógépeket és a notebookokat, illetve netbookokat célozzák meg, hanem más készülékeket is.


Mark Shuttleworth
Mark Shuttleworth a floridai Orlandóban megrendezett Ubuntu Fejlesztői Konferencia előtt nyilatkozott a ZDnetnek. A konferencián természetesen szóba kerül az Ubuntu jövője. Azt már most tudni lehet, hogy a jövő áprilisban megjelenő Ubuntu 12.04-ben tovább optimalizálják majd a Unity kezelőfelületet. A szakember kitért a közeljövőt meghatározó fejlesztési célokra is. A legfontosabb, hogy a PC-k, a notebookok és a netbookok mellett hamarosan a táblagépeken, az okostelefonokon, a smart TV-ken és más eszközökön is megjelenik majd a Linux-disztribúció. E fejlesztések miatt a Canonical immár több mint 18 hónapja tárgyal különböző partnerekkel. A cél az, hogy Ubuntu zökkenőmentesen fusson az új platformokon is. Shuttleworth ugyanakkor nem említett konkrét gyártókat.

A Canonical alapítója kiemelte, hogy a Unity kezelőfelületet a kezdetektől úgy fejlesztették, hogy több platformon is használható legyen. A tervekkel az Ubuntu gyakorlatilag közvetlen kihívójává válik az Androidnak és ezzel Shuttleworth is tökéletesen tisztában van, de bízik a disztribúció felhasználói táborában és szerinte az is a kezükre játszhat, hogy a Google a Motorola Mobility felvásárlásával számos hardvergyártót elbizonytalanított, így az Ubuntu a mobil piacon egy meghatározó és sikeres szereplővé válhat. A Canonical mellett szólhat az is, hogy eddig már többször bebizonyította, képes innovatív lenne és a termékeit pontosan, határidőre szállítani.

A fejlesztők azonban pontosan tudják: ahhoz, hogy az okostelefonokra és a táblagépekre tudják optimalizálni az Ubuntut, javítani kell az érintőképernyő-támogatásán. (Ez lesz a decemberi Ubuntu Hardware Summit egyik kiemelt témája.) Mark Shuttleworth májusban a budapesti Ubuntu Fejlesztői Találkozón kijelentette: négy esztendőn belül szeretnék az Ubuntu-felhasználók számát 200 millióra növelni. A szakember ezt ambíciózus, de realisztikus célnak nevezte. Ehhez azonban az is kell, hogy a Canonical képes legyen konzekvensen végigmenni a kijelölt úton, ne csak a nyílt forráskódú fejlesztők szemszögéből szemlélje a dolgokat és az egyszerű felhasználót tekintse mércének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)