Berta Sándor

Közösen védekeznek a szabadalmi perek ellen a Linux támogatói

Egyre sikeresebb a 2005-ben hat nagy konszern támogatásával megalakult Open Invention Network (OIN), amely szabadalmakat vásárol meg, hogy utána azokat jogdíjmentesen kínálja - ezzel is elősegítve a Linux terjedését és az innovációt.

Az OIN-t 2005 őszén hozta létre a Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat, az NEC és a Sony. A cél az volt, hogy az összegyűjtött szabadalmak felhasználásával és egyúttal a többi piaci szereplő előtti megnyitásával elősegítsék a Linux terjedését és globálisan ösztönzik a nyílt forráskódú rendszerek innovációját. Az elmúlt években rendkívül népszerűnek bizonyult a kezdeményezés, egyre több internetes és IT-cég csatlakozik a szervezethez. Az alapító társaságok a kezdetekkor 300 szabadalmat dobtak be a közösbe, és további 2000 szabadalmat megtartottak maguknak, ugyanakkor kedvező licencszerződések segítségével más OIN-tagok számára ingyen elérhetővé tettek.

Az OIN az elmúlt hónapokban komoly kampányba kezdett, amelynek célja az új tagok és támogatók szerzése. Az indoklás szerint, egyre nagyobb szükség van a szervezetre, mivel egyre több vállalat használ Linuxot és próbálja meg a saját igényeinek megfelelően átalakítani a Linux-disztribúciókat. Ebben a folyamatban pedig hatékony segítséget jelenthetnek az ingyen elérhető szabadalmak. A piac szereplői természetesen örülnek a segítségnek, hiszen így biztosan nem kell kártérítési perektől tartaniuk.

A kezdeményezés elérte a célját, hiszen eddig 334 társaság csatlakozott az Open Invention Networkhöz, közülük egyesek tagjai, mások pedig licencpartnerei a szervezetnek. Az új tagok és támogatók között megtalálható a Facebook, a Hewlett-Packard, a Rackspace, a Juniper Networks, a Symantec és a Fujitsu. A Google és a Canonical eddig az OIN licencpartnerei voltak, azonban a jövőben már teljes jogú tagokként vesznek részt a munkában. Azonban nem csak a tagok és a támogatók száma nőtt az elmúlt hónapokban, hanem az ingyenesen elérhetővé tett szabadalmaké is. Csak a tavalyi esztendő utolsó negyedévében 74 szabadalom került be a közös adatbázisba.

A szervezetről csak utólag derült ki, hogy mekkora szükség volt a létrehozására. Az Egyesült Államokban rendkívül sok szabadalmi pert indítanak minden évben, az OIN tehát egyfajta védelmet jelent a szabadalmi eljárásokkal szemben. Ha pedig valaki mégis megtámadná ilyen indokkal az egyik tagot vagy licencpartnert, úgy a szervezet együttesen léphet fel. Már önmagában ez utóbbi is elősegítheti a peren kívüli megegyezéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #9
    Miért a SUN szó is le van védve, mégis mindenki szarik rá :D
  • lamer the true #8
    Hát azért csak figyelj oda, ha egyszer szabadalom sértésre szánod magad sittre kerülhetsz ;)
  • hdo #7
    Addig amíg például egy amerikai cég le tud védetni egy olyan alap dolgot mint egy spanyol köznyelvi szót a szoftverének (Diablo), addig engem nem lep meg semmi, és leszarom az egész szabadalom/védjegy/jogvédelem dolgot, mert átláthatatlan.
  • Major #6
    Ha winfos van, akkord használd a linfos jelzőt is, vagy írd le mindegyiket normálisan. Alap intelligencia.
  • EroSennin #5
    Nem kene alszenteskedni, te se fizetsz semmit a linuxert. A nagy cegek mindent a haszon novelese erdekeben tesznek, ez a dolguk, maskulonben nem leteznenek. A szep a tortenetben hogy a linux is hasznot huz ezekbol a nagy cegekbol, mivel pl. ezek a szaros szabadalmak penzbe kerulnek, igy ezeknek a nagy cegeknek kell kifizetni ezeket a penzeket. Cserebe felhasznaljak a linuxot, szakembereket tartanak el akik fejlesztik a linuxot es egy mukodo okoszisztemat hoznak letre kore. Legjobb pelda erre az android, a Sony-Ericsson telefonokon is android fut, es amikor latjuk hogy a linux desktop mennyire eselytelen a winfossal szemben PC-n akkor orom latni hogy a nagy cegek segitsegevel a telefonokon es tablagepeken a linux leveri a winfost. Nagy cegek nelkul ez sose tortent volna meg.
  • dchard #4
    "Az OIN-t 2005 őszén hozta létre a Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat, az NEC és a Sony. A cél az volt, hogy az összegyűjtött szabadalmak felhasználásával és egyúttal a többi piaci szereplő előtti megnyitásával elősegítsék a Linux terjedését és globálisan ösztönzik a nyílt forráskódú rendszerek innovációját."

    WTF?!? A Sony is tagja ennek? Azok után, amit az utóbbi időben műveltek, leginkább kirúgni kellene őket egy ilyen szövetségből, mert szégyent hoz rájuk.

    Egyébként milyen érdekes: ahol csak lehet keresztbe tesznek a nyílt forráskódnak (például PS3), de ahol érdekük, ott aztán felhasználják több millió ember munkáját (linux fut a TV-iken). Meg is nézem a GPL kódok hozzáférhetőek-e.

    Ez egyébként generális probléma: számos beágyazott rendszeren fut linux oprendszer, és rengeteg gyártó egyszerűen nem elégszik meg azzal, hogy mások munkáját felhasználva jelentős fejlesztési költséget és piacra jutási időt takaríthat meg ingyen, még annak a minimális jogi kötelességüknek sem tesznek eleget, hogy a forráskódot nyilvánosságra hozzák. Számos nagy cég (például a D-Link) ellen született több legfelső bírósági elmarasztaló ítélet, a mai napig nem tesznek eleget ennek.

    Dchard
  • Palinko #3
    és most mi van azzal hogy a microfos levédette a dupla klikket?
  • Rotyoka #2
    Hajrá open source
  • B0nFire #1
    Kell is, mert Amerikában minden szarért beperelnek, még ha ráköhögsz valakire a metrón, akkor is. Mondjuk ők meg tudják fizetni, hogy ezzel szórakozzanak.