Berta Sándor

Már 7 milliárd dollárt érhet a Twitter

Bár a mikroblog egyelőre nem megy tőzsdére, továbbra is az egyik legvonzóbb befektetési célpontnak számít az üzletemberek körében, ezért a cég értéke folyamatosan nő.

Bár a Twitter még nem követi a LinkedIn és a Pandora, vagy éppen a Zynga és a Groupon példáját, vagyis nem jelent meg a tőzsdén, de ennek ellenére, vagy talán éppen ezért nagyon vonzó a befektetők számára. A The Wall Street Journal cikkében rámutatott, hogy az üzletemberek és a különböző vállalatok már most komoly harcot folytatnak a Twitter tulajdonrészeinek megszerzéséért. Mindez azt eredményezte, hogy a társaság üzleti értéke egy az újságnak nyilatkozó bennfentes szerint 7 milliárd dollárra nőtt.

A Twitternél nemrég zárult le a legutóbbi befektetési kör, amelynek keretében a cég több százmillió dollár plusz tőkére tett szert. Elsősorban azért vontzó a cég, mert folyamatosan fejleszti a szolgáltatását, másrészt pedig abból a folyamatból profitál, amely gyakorlatilag az összes internetes vállalkozást pozitívan érinti: az online ágazat fellendülőben van.


A Yandex, a LinkedIn vagy éppen a Pandora tőzsdei megjelenése megmutatta, hogy mekkora érdeklődés övezi a sikeres IT-cégek tőzsdei megjelenését. Azonban jelentősen felülértékeltek bevételtermelési szempontból, sőt, például a Pandora veszteséges, ennek ellenére az üzleti értéküket több milliárd dollárra becsülik az elemzők. A szakemberek egy része újabb dotkomlufit emleget, s talán az sem véletlen, hogy a Twitter vezetői kivárnak és egyelőre nem akarnak a tőzsdére menni. A vállalat a tulajdonrész-vásárlásoknak köszönhetően plusz tőkéhez jut és ami a legfontosabb: időt nyert, így új bevételi forrásokat szerezhet. Továbbá felvásárlásokat hajthat végre, mint tette májusban a Tweetdeck esetében.

Az idén márciusban az ötéves születésnapját ünneplő Twitter értékét tavaly decemberben 3,7 milliárd dollárra becsülték, de 8, illetve 10 milliárd dollárt is felajánlottak a mikroblogért. A szolgáltatás üzemeltetői tavaly novemberben elutasították a Google 2,5, majd 4 milliárd dolláros ajánlatát, mondván: az összeg sértően alacsony.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #17
    Aham ertem. Nekem akkor nem valo tovabbra sem. Nem rajongok senkiert sem fanatikusan, nincsenek balvanyaim, nem tudok olyan embert akirol minden erdekelne, ill. azokkal inkabb talalkozok vagy egyutt elek. :)
    Ha akarok venni (v. szerezni ;) egy Nicola Conte lemezt, most csak azert felelsleges lenne Twitteren kovetnem.. :) Ha el akarok menni egy Portico Quartet koncertre, akkor megnezem a helyi fellepeseket, de kulonben nem erdekelne..
    Na ok, nehogy kotekedesnek tunjon, csak naivan kerestem a hasznat, szamomra persze.

    En meg mindig varok egy igenyesebb web2 kozossegi portalt, ami tenyleg osszehozza a hasonlo konyvet olvasokat, ahol intelligens kerekasztal-beszelgetesek jojjenek letre stb... a meglevo oldalakon csak picit kene modositani, de ugy latszik ez nem erdeke az uzemeltetonek.
    Talan majd egy konkurens. ;)
  • Justil #16
    Tökmind1. Ha népszerű, vagy híres vagy, jobbára úgyis a követőid száma sokszorosa lesz azok számának, akiket te követsz. De ez nem "baráti" kapcsolat, mint a Facebookon és társain, ergo nem, nem kell visszajelölnöd senkit sem, ha nem akarod, csak ha vmiért okod van rá.
  • passatgt #15
    Annyira nem vagyok otthon a twitterben, viszont van egy weblapom amihez használni fogom. A kérdésem az, hogy akik engem követnek, azokat érdemes, vagy illő visszakövetni? Vagy tökmindegy
  • kalapos01 #14
    "em egyszerubb megnezni a sajat weboldalukat, amin esetleg a fontos dolgok vannak csak fennt, nem pedig az, hogy hogyan akadt el a koppenhagai dugoban?"

    Olyat kell követned, aki fontos dolgokról ír a Twitterén, ha másra nem vagy kíváncsi. A twitter egy gyors hírforrás. Másnak meg celebfigyelő. Megint másnak a haverokkal instant kapcsolattartás ahaveri kör szeme előtti üzenetekkel. Választhatsz, melyik aspektus érdekel.

    Egy biztos, időt spórol, mert nem kell felesleges kattogni sokszor.
  • FoodLFG #13
    Az ilyen bloger.com-on lévő warez blogoknak mind van twittere a státusz üzenetekhez. Ha esetleg törlik a blogot, ott értesítenek az újról. cool! :D

    Néhányan a bejegyzéseiket is kiposztolják twiterre. Az ilyen flood blogokat viszont nem követjük.

    Egyébként pedig különböző szolgáltatásokat követek. pl youtube
    http://twitter.com/#!/YouTube/status/89001958647664640
  • Justil #12
    Pont az a lényeg, hogy ezek az emberek általában vannak annyira értelmesek, hogy nem posztolnak minden alkalommal, ha elakadnak a dugóban. Másfelől, vannak olyan emberek is, akik lehet, hogy épp nem szakmai dolgot posztolnak, de van annyira érdekes az életük, hogy jó elolvasni a kicsit hétköznapibb dolgaikat is.

    "Nem egyszerubb megnezni a sajat weboldalukat, amin esetleg a fontos dolgok vannak csak fennt, nem pedig az, hogy hogyan akadt el a koppenhagai dugoban?"

    nekem sokkal jobban bejon, ha belepve, es lefele gorgetve csomo okos/hasznos/erdekes/vicces dolgok talalok osszeszedve, mintha egyenkent kene vegignezegetnem egy rakas weboldalt, es az rss-t most ne keverjuk ide, egy kicsit mas teszta.
  • Tetsuo #11
    Valamit felreertettel okoska. :S Akarom mondani, mr. kakamatyi. :D
  • kakamatyi123 #10
    a hozzaszolasodbol latszik hogy fingod sincs az emberi kommunikacio alapjairol es hogy miert mukodik a facebook/twitter, stb... mint webes orulet...

    alapvetoen nem az a kerdes, hogy miert kene masokat kovetned, hanem hogy miert kene postolnod?

    a valasz egyszeru es az emberi lelektan legfontosabb alaptetelere epul, a fontossagerzet miatt...

    az emberek barmit megtesznek azert hogy fontosnak erezhessek magukat, mert by design ettol boldogok... ez az oka annak, hogy egy csomoan ongyilkosok lesznek pl. a nyugdijazasuk utan, elvesztik a fontossagerzetuket a munkahelyi kozosseg es az abban elfoglalt pozicio elvesztesevel... de ez csak egy kirivo pelda volt:)

    persze ezt az alapveto emberi tulajdonsagot az emberek jo ha 10%-a ismeri es hasznalja tudatosan (pl manipulacios celzattal), de ettol fuggetlenul meg igy mukodunk.

    es ennek az alapveto igenynek a kielegitesere szuletett a twitter, facebook, blog comment, stb...
    megkapod a fontossagerzetedhez szukseges pozitiv visszacsatolast => like-olnak...:)
  • Tetsuo #9
    A 10% jol hangzik, mar hasznosabbnak tunik, mint a tobbi web2 oldal, viszont nem vagom, miert is kene nekem kovetnem egy hires fenykepesz, zenesz stb. minden mozdulatat, ha erdekel a fenykepeszet, zene stb.?
    Nekik is a hetkoznapjaik tele vannak/lehetnek sok erdektelen cselekmennyel, amikozt kemenyen valogatni kene, egy-egy albummegjelenest erdekesebb interjut varva.
    Nem egyszerubb megnezni a sajat weboldalukat, amin esetleg a fontos dolgok vannak csak fennt, nem pedig az, hogy hogyan akadt el a koppenhagai dugoban?
  • Justil #8
    Ez is egy megközelítés, igen. Azért összességében mint fogalom ennél jóval többet takar...de ne kérd, h leírjam h mit, nálam sokkal okosabb emberek sem tudják jól megfogalmazni :)