Berta Sándor

Túl könnyen kijátszható a kínai nagy tűzfal

Az Arany Pajzsnak is nevezett kínai nagy tűzfal (GFW) létrehozója úgy érzi, hogy Peking túl könnyűvé teszi a felhasználóknak a cenzúra kijátszását. Éppen ezért a szakember mielőbbi változtatásokat javasolt.

Dr. Fang Binxing a helyi Global Times nevű lapnak nyilatkozott. A GFW 2003 óta korlátozza több százmillió felhasználó internetezését. Fang Binxing a Pekingi Postaügyi és Távközlési Egyetem vezetője és az általa 1998-ban megtervezett rendszer képes bizonyos szavak kiszűrésére éppúgy, mint az egyes oldalakhoz való hozzáférések blokkolására. A szakember tavaly decemberben indította el a mikroblogját a Sina.com portálon, de azt kénytelen volt hamarosan bezárni, ugyanis mindössze három nap alatt több ezer kritikát kapott. A hozzászólók a kormány lakájának és a világhálós polgárok ellenségének nevezték. Fang Binxing ezzel szemben úgy vélte: az ő munkája valójában forgalomellenőrzés.

"Egy autósnak el kell fogadnia a közlekedési szabályokat, miként az embereknek is a szabályok szerint kell játszaniuk" - jelentette ki az egyetemi vezető. A szakember emellett arra hivatkozott, hogy a legtöbb országban ma már korlátozzák az internethozzáféréseket. Vagyis ez egy elfogadott jelenség világszerte. Kínában azonban nem csak a radikális vagy a gyermekpornográf tartalmakat tartalmazó és népszerűsítő oldalakat blokkolják, hanem a kormányt bíráló portálokat is. Ráadásul a helyi internetezők nem tudják meg, hogy egy honlaphoz miért nem férhetnek hozzá.

A Global Times nem véletlenül idézett egy kínai viccet, amely szerint Mark Zuckerberg a kínai látogatásakor arról kérdezte a helyi vállalkozókat, hogy miként játszható ki a GFW? Ugyanis mióta megérkezett, nem tudott bejelentkezni a Facebook rendszerébe. Nos, fontos megjegyezni: Kínában nem csak a Facebook van tiltólistán, hanem a YouTube, a Twitter és a Wikileaks is. Az 1960-ban született Fang Binxing szégyenletesnek minősítette azt, hogy a kínai felhasználók megpróbálják virtuális magánhálózatok (VPN) segítségével kijátszani a tűzfalat. Ugyanakkor elismerte, hogy otthon ő maga is 6 VPN-t használ, de csak tesztelési célból, arra kíváncsi, hogy melyik oldal nyeri a küzdelmet: a GFW vagy a VPN?

Kína - a 2008-as tibeti zavargások után - kezdte erősíteni a tűzfalát, a YouTube is ekkor került be a nemkívánatos nyugati weboldalak közé. Az Aranypajzs a kínai közbiztonsági minisztérium internet-ellenőrző és -cenzúrázó projektje, amelyre már az előkészítési szakaszban, 2002 előtt 800 millió dollárt (130 milliárd forintot) költött a kormányzat. Az Aranypajzs fő feladata, hogy a nemkívánatos külföldi tartalmaktól védje a népköztársaság rendszerét és annak állampolgárait. Peking tavaly januárban határozta el, hogy jelentősen kibővíti a tűzfal funkcióit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • boond #14
  Igen sajnos ez a helyzet...
 • Dévid Bóvli #13
  Próbálkozni a kutya szokott, meg az ilyen cickány cenzor kormányok emberek kommunikációjának az ellehetetlenítésével.

 • Dévid Bóvli #12
  [i]"...Fang Binxing szégyenletesnek minősítette azt, hogy a kínai felhasználók megpróbálják virtuális magánhálózatok (VPN) segítségével kijátszani a tűzfalat."[i]

  Micsoda undorító, aljas demagóg csúsztatát, ez a mondat egyenesen azt sugallja, mintha egyáltalán bármi esélyük is volna a decentralizált anonim hálózatokkal szemben ..
  Nemcsak próbálják, ki is játszák a francba...
 • Sir Quno Jedi #11
  Amíg nem tudnak olyan harci potenciált kiállítani, mint Kína (és senki sem tud), addig vágyálom a szabadságuk. Pont mint a mi Triannonon kesergésünk. Semmit sem tehetünk és ezzel ők is tisztában vannak. Erővel szerezheted csak vissza ami a tiéd, ha ez nincs meg és nincs gyomorod a sokmillió halotthoz sem, akkor bezony minden marad a régiben. Ennyi.
 • boond #10
  Azért azt nem nevezném "szabadságnak" ha azt kell tenned, gondolnod stb, amit ők elképzeltek, és ha akárcsak egy parányi kétség, is van afelől, hogy nem úgy van akkor "megszívod".

  "Sir Quno Jedi:
  El kell dönteni hol élsz és milyen rendszer alatt."

  Igen, ezt mond a Tibetieknek, akik a saját országukban akarnak élni, szabadon, és nem száműzetésben. Ők ugyanis nem dönthetnek arról, hogy ismétlem saját országukban milyen rendszer legyen. És mivel Kínának nem tetszik a Buddhizmus sem többek között, ezért kell szenvedniük a szerzeteseknek is. - Holott ők nem ellenségek, és ismétlem a saját hazájukban...
 • Garrett27 #9
  Így van.
 • Amergin #8
  * "jobb" NEM írni
 • Amergin #7
  "Szabályok" vagy talán inkább játékszabályok mindenütt vannak. A létező úgynevezett "demokráciák" és a lézető diktatúrák csak abban térnek el, hogy mik az aktuális tabutémák, amikről "jobb" írni, illetve ha már mégis írsz róla, akkor abban is van egy árnyalatnyi különbség, hogy mennyire b@sznak meg érte.
  De ezek nem lényegbeli, hanem fokozatbeli különbségek. Aki komolyan meg merészeli kérdőjelezni a rendszer alapjait, az nálunk is megy be a börtönbe, mert ez a létező demokráciának hazudott rendszer ez ilyen, lásd a politikai fogoly Budaházy György.
 • Rotyoka #6
  Pontosan, csak ezt értesd meg olyanokkal akik azt hiszik a demokrácia egy jó rendszer
 • NEXUS6 #5
  Hát ezekkel nagyjából egyet tudok érteni. Az ember tudja, legyen vele tisztában, hogy mik a játékszabályok.
  Egy un. diktatúrában ugyan úgy védik az adott rendszer, mint az un demokráciában.
  Mind a demokráciában, mind a diktatúrában nyerhetsz viszonylagos szabadságot.
  A diktatúrában az adott hatalomhoz/ideológiához/valláshoz való közeledéssel, az ezeket képviselő érték egyfajta felhalmozásával, az un. demokráciában pedig az itteni hatalmi/vallási/ideológiai érték, a pénz felhalmozásával.

  Egy társadalom hatékonyságát, minőségét nem az határozza meg, hogy az adott államnak van-e félhold/vöröscsillag a címerében (az olaszokéban pl van!:), hanem milyenek pl a demográfiai mutatói. Az un. szabad világ országainak nagyrészében ezek a mutatók messze nem olyan jók, mint amire tartják magukat.