Berta Sándor

A Kodak beperelte a Hewlett-Packardot

A Kodak azért kezdeményezett jogi eljárást a Hewlett-Packarddal szemben, mert az szerinte nem megfelelő információkat adott meg a 364-es típusú tintapatronjaival, illetve azok oldalkapacitásával kapcsolatban.

A Kodak azt állítja, hogy a HP által közölt adatok nincsenek összhangban az ISO szabvánnyal és éppen ezért szeretné, ha az ügyben eljáró bíróság kimondaná, hogy a Hewlett-Packard hagyjon fel a félrevezető gyakorlattal. A Kodak a beadványát a kölni tartományi bírósághoz nyújtotta be, s ezt megerősítette a bíróság egyik szóvivője is.

A Kodak viszonylag későn jelent meg a tintasugaras nyomtatók piacán és mindent elkövet azért, hogy a reklámjai és a készülékei viszonylag alacsony nyomtatási költségeinek segítségével jelentős piaci részesedésre tegyen szert. A nyomtatási költségeket évek óta a 24712-es ISO szabvány alapján számítják ki. A cég azonban nem csak a saját termékeivel foglalkozik, hanem rendszeresen megvizsgálja a konkurens gyártók termékeit is és ennek köszönhető, hogy kiszúrta a Hewlett-Packard 364-es típusú tintapatronjának állítólagos visszásságait.

A Kodak megállapítása szerint a tintamennyiség 8 százalékkal eltért az ISO szabványban leírttól és ezt megerősítette a TÜV Rheinland is. Mindez azt jelentheti, hogy a HP kevesebb tintát tölt a patronjaiba, mint amennyit az ISO szabvány alapján kellene. Mivel a Hewlett-Packard nem volt hajlandó peren kívüli egyezségre, így a Kodak beperelte vetélytársát.

Az első tárgyalásra várhatóan 2011 elején kerülhet sor. A kölni tartományi bíróság várhatóan nem fogadja el a TÜV Rheinland anyagát és saját szakértői jelentést készíttet. A per kimenetele egyelőre megjósolhatatlan, mindenesetre veszteni valója inkább a HP-nek van. Egyébként Brüsszel eddig nem igazán foglalkozott a tintapatron-piaccal, azonban egy esetleges Kodak-győzelem ezen a területen is változást hozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!