Berta Sándor

A Chrome lehet az Ubuntu standard böngészője

Mark Shuttleworth, a Canonical Ltd. alapítója és vezetője egy interjúban elismerte, hogy a Firefoxot hosszú távon a Google programja válthatja fel. Egy évig azonban még biztosan a Mozilla programja lesz az Ubuntu standard böngészője.

"A váltásról már az utolsó termékciklus idején is beszélgettünk, azonban úgy döntöttünk, hogy egyelőre még a Firefox marad az alap böngésző" - jelentette ki Mark Shuttleworth a NetworkWorldnek adott interjújában. A vezető közlése szerint az ősszel megjelenő Ubuntu 11.10-ben és a jövő áprilisban érkező Ubuntu 12.04-ben még a Firefox lesz a standard böngésző, mivel az utóbbi egy hosszú távú támogatással rendelkező úgynevezett LTS-változat. "Mindez azt jelenti, hogy egy évig még biztosan marad a Firefox, de végül el fogjuk dönteni, hogy merre megyünk tovább" - közölte Shuttleworth.

A Canonical Ltd. vezérigazgatója hangsúlyozta: hisz abban, hogy a Chrome előtt nagy jövő áll a Linux területén. Különösen a Google Chrome operációs rendszerrel kapcsolatos fejlesztései nyerték el a tetszését és ez a munka pozitívan hatott a böngésző más Linux-disztribúciókon tapasztalható teljesítményére is. "Olyan helyzetben vagyunk, amikor a Chrome az Ubuntu, illetve egyáltalán a Linux-disztribúciók alatt jobban működik, mint bármely másik platformon, ide értve a Windowst és a Macintosht is. Ez pedig különösen a webes alkalmazások elterjedése miatt meghatározó jelentőségű" - szögezte le Mark Shuttleworth.


A Canonical vezetője kitért a jövőbeli terveikre is. Azt szeretnék, ha a felhasználók még könnyebben választhatnának és válthatnának az egyes grafikus kezelőfelületek között, valamint ha hosszú távon elterjednének a 3D-s kezelőfelületek. Ehhez azonban tovább kell javítani az Ubuntun, hogy még több hardveres funkciót támogasson.

Shuttleworth nemrég Budapesten azt nyilatkozta, miszerint négy esztendőn belül szeretnék az Ubuntu-felhasználók számát 200 millióra növelni. Shuttleworth a 200 milliós tábor kialakítását ambíciózus, de realisztikus célnak nevezte. Ehhez azonban az is kell, hogy a Canonical képes legyen konzekvensen végigmenni a kijelölt úton, ne csak a nyílt forráskódú fejlesztők szemszögéből szemlélje a dolgokat és az egyszerű felhasználót tekintse mércének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #34
    Nem érted? Jah, sokan vannak így az elefántcsonttoronyban...
    Link
  • usersg #33
    Igazából tévedsz, mert az ubuntu az egy operációs rendszer.
    Hiszen a linux csak egy építőkocka a működő rendszerben, így ha te abból összelegózod magadnak a rendszert, akkor az bizony egy operációs rendszer lesz.

    A software -es világban nem ugyanazt jelenti a disztribúció, mint a fizikai termékek esetén, ahol pl egy adott országban, a disztribútor felel az adott termék értékesítéséért.

    Ezért is kell "linux alapú operációs rendszernek" hívni többek közt az ubuntut is. (egyébként az ubuntu az egyik leggyengébb megoldás linux platformon, nem is értem miért népszerű)
  • gothmog #32
    Ja, az Operát és a Krómot ugyanúgy "windowsos" módon vagy kénytelen telepíteni, cserébe a repóhozzáadás részét is megcsinálják maguknak.
    Illetve, ugye, itt most kiemeltük a böngészőket, és a válaszom arra vonatkozott, miért nincsen ballot screen az ubuntuban. Miközben a szoftverközpontban nem csak böngészők vannak.
  • hdo #31
    Azért nem mindig ilyen egyszerű, mert van hogy repository-t kell hozzáadnod, vagy pluszba telepíteni netről egy másik szoftvert ami követelmény.

    De az esetek nagy részében valóban annyiból áll egy program telepítése, hogy rákeresel a "szoftverközpontban".
  • gothmog #30
    Nem kell. Errefelé ez úgy megy, hogy megnyitod a szoftverközpontot, beírod a keresőbe -nagyjából- hogy mit szeretnél, aztán válogatsz a lehetőségek közül. Amikor eldöntötted, telepíted. (az kettő kattintás, plusz a jelszavad beírása és mintegy 15 másodperc várakozás)
  • hdo #29
    Igen, és azt a hátszelet működő flash-nek hívják! :D
  • Motoroj #28
    Azért nem lehet megvádolni a Chrome-ot hogy nincs hátszele.
  • hdo #27
    A tálcáról beszéltem nem a widgetekről ... hülye nem vagyok! -.-
  • JeD #26
    hdo: Azok nem programok, hanem widgetek, amiket a háttérre raksz (és amúgy sosem látsz, ha közben egy programban ügyködsz...). Az igazi programokban nincs ilyen üres tér.
  • Mardel #25
    A forrás alapú linux diszribek egy külön világ...