Berta Sándor

2012-től minden HP számítógépen webOS lesz

A hírt Leo Apotheker, a Hewlett-Packard vezérigazgatója jelentette be. A cél az, hogy a webOS minél jobban elterjedjen, és a cég az egyedi megoldást kínálva megkülönböztesse magát a többi gyártótól.

A vezető közölte: a következő esztendő elejétől a HP mindegyik Windows operációs rendszert futtató PC-jére felkerül a webOS is. A részletekről Apotheker egyelőre többet nem akart elárulni, így nem lehet tudni, hogy a webOS milyen formában kerül fel a számítógépekre, előre lesz-e telepítve vagy a felhasználók dönthetik el, hogy szükségük van-e rá. Elképzelhető azonban, hogy az operációs rendszer egy virtuális gépen fog futni és a Windows alól lesz elérhető. Emellett a másik lehetséges alternatíva, hogy a HP gépei dual boot opcióval rendelkeznek majd, ebben az esetben a felhasználók dönthetik el, hogy melyik operációs rendszert töltik be és használják.

A 2012-es dátum mindenesetre nem meglepő, hiszen a webOS alapvetően mobil készülékekre készült, így optimalizálni kell az asztali számítógépekre. Azzal pedig nem lehet számolni, hogy a jövőben minden HP masina érintőképernyős lesz, bár a társaság kínálatában már ilyen asztali termék is megtalálható. A tengerentúli társaság célja egyértelműen az, hogy a webOS segítségével elléphessen a konkurenseitől. Jelenleg az operációs rendszer kizárólag az okostelefonokra elérhető, de a cég már bejelentette az első webOS-t futtató tábla PC-jét. Ezenkívül a vállalat nyomtatóit is ezzel a szoftverrel látják el, igaz utóbbiak tekintetében még nem történtek konkrét bejelentések.


Apotheker hangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel arra akarják ösztönözni a fejlesztőket, hogy egyre több alkalmazást készítsenek a platformra. Jelenleg mintegy 6000 program elérhető a webOS-re, ezzel az jelentős hátrányban van az Apple iOS és a Google Android operációs rendszerével szemben. (Előbbihez már 350 000, míg az utóbbihoz 250 000 alkalmazás tölthető le.) Apotheker szerint a webOS-nak megvan az esélye arra, hogy egy nagy platformmá váljon.

A vezérigazgató úgy vélte, hogy a HP - innovációs vállalatként - elveszítette a lelkét, ezen pedig mindenképpen változtatni kell és ennek a folyamatnak a kulcspontja a szoftverekre való összpontosítás. A programok jelenthetik ugyanis idővel azt az újdonságot, ami különbséget tesz majd a Hewlett-Packard és vetélytársai között. "Tudok néhány dolgot az alkalmazásokról" - jegyezte meg Apotheker, aki korábban 20 éven át az SAP-nál dolgozott. A társaság ezen a területen elsősorban felvásárlásokkal erősítené meg a pozícióját. a kiszemelt cégek között van az Informatica, a BMC Software, a SAS Institute, a Symantec és a Commvault Systems.

Idén februárban Eric Cador, a Hewlett-Packard egyik menedzsere még azt mondta a webOS nem a Windows ellenfele. Hozzátette: a szoftvert nem arra találták ki, hogy a HP személyi számítógépes termékeit kiváltsa és végképp nem azért, hogy a vállalat befejezze a Microsofttal kapcsolatos, PC-s operációs rendszerekre vonatkozó együttműködését. Sokkal inkább az a céljuk, hogy a webOS bizonyos funkciói az asztali számítógépeken is működjenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #14
    Nokia meg dobni akarja a meego-t meg a symbiant szar bukta wp7-ért. Ők is léphettek volna hasonlót is..
  • tatish #13
    keysersoze
    Aszem itt az SG olvashattuk azt a hírt hogy a Linux nagyvállalatoknál azért nem terjedt el mert többek közt a dolgozók nem tudnák használni mivel Win-hez vannak szokva(mondjuk az egy dolog hogyha azt a lóvét amit a drága szoftverekre költenek azt célirányzott oktatásra költenék, akkor még talán spórolhatnának is vele sőt még a dolgozó is jól járhatna mivel bővül a tudásköre azáltal hogy ért kicsit a Linuxhoz).
    Ugyanez lesz ennél a HP webOSnál is
  • vasedeny2 #12
    webos linux :) nem olyan rossz hír ez....
  • Ferrer #11
    Honnan vagy benne biztos, hogy nem így történt? :)
  • sanyicks #10
    sőt visszamenőleg is minden ios koppintás. Sőt a lekerekített sarkú keretes hieroglifák meg az iphone-ról voltak koppintva mert a zufók visszavittek az egyiptomiaknak az időgépükkel egyet :D
  • sanyicks #9
    persze minden az mióta az ios létezik. még a win7-is :DDD
  • Ferrer #8
    iOS koppintás..
  • vlahol #7
    http://www.theregister.co.uk/2011/03/10/nokia_ui_saga/
  • vlahol #6
    Csak nehogy elbasszák manager szinten mint ahogy a Nokia tette.
  • vlahol #5
    Nekem tetszik az ötlet!
    Az Apple ugyan ezt csinálja. A mobil eszközök OS-ét egyre jobban integrálja a desktop OS-be.

    És ha a HP jól csinálja akkor könnyen összekapcsolódó/használható eszközöket kapunk pl: telefonok, fényképezők, nyomtatók, laptopok ... stb.

    Szerintem tutira a Windows mellett fog futni, mert különben szar lenne használni.