Berta Sándor

Kínában 6 év alatt 130 000 internetkávézót zártak be

A kínai hatóságok az elmúlt években meglehetősen drasztikusan jártak el az illegálisan működő internetkávézók üzemeltetőivel szemben. Különösen tavaly zártak be sok internetkávézót.

A China Daily beszámolója a 2010 China Internet Cafe Market Report nevű jelentés adataira hivatkozik. E szerint a kínai hatóságok az elmúlt 6 esztendőben több mint 130 000 olyan internetelérési pontot zártak be, amelyről kiderült, hogy nem rendelkezik megfelelő működési engedéllyel. A kínai kulturális minisztérium különösen tavaly csapott oda keményen, ugyanis közel 7000 internetkávézót zárattak be és 60 000 dollár készpénzt foglaltak le.


A China Daily szerint a hosszú távú kampány elsődleges célja a piac szabályozása és az illegális szereplőktől való megtisztítása. A lap idézett egy minisztériumi szóvivőt, aki közölte, hogy az internetkávézóknak különösen az idén kell majd nehézségekkel szembenézniük. A pekingi kormány mindenképpen folytatni akarja akcióit, a cél pedig néhány nagy internetkávézó-lánc kialakulásának és működésének támogatása.

Az ausztrál CIO magazin arról számolt be, hogy a kínai kulturális minisztérium bejelentette: szigorítani fogják az internetkávézók működésével kapcsolatos szabályokat, mivel az ázsiai állam vezetői meg akarják akadályozni a független internetkávézók elterjedését és fel szeretnék számolni a meglévő ilyen jellegű helyeket. A szaktárca az idén a vidéki területekre összpontosít és minden olyan internetkávézó ellen fel fog lépni, amely megsérti a jelenleg hatályos kínai törvényeket. Az egyik szabály például kimondja, hogy 18 év alattiaknak nem lehet internethozzáférést biztosítani.


Jelenleg Kínában 144 000 internetkávézót tartanak nyilván, ezeknek a 30 százalékát nagy láncok üzemeltetik. Tavaly év végére 163 millióra nőtt az internetkávézókat felkereső személyek száma, ez 2009-hez képest 21,1 százalékos növekedésnek felel meg. Ezzel párhuzamosan azonban az internetkávézó-piac értéke 12,96 százalékkal, 77,12 milliárd jüanra csökkent.

Tavaly szerzői jogsértés gyanúja miatt a Pekingben működő 1500 internetkávézó harmada ellen indult eljárás. Az ázsiai országban működő internetelérési pontok jelentős részére jellemző egyébként a kalózkodás támogatása és tűrése. A helyi Nemzeti Szerzői Jogi Hivatal zéró toleranciát hirdetett a kalózkodás ellen. A statisztikai adatok szerint mintegy 150 ezer internetkávézó működik Kínában, amelyek mintegy 30 százalékában illegálisan néznek filmeket az internetezők. Az eljárások megindítására nem sokkal azt követően került sor, hogy a Microsoft keresetet adott be egy délkelet-kínai internetkávézó ellen szerzői jogi jogsértés gyanújával. Az internetkávézó több mint 5000 számítógépre telepített illegális szoftvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #8
    7000 helyről 60 ezer dollár lefoglalva Ez ám a fogás... Cégenként kb 8 és fél dollár. Büszkék lehetnek magukra ! Micsoda milliárdos bűnözőket fogtak. És még le is írják... Ha nagy számok vannak, szépek a statisztikák, matekból úgyis bénák az efféle hírek zabálói.
  • rumkola #7
    ott van a mondatban, hogy miért:
    mert a szabály kimondja
  • chuky123 #6
    Gondolom hogy pornót ne nézzenek ott.
    Azért nem semmi "kis" internetkávézók vannak 5000 gépes kapacitással.
    "Az internetkávézó több mint 5000 számítógépre telepített illegális szoftvereket."
  • Globalmaster #5
    "Az egyik szabály például kimondja, hogy 18 év alattiaknak nem lehet internethozzáférést biztosítani."

    Miért is nem lehet?
  • amitakartok #4
    Nem véletlen a taktikájuk: a "néhány nagy internetkávézó-lánc" könnyebben államosítható, mint kismilliárd számú egyéni netkávézó.
  • Zoliz #3
    Helyes. Sajnos a ferdeszeműek emiatt sokkal jobban vágyják majd az inputot. Majd rájön a rezsim is, hogy jobb lenne az embereket a gépek és a net elé engedni, mert akkor k@ssolnak és nem tűntetnek. Ez sem bonyolult ráció.
  • sanyicks #2
    Kínát még '89-ben kellett volna "felszabadítani"... most már késő...
  • Amergin #1
    Na íme itt is itt van a "bizonyíték", hogy a Microsoft a világmindenség egyik legetikusabb céhe!
    A hatóságoknak pedig kínában is az a dolga, hogy a hatályos törvények alapján a rendet fenntartsa és megfékezze a "kukaborogatókat"