Napi Online

Olajipari titkokat loptak kínai hackerek

Az elmúlt években kínai hackerek globális olajcégek támadásaival számos érzékeny információhoz juthattak.

Az elmúlt három évben kínai szervereken keresztül támadtak meg hackerek hat amerikai és európai energiavállalatokat - többek közt az Exxon Mobil, a Royal Dutch Shell és a BP - hálózatát, amelynek során védett információkhoz is juthattak. A McAfee online biztonsági cég jelentése szerint a támadások nyomán különböző projektfinanszírozási - főleg olaj- és gázmezőkhöz kapcsolódó - információkat szerezhettek meg a vállalatoktól. A megtámadott cégek nem jelentették az eseményeket a felügyeleti szerveknek.

Egyes esetekben előfordult az is, hogy a hackerek egy éven keresztül észrevétlenül fértek hozzá a vállalati hálózathoz - fogalmazott egy másik védelmi cég vezetője, aki szerint a támadók célpontjai között jogi és pénzügyi információk egyaránt szerepeltek, így véleménye szerint gyakorlatilag ipari kémkedésről van szó. A McAfee jelentése a kínai hackerekre jellemző betörési technikákat elemezve "kevéssé kifinomultnak" nevezi. A támadások a cég szerint 2009 novemberében kezdődtek, más szakértői források azonban ennél is korábbi, 2008-as kezdő dátumról beszélnek.

Ma Zhaoxu, a kínai külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, nem voltak információi az olajtársaságok elleni támadásokról, ráadásul szerinte a kínai kormány ellenzi a hacker-tevékenységet. A vizsgálatot folytató cégek nem hozták nyilvánosságra ügyfeleik nevét, a Bloomberg által megkérdezett - érintettnek vélt - olajtársaságok pedig nem kívánták kommentálni a híreket, ahogy az FBI szóvivője sem erősítette meg, hogy a szövetségi nyomozóiroda vizsgálódna a támadásokkal kapcsolatban.

A McAfee jelentése nem köti a kínai kormányhoz az eseményeket, azt azonban megállapítja, hogy a hackerek olyan eszközöket használtak, amelyek elterjedtek az ezzel foglalkozó kínai fórumokon, tevékenységüket pedig főleg a pekingi idő szerinti 9 és 17 óra közötti sávban végezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #17
    Persze.. LOL
  • Tetsuo #16
    Ez bizony igy van.
  • Rotyoka #15
    A felhő technológia 100x biztonságosabb mint a kis szaros merevlemezen való tárolás, mivel az egy ZÁRT rendszer, és nehézkes dolog oda akrmilyen kémprogramot is bejuttatni
  • halgatyó #14
    Ha én a BP konkurrenciája lennék, kínai hackereket bérelnék fel és ráfognám az egész adatgyűjtést a kínaiakra
  • Alien69 #13
    Na ja. Rá kell kötni, meg ez a szép jövő ugyebár (Felhő), hogy a cégek még nem is saját kezükben fogják tárolni adataikat. Meg amúgy is, minek titkositás, hiszen azt is fel tudják törni a kínaiak. Akkor már küldjük egyből át nekik! Amúgy a legkönyebb ilyen infókhoz hozzá jutni, ha belülről, azaz a cég egyik dolgozójától kapnak infót, akár csak hozzá férési kódokat. Az atom bombát se távolról másolgatták a ruszkik, se a kínaiak, sőt, manapság is rendszeresen buknak le ipari kémek. Az internetes lopkolódás meg olcsóbb is, gyorsabb is mint kiképezni, bejuttatni egy ipari kémet a megadott helyre.
  • Kornan #12
    A probléma, hogy az ilyen cégek több száz vagy akár több ezer helyen ott vannak a világban. Ha azt szeretnék, hogy ne kelljen new yorkba repülni az adatokért a külföldi kollégáknak, akkor bezony rá kell kötni a netre.
  • RecoPhile #11
    Szerintem arra gondolt --ahogy Szefmester is írta--, hogy nem kellene olyan gépeket direkt internetre kötni, amiken fontos adatok lehetnek/vannak.

    #9
    azért ők sem teljesen szentek. XD
    már csak ilyen kijelentésekből kiindulva is: "Ma Zhaoxu, a kínai külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott [...] szerinte a kínai kormány ellenzi a hacker-tevékenységet." De abban igazad van, hogy egyes dolgokat nem söpörnek szőnyeg alá.
  • JL666 #10
    sokan hogy féltik szegény BP-t meg a Shell-t, hogy az exxonról ne is beszéljünk.

    J.D. Rockefeller-re ha rákerestek van pár zaftos sztori. Ő se volt szent...
  • Rotyoka #9
    Legalább ők nyíltan csinálják valamilyen szinten, nem bújnak a terrorista szó mögé, mint a kedves JÚESSZÉJ
  • Rotyoka #8
    És elmondod, hogy net nélkül hogy az apám faszába fog kommunikálni 2 cég?