MTI

"Internetzsoldosokra" figyelmeztetnek Kínában

Kínának óvatosnak kell lennie az "internetzsoldosokkal", akik online hozzászólásaikkal hivatásszerűen, megbízásból, pénzért befolyásolják a közvéleményt - hangoztatta a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) szóvivője.

Az internet közvéleményre gyakorolt hatása erősödik, s e csatornát egyre többen használják fel arra, hogy véleményt cseréljenek, politikai kérdésekben foglaljanak állást - húzta alá Csao Csi-cseng, az országos szervezet szóvivője, emlékeztetve arra, hogy Kínában tavaly 457 millióra nőtt az internethasználók száma. "Érezzük, hogy az internetkultúra és a környezet egyre bonyolultabbá válik, miközben felbukkant az emberek egy csoportja, akiket internetzsoldosoknak neveznek" - állapította meg Csao.

"Néhányukat különböző intézmények támogatják, s az átlaginternetező álarca mögül írják hozzászólásaikat befolyásolva, megosztva a közvéleményt, sőt: esetenként a kormányzati politizálást is megzavarják". Szerinte a jelenség nem csak figyelmet érdemel, de figyelmeztető is, mivel e területen hiányos a törvényi szabályozás. A népfrontszerű KNPTT ezen a héten kezdi meg éves ülésszakát, majd március 5-étől tagjai közel tíz napon át együtt üléseznek az Országos Népi Gyűlés (ONGY), vagyis a parlament képviselőivel.

Korábban a kínai és a nemzetközi média már foglalkozott az internethadseregek szerveződéseivel, amelyek - saját bevallásuk szerint - 72 órán belül képesek az online közönség véleményét szinte bármilyen területen megváltoztatni. A "harcosok" felszerelése csupán a számítógép, szervezetten lépnek fel, "osztagaik" többnyire egy-egy lakásban tanyáznak. A bennfentesek szerint már több éve vannak a piacon, s ravasz, egyre kifinomultabb technikákkal dolgozzák meg közönségüket.

Az eddig felfedett és nyilvánosságot kapott esetek többsége az üzleti életet és természetesen a versenyt érinti. A "zsoldosok", tehát a fizetett véleményformálók, a leggyakrabban a közismert és befolyásos oldalakon, blogokban, chatszobákban hamis információkat terjesztettek megbízóik versenytársairól. Előfordult, hogy csak kéthónapos nyomozás után sikerült a félrevezető kommentelők nyomára bukkanni, amikorra az adott vállalatot már tetemes kár érte.

Egyes piaci szakértők szerint azok az internetes PR-cégek, amelyek nem alkalmaznak "zsoldosokat", nem képesek túlélni a mai éles versenyt Kínában. Az online marketingesek egyben a világhálót a bűnözés mennyországának tartják. A kínai politikai vezetés nyilvánvalóan aggódik, hogy az ellenőrizhetetlen eredetű és szándékú anonim internetes bejegyzések, felhívások - amennyiben politikai tartalmúak - megzavarhatják az országépítés legfontosabb alapszükségleteként emlegetett társadalmi stabilitást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabe18 #7
  Nem is tudtam hogy Kínában van "közvélemény".
 • sanyicks #6
  Áh ez szemét konteo! konteok nincsenek mint az okosok elmondták! Aki konteoban hisz az hülye! Ezt a Reichstag is megmondogatná ha tudna beszélni, meg Julius Caesar, meg Colin "tömegpusztító fegyverek vannak irakban" Powell is, na meg az a pár millió ember aki csinált/tapasztalt ilyen nem létező dolgokat :D
 • hangulati #5
  igen. a korlatlan szamu alnev valoban nem jo dolog. ezert magam nem is hasznalom. hiszen kit is tundnek felrevezetni? es fokeppen: miert? pontosan azert, mert az internet maga a valosag manapsag, a hasznaloinak fell kell nonie odaig, hogy megertsek: nem lehet mindenkit buntetlenul elkuldeni az anyjaba.pontosan ugy, ahogy az utcan sem. a "legfeljebb regelek egy masikat" dolog pedig szanalmas. vigyazzon mindenki a becsuletere. abbol csak egy van.
 • Amergin #4
  Kínában, mi? Kínában...
  USraelben még véletlenül sem, hiszen ők a "jó fiúk"
  Ez is csak összeesküvés-elmélet...
 • willcox #3
  Ez mindenhol így van, nem csak Kínában. A marketingipar már rég rájött arra, hogy sokkal olcsóbb az interneten hinteni a mondanivalójukat (legyen az politikai vagy gazdasági), mint tévében, rádióban, vagy nyomtatott sajtóban tenni ugyanezt.
  A bértollnokok portálokon, blogokon, fórumokon, chateken mindenhol ott vannak. Hamar ki lehet szúrni ezeket. Van belőlük itt az sg-n is nem is egy.
 • Amergin #2
  Vannak fizetett kommentelők.
  Jééééé!
  "Áááááá, eziscsakegyújabb összeesküvés-elmélet..."
 • torzsvendeg #1