Berta Sándor

A webOS helyett Windows kerül a HP netbookjaira

Shane Robison, a Hewlett-Packard alelnöke és stratégiai, illetve technológiai vezetője ugyan dicsérte a webOS-t, de kijelentette: az operációs rendszert a netbookok esetében nem fogják figyelembe venni.

Robison a Techonomy nevű konferencián szólalt fel és közölte: a HP a netbookok esetében nem részesíti majd előnyben a webOS-t. Vagyis a társaság a jövőben is hű marad a Windows operációs rendszerekhez. A szakember ettől függetlenül nem győzte dicsérni a webOS-t, mondván, azt sok területen használják; példaként a nyomtatókat említette. "A Hewlett-Packard jól teszi, hogy ha a Windowst a netbookokon, a webOS-t pedig a tábla-PC-ken akarja használni. Aki ugyanis egy netbook mellett dönt, az minden bizonnyal úgy érzi, hogy a Windows kínálja a megfelelő lehetőségeket a számára" - jelentette ki Carolina Milanesi, a Gartner elemzője.

A HP-nál az úgynevezett produktív netbookok esetében a webOS gazdasági szempontokból nem jöhet szóba. "Nem akarjuk ezt a jó piacot lerombolni" - szögezte le Robison, aki ugyanakkor hangsúlyozta: nem zárják ki kategorikusan a webOS alkalmazását a netbookon. Mindez azt jelenti, hogy elvileg megjelenhet majd a piacon néhány Windows helyett webOS-t futtató modell.

Milanesi szerint a webOS-szal ellátott termékeket elsősorban a felhasználóknak szánja a vállalat és ez a tábla-PC őrületet tekintve mindenképpen jó döntés. Ugyanakkor az is igaz, hogy fokozatosan eltűnnek a határok a felhasználóknak szánt és az üzleti modellek között. "Egy HP tábla-PC is bármikor egy üzletember kezébe kerülhet, de így legalább az illetőnek egy olyan eszköze lenne, amely elüt az átlagkészülékektől" - tette hozzá Milanesi. Vagyis a két operációs rendszer használatából a Hewlett-Packard hosszú távon akár előnyt is kovácsolhat.

"A Palm egy modern, weborientált operációs rendszert szállított nekünk és a termékportfólióra gyakorolt hatása minden bizonnyal nagyobb lesz, mint amire sokan számítottak. A HP nyomtatók többsége hamarosan már el lesz látva webes hozzáféréssel" - mondta a konszern alelnöke.

Bár a Hewlett-Packard már áprilisban megvásárolta a Palm céget, de sokáig nem volt világos, hogy mit kezd majd vele és a birtokába került technológiákkal. Mivel a társaság nem csak a technikailag kiforrott webOS-t szerezte meg, hanem annak fejlesztőközösségét és alkalmazásgyűjteményét is, így minden bizonnyal nem lett volna bölcs dolog, ha veszni hagyja ezt a platformot. Todd Bradley, a cég alelnöke egyébként július végén már arról beszélt, hogy a jövőben megjelenő okostelefonjaikon a Windows Phone 7 helyett kizárólag webOS kerül majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Balumann #4
  Szerintem világba lehetne sorolni, hogy mi az aminek a nevében is bennevan, hogy mire való alapvetően, mégis sok más funkciót is átvett. A netbook elnevezés talán annyiból találó, hogy arra a legideálisabb a méretéből adódóan. Ettől függetlenül annak semmi értelme nem lenne, ha leragadnának a legelső netbook teljesítményében (celeronos proci, 512 ram, 4 gigás flash vinyó), azzal hogy jönnek a drágább már inkább kicsi notebookok, legalább az árak is lejjebb mennek a gyengébb kategóriában (csak kár, hogy nem gyártják már ezt sem ha jól tudom, mert az meg már nem térülne meg valószínűleg). Pláne most, hogy már 20e alatt is hozzá lehet tudni okostelefonhoz előfizetéssel, ha jól tudom, ami szintén alkalams netezésre, könynebb hordozni és tovább is bírja, meg kevésbé sérülékeny.

  Egyébként minden kütyü arra való, amire tudod használni és használod. 1,6 Ghz -es intelatom proci (hypertreadinges, sse3-as), 1 giga ram, 160 gigás sata vinyó azért többre is képes, mint netezésre. Itthon nyilván a nagygépemet használom, de ha utazok valahova, vagy egyetemen vagyok, akkor azért jó ha nem csak netezésre tudom használni, hanem pl. programozást gyakorolni, honlapkészítést folytatni, órán jegyzetelni, kikapcsolódni játékokkal, filmet nézni, stb..
  És egy ilyen már 60e körül van, ami jóval olcsóbb egy jól használható notebooknál, ráadásul autó hiányában egy nagyobb laptopot nem is szívesen hordoznék (ez meg belefér szinte mindenhova).
 • vttomi #3
  office, adobe cuccok, játékok?
  ez egy netbook, a nevében is benne van, hogy arra lett kitalálva, hogy netezni lehessen vele minél olcsóbban és egyszerűbben
  erre minden gyártó csak növeli a méretét és a teljesítményét, a netbookból notebookot csinálva lassan
  nezetéshez nem hiszem h azok a hardverek kellenek, mikkel most árulják ezeket a gépeket
  ha valakinek a kezébe kerül egy ilyen, akkor egyből azt akarja csinálni vele, mintha egy rendes, "nagy" gép lenne, holott ez nem arra való
 • Balumann #2
  Én saját tapasztalatból viszont megerősítem, hogy semmi értelme a Windowst vagy akár Ubuntu disztrókat leváltani a netbookokról web OS -re. A döcögős lassú netbook azért elég relatív, nekem nem tűnik annak. 1 giga rammal az XP, 2 giga rammal már a Windows 7 is tökéletesen jól működik nagyon sok, kevésbé gépigényes dologra. Microsoft Office 2k7, Adobe CS3-CS4 kütyük (pl. Photoshop CS3, Dreamweaver CS4 amiket én használok rajta), és szóval még számos program nagyon jól elfut rajta, ami nem igényel netet. Játékokat is találtam rá (persze többnyire 2D-s de van 3D-s is pár), többet mint amivel tudnék játszani utazások alatt :| 720p-s HD -t is simán lejátszik (kivéve pl. a youtuberól szedett HD-kat).
  Én egy EEEPC 900HA tulajdonosa vagyok, WinXP (+ egy Ubuntu is van rajta, bár az inkább csak programozás meg tesztelgetés miatt). Teszteltem a netbookomon egyébként már jópár os-t, AndroidOs -t, még OSX -el is megpróbálkoztam kevesebb sikerrel.
 • lexandro2000 #1
  Fogalmuk sincs, hogy mit kezdjenek egy mobiltelefonokhoz és egyéb kütyükhöz készült webes operációs rendszerrel. Belerakni valamit a nyomtatóba, amit webes alkalmazások futtatására találtak ki majd windowst tenni a döcögős, lassú netbookokra azért durva.

  Ebből a szempontból okos döntések a ipadek és az androidos tabletek. Olyan oprndszert futtatnak, ami a készülékre van szabva és nem egy nagygépre tervezett tohonya óriást nyomorítanak egy gyér hardverre...