Berta Sándor

A HP WebOS nem a Windows ellenfele

A Hewlett-Packard a webOS-nek köszönhetően kedvező helyzetben van az okostelefon-piacon, ugyanakkor mivel az operációs rendszer PC-n is kiválóan működik, így komoly esélyei lehetnek az asztali számítógépek területén is.

Bár a webOS léte és piaci részesedése egyelőre nem okoz fejfájást a redmondi óriáscégnek, azért a Microsoft azt sem teheti meg, hogy egyszerűen nem vesz tudomást a HP operációs rendszeréről. Ennek ellenére maguk a HP munkatársai sem érzik úgy, hogy a webOS komoly alternatívája lenne, lehetne a Windowsnak. Ezt megerősítette Eric Cador, a Hewlett-Packard egyik menedzsere is.

"Nem az a célunk, hogy a Microsoft PC-s megoldásait kiváltsuk. A webOS ugyanis elsősorban a hordozható eszközök, az okostelefonok és a tábla PC-k operációs rendszere" - nyilatkozta a szakember, aki egyben a cég termékeinek európai és ázsiai terjesztéséért felelős alelnöke. Cador hozzátette: a szoftver nem arra találták ki, hogy a HP személyi számítógépes termékeit kiváltsa és végképp nem azért, hogy a vállalat befejezze a Microsofttal kapcsolatos, PC-s operációs rendszerekre vonatkozó együttműködését. Sokkal inkább az volt a céljuk, hogy a webOS bizonyos funkciói az asztali számítógépeken is működjenek. Ugyanígy a szoftverhez kapcsolódó kis alkalmazásokat is közvetlenül össze lehetne kötni a nyomtatókkal. Ezekről a programokról a HP alelnöke részleteket nem akart elárulni, de kifejtette: az év végéig megjelennek majd ezek a widgetek.


A WebOS-t a hordozható eszközökre találták ki

A Gartner piackutató cég adatai szerint jelenleg a Hewlett-Packard vezeti a PC-piacot, de az okostelefon-szektorban - a Palm tavalyi átvétele ellenére - nem tölt be komoly szerepet. Vagyis mindez azt jelenti, hogy a webOS-tól egyelőre nem kell tartania a többi piaci szereplőnek. Cador azonban optimista. "Elmondhatjuk, hogy nincs piaci részesedésünk. De ez jó a számunkra, mivel minden további százalékpont plusz forgalmat jelent. Emellett szeretnénk a mobil alkalmazásokon is keresni, de hogy mennyit, azt nehéz előre megmondani. Ezeknek a programoknak a száma gyakorlatilag egy marketingjáték. A felhasználók ugyanis e szoftvereknek kevesebb, mint egy százalékát használják majd. A mi célunk éppen ezért az, hogy minden országban elérhetővé tegyük a legjobb 50 alkalmazást. Ehhez persze jó fejlesztőkre van szükség, ami nem probléma. A szakemberek a múlt heti bejelentésünk óta sorban állnak nálunk" - fejtette ki a menedzser.

Cador nem véletlenül utalt a múlt hétre, hiszen a HP ekkor jelentette be a webOS platformra épülő TouchPad nevű tábla PC-jét és két új okostelefont. Az IT-cég úgy döntött, hogy ahhoz, hogy az operációs rendszert a fejlesztők számára érdekessé és vonzóvá tegye, a jövőben a webOS megjelenik a társaság nyomtatóin, szkennerein és az asztali számítógépein is. Az első webOS-t futtató PC-k már az idén megjelenhetnek. "A partnereink így több száz millió potenciális ügyfelet érhetnek el" - közölte Todd Bradley, a vállalat számítógépes részlegének vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Dave #2
    Nem is lesz piaci részesedésük.... majd jöhetnek kisírt szemmel...én megmondtam
  • NEXUS6 #1
    "Elmondhatjuk, hogy nincs piaci részesedésünk. De ez jó a számunkra, mivel minden további százalékpont plusz forgalmat jelent."
    Ááááá - eznaggyonhülye!