Berta Sándor

Tajvan megnyitja IT-piacát a kínai befektetők előtt

Egy új megállapodásnak köszönhetően a két régóta rivalizáló ország IT-ipara még szorosabban együttműködhet egymással, s a szerződés erősítheti Kína és Tajvan kapcsolatát.

Kínában a legnagyobb befektetőnek nem az Egyesült Államok, hanem a szomszédos szigetország számít, amelyik tavaly 200 milliárd dollár értékben hajtott végre beruházásokat. Tajvan emellett Kína egyik legfontosabb kereskedelmi partnere is. Kézenfekvőnek tűnt tehát, hogy a két állam az IT-ágazatban is szorosabbra fonja az együttműködését és ez egy most megkötött megállapodásnak köszönhetően hamarosan meg is valósulhat.

Az egyezmény értelmében a tajvani kormány a közeljövőben engedélyezni fogja a kínai vállalatoknak, hogy helyi IT- és high-tech cégekben fektessenek be. Ugyanakkor kikötötték, hogy az utóbbiakban a kínai társaságok maximum tíz százalékos tulajdonrészt szerezhetnek, míg vegyes vállalatok esetében ez az arány 50 százalékos lehet.

Dél-Koreával ellentétben Tajvanon nem igazán van sok óriáscég, viszont az is igaz, hogy ezek többsége a maga területén mind piacvezető vagy legalábbis benne van a TOP10-ben; elég csak Acerre, az Asusra, a HTC-re, vagy éppen a Foxconnra, a Quantára és a Compalra gondolni. A helyi IT-ágazat 80 százalékát a különböző termékek fejlesztésére és gyártására specializálódott közepes méretű cégek teszik ki. Emellett fontos, hogy a szigetország számos területen vezető szerepet tölt be, a notebookok 90 százaléka például itt készül, a TSMC és a UMC a vezető félvezetőgyártók közé tartoznak, míg az AU Optronics a legfontosabb panelgyártók egyike.

A tajvani cégek többségének van kínai üzeme, mivel így olcsóbban készíthetik el a termékeiket. A Taipei Computer Association adatai szerint a tajvani notebookok és digitális fényképezőgépek 99 százalékát Kínában gyártják. Ugyanez az érték a navigációs készülékeknél 69, a monitoroknál pedig 62 százalék. Az egyik legfontosabb kínai üzemkomplexum a Hongkong közelében található Shenzhenben működik. Ebben a régióban az Apple, a Dell, a Sony, a HP és más társaságok beszállítójának számító Foxconn/HonHai egyetlen gyárában 300 000, míg összesen 900 000 embert foglalkoztat.

A két ázsiai ország már tavaly szeptemberben kereskedelmi megállapodást kötött egymással, amely többek között vámkedvezményeket tartalmaz körülbelül 540 tajvani termékterület számára és amely akár 260 000 új munkahelyet is teremthet. A mostani új egyezmény pedig abban segíthet, hogy a tajvani és a kínai IT-cégek még jobban együttműködhessenek és Tajvan - kínai segítséggel - megőrizhesse a technológiai előnyét a világ többi országával szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!