Berta Sándor

Leállította a valós idejű közösségi keresőjét a Google

Nem működik a Google Realtime Search szolgáltatása, amelyet a közösségi portálokon, elsősorban a Twitteren lehet használni. A társaság tájékoztatása szerint a kereső újra elérhető lesz, de azt nem árulták el, hogy mikortól.

A Google Realtime Search rendkívül hasznos volt, ha valaki a közösségi oldalakon, például a Twitteren akart keresni a különböző üzenetekben. A szolgáltatás azonban néhány napja nem elérhető, az okok egyelőre nem ismertek. Többek között felmerült, hogy a Google+ elindítása miatt kapcsolták ki a keresőt. A Searchengineland nevű portál azonban úgy tudja, hogy ennél sokkal egyszerűbb ok áll a döntés mögött, július 2-án ugyanis lejárt az óriáscég és a Twitter között korábban kötött két évre szóló együttműködési megállapodás, s ezt eddig nem újították meg. Az információt saját közlésük szerint mind a két vállalat képviselői megerősítették az oldalnak.

A Twitter kiesésével egyszerűen nincs értelme a valós idő keresőt működtetni, lévén a legtöbb keresési eredmény a tweetekből származott. Ugyan a szolgáltatás további 16 hírforrásból is gyűjt adatokat, azonban ezek együtt sem igazán jelentősek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Google+ Sparks nevű funkciója szintén az információk, többek között státuszjelentések, hírek, médiatartalmak valós idejű keresésével foglalkozik.


A Sparks segítségével megjelölhetjük, hogy mely témák iránt érdeklődünk, ezt követően pedig az ezen témákhoz kapcsolódó híreket és egyéb tartalmakat kapunk több mint 40 különböző nyelven az oldalon keresztül. Ezeket megoszthatjuk ismerőseinkkel, társaloghatunk azokról, vagyis egyfajta kibővített üzenőfalat képzelhetünk el, amely a hangsúlyos területek mentén rendeződik. Itt jön be a képbe a keresőbe nemrég integrált +1 gomb, amelyre kattintva "lájkolhatjuk" az egyes tartalmakat, egész oldalakat, avagy híreket, a kapcsolódó szolgáltatásokhoz pedig természetesen csatlakoznak az olyan meglévő portálok, mint a Google News, vagy a YouTube, hogy a kínálat még könnyebben elérhető legyen mindenki számára. vagyis a Sparks jóval több, mint a Google Realtime Search. Ilyen szempontból szintén érthető a döntés.

A lépés elsősorban a felhasználókat, másrészt a Twittert érinti rosszul, hiszen így senki sem tud keresni a mikroblog üzeneteiben. A Twitter így alighanem kénytelen lesz vagy megújítani a Google-lel kötött együttműködési szerződését, vagy új partnerek után nézni. Ezek közül leginkább a Bing és a Yahoo jöhet szóba, de van még egy harmadik lehetőség is: az oldal vezetői kivárnak és bíznak a Google+ sikerében, vagy éppen bukásában. A Searchengineland kérdésére válaszul egyébként a Google azt közölte, hogy a jövőben újra bekapcsolják a szolgáltatást, de az aktiválás konkrét időpontját nem nevezte meg a vállalat. A Twittertől származó adatokat egyébként a Microsoft, a Yahoo, az NTT DoCoMo és más társaságok továbbra is meg fogják kapni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!