Berta Sándor

Twitter - újabb fejezettel bővült az alapítási történet

Új internetes vállalatot hozott létre és nem igazán foglalkozik a múlttal a 31 éves Florian Weber. A Twittert létrehozó csapat egykori tagjának központi szerepe volt abban, hogy a szolgáltatás egyáltalán kialakult.

Egy újabb egykori Twitter-alapító került elő. Noah Glass egy hete úgy nyilatkozott, hogy Jack Dorsey mellett még egy német programozó is tagja volt az első csapatnak. Nos, most kiderült, hogy az illető Florian Weber, jelenleg 31 éves, szoftverfejlesztőként dolgozik és Berlinben megalapította a saját cégét. A férfi ezután az Egyesült Államokban próbált szerencsét, ha pedig már ott volt, meglátogatta a Twitter központját is. Bár nem rágódik a múlton, de az emlékek azért őt is megrohanták.

Az eredeti trió tagjai Jack Dorsey, Noah Glass és Florian Weber voltak. Dorsey volt az ötletgazda, Glass a Twittr név kitalálója, míg Weber végezte a programozói munkát. A német szakember még azelőtt elhagyta a céget, hogy az népszerűvé vált, de folyamatosan tartotta a kapcsolatot egykori kollégáival. Jack Dorsey nem felejtette el az egykori barátot és munkatársát, s amikor Weber belépett a vállalat központi épületébe bemutatta a dolgozóknak. A 31 éves férfit meghatotta az esemény, de közölte: "Ezt a közösséget már nem lehet összehasonlítani azzal a kis csoporttal, amit mi alkottunk. A Twitternek ma közel 500 dolgozója van."

Weber az Odeo nevű cégen keresztül került kapcsolatba a Twitterrel. Akkoriban nagyon sokat dolgozott és folyamatosan ingázott Hamburg és San Fransisco között. Az Odeo podcast-terveiből azonban nem lett semmi, így Dorsey egy online szolgáltatáson kezdett el gondolkozni, amivel a felhasználók rövid bejegyzéseket tehetnek közzé. Weber elmondta, hogy az ötlet azonnal lenyűgözte. "Az első prototípus két hét alatt elkészült" - emlékezett vissza a fejlesztő. A férfi azonban 2006 tavaszán hazatért Hamburgba és onnan dolgozott tovább a szolgáltatás finomításán. Egy idő után azonban elege lett a megterhelő munkából és abból, hogy akkor kellett dolgoznia, amikor mások a barátaikkal szórakozni mentek. 2007 februárjában hagyta ott a vállalatot. Megjegyezte, hogy már akkor sejtette, hogy a Twitterből valami nagy dolog lesz, mivel az oldal egy nagyszerű, szenvedélyes közösségre talált a weben.

"Ha visszagondolok azokra az időkre, semmit sem bánok meg. nagyszerű időszak volt, ami nagyon messzire juttatott el és egyúttal sok kapcsolatra is szert tettem. Egyáltalán nem találom hibának, hogy korábban hátat fordítottam a Twitternek, mivel nem akartam az Egyesült Államokba költözni. Tény, hogy San Fransisco nagyon inspiráló akkor, ha valaki a technológiai világban dolgozik, de az ottani élet gyakran olyan, mintha egyetlen nagy konferencián vennénk részt és emiatt csak ritkán lehet ellazulni. Ráadásul Berlin nekem kulturálisan is többet nyújt és szívesen élek itt" - jelentette ki Weber, akit egyáltalán nem zavar, hogy nem lett ismert. Sokkal többet jelentett neki, hogy Dorsey egy egész oldalt szentelt a munkakapcsolatukról szóló tweetek bemutatásának.

A szakember megszerzett tapasztalatokat kamatoztatni szeretné új cégénél, amiről egyelőre nem akart sokat elárulni. Csak azt lehet tudni, hogy a közösségi portálokkal kapcsolatos fejlesztéseken dolgozik, az elképzeléseit néhány hónap múlva mutatja majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!