Berta Sándor

10 milliárd dollárt kínáltak a Twitterért

Egyre több konszern érdeklődik a népszerű mikroblog-szolgáltatás iránt. A Google és a Facebook mellé immár más vállalatok is felsorakoztak. Az első vételi ajánlatok 8, illetve 10 milliárd dollárosak voltak.

A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Twitter üzleti értéke már a 10 milliárd dollárt is eléri. Egy vételi ajánlattal előrukkoló cég ugyanis ennyit kínált az üzemeltetőért. Az elmúlt hónapokban a Google és a Facebook képviselői is megkeresték a vállalkozást, azonban a Twitter vezetői nem reagáltak az ajánlatokra. Mindenesetre, ha valóban ennyit kínált valaki a szolgáltatásért, akkor az óriási értéknövekedést jelent, hiszen tavaly decemberben az oldal értéke még 3,7 milliárd dollár volt.

A portál ennek ellenére még mindig nem nyereséges, 2010-es forgalma alig 45 millió dollár volt. Az idei esztendőre az immár több mint 350 embert foglalkoztató társaság 100-110 millió dolláros bevétellel számol.

Az Evan Williams és Biz Stone által alapított Twitter iránti érdeklődés nem véletlenül óriási, hiszen a szolgáltatásnak már 200 millió regisztrált tagja van. A cég azonban bármennyire is vonzó felvásárlási célpont, Dick Costolo vezérigazgató néhány hete azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi üzleti modelljük nagyon sikeres és ennek köszönhető, hogy a Twitter független vállalat maradhat. A tervek között inkább a további fejlesztések és a terjeszkedés szerepel, és nem akarnak a tőzsdén sem megjelenni.

A legfeljebb 140 karakteres bejegyzések továbbítását lehetővé tévő mikroblog a kezdetektől elutasította a reklámok alkalmazását, mivel az üzemeltetők attól tartottak, hogy egy ilyen lépéssel elriasztanák a felhasználókat. A hirdetési piaccal való együttműködéstől ugyanakkor alapvetően nem zárkózott el a cég, amely Costolónak köszönhetően számos új ötletet tesztel. Az egyik elképzelés lényegét a fizetett tweetek jelentik. A menedzsment tehát egyelőre megingathatatlannak tűnik és elszánt célja, hogy a Twitter értékét 100 milliárd dollárra (!) tornásszák fel. Ha figyelembe vesszük, hogy a Facebook üzleti értékét nemrég 50 milliárd dollárra becsülték, akkor ez meglehetősen ambíciózus elképzelés.

Sem a Google vagy a Facebook, sem a Twitter nem volt hajlandó kommentálni a WSJ értesülését. A Google egyébként nem először próbálkozik a Twitter megvásárlásával. A keresőjéről ismert cég már tavaly novemberben sem sajnált volna 2,5, majd 4 milliárd dollárt kifizetni a mikroblogért. A szolgáltatás üzemeltetői akkor elutasították az ajánlatot, mondván: az összeg sértően alacsony.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #50
    ty m8
  • Justil #49
    hat hogyne...
  • Mardel #48




  • Tetsuo #47
    Na es hova koltozott?
  • Mardel #46
    Egyébként igen a twitterezők többsége ugyanúgy használja mint a facebookot. És valami oknál fogva minden szart meg akarnak osztani mindenkivel...

    Pl.
  • Mardel #45
    Poén, hogy azt az infót hogy hova költözött a feliratok.hu és mi lett vele, mi állt a háttérben magyar twitterből (turulcsirip, de már van yamm is) tudtam meg.
    Csak azért mert a google előbb indexelte azt, mivel rendszeresebben frissül mint egy weboldal.
    Ennek ellenére nem használom a twittert.
  • Tetsuo #44
    Eppen ezert valoszinu, ennel nagyobb osszeget nem kinalnak fel nekik soha.
  • Ferrer #43
    A Twitternek azért hamar leáldozott az aranykora.. igazi erőltetett webkettőpontnullás sz@r az egész.
  • Justil #42
    A Twitter mottojaval ellentetben rohadtul nem mindig az szerepel 1-1 postban, hogy az illeto eppen mikor mit csinal. Talan anno igy indult, talan a nagy tomegeket meg most is ezzel csabitja, de nem ez a lenyeg.
  • Tetsuo #41
    Hm, erdekes. Biztos hasznos is lehet, a sok szar ellenere, ami jelenleg van rajt, de nekem meg mindig nem jut eszembe egy ember sem, akirol erdekelne, mikor mit csinal.. az uj zeneket mas uton megtalalom, ismeroseimet felhivom, talalkozok veluk, ha fontos, megbeszeljuk merre jart, mit csinalt, de ez gyakran nem fontos.. :)
    Legjobban a 160 karakter hokkent meg, sokszor egy-egy mondatom is hosszabb, mint a limit.