27
 • Balumann
  #27
  Ha az egész használhatatlan lenne, neked akkor is jobb lenne, mint a Microsoft termékei, így hogy használható sok mindenre, meg abszolut tökéletes xD
 • Balumann
  #26
  Hát nekem nem ez a tapasztalatom, de biztos "user error", nagyon sok mindent el lehet rontani egy ilyen tökéletes rendszeren nemde? xD
  xbmc -t nem ismerem, multimediára VLC -t használok, az még használható is valamennyire. Zenére próbáltam az Audacity -t, de az konkrétan szarrá fagyasztja a rendszert valamiért (asztali gépen), úgyhogy azt hagytam is. Úgyhogy ezt az xbmc -t kipróbálom majd, köszi a tanácsot :-) (ha jól láttam ehhez lehet letölteni ráadásul voice recognition szoftvert is, és szóban vezérelni, úgyhogy már csak azért is :P ).

  Ubuntun egyébként a flash player és a videólejátszás volt az, amivel leginkább nem voltam megelégedve, asztali gépemen akármivel próbáltam, a 720 ps -videók is akadtak, nemhogy a fullhd-sok. Netbookomon youtuben nem tudtam akadás mentesen lejátszani már a 480p -s videókat sem, Debian alatt már nagyon jól mennek azok is.
 • Balumann
  #25
  Én nem látom, hogy bármiben is többet tudna az Ubuntu egy XP -nél, néhány dologban talán egyszerűbb, de sok dologban sajnos nem.
  Sok gépen próbáltam már Ubuntut, 2 giga és dualcoreos proci alatt én nem láttam megfelelően futni, még compiz nélkül sem (kilőve a fölösleges alkalmazásokat, amik nem kellenek).
  Xubuntu (xfce4 felülettel) vagy Lubuntu (LXDE ablakkezelővel) jobb a helyzet, de sajnos azzal sem tökéletes.

  Régi gépemen, amit ma anyám használ, WinXP -vel több, mint 1 éve nagyon jól működik (2,4gz proci, 512MB ram, 9600pro vga), netbookomon is több, mint 1 éve használok XP -t (1,6Ghz intel atom, 1gb ddr2 ram, intel gma950 vga), elég sok mindenre (C++, Visual basic programozás, persze kezdő szinten, kisebb zeneszerkesztés, meghát persze netezés, zenehalgatás, filmnézés, egyszerre sokmindent) - persze többnyire külső monitorral ha lehet, mert 9 colos kijelző elég pici ehhez.

  Mai gépeken a Windows is hasít, tehát ez meg pláne hülye érv. Programtervező infos ismerősömnek a notebookján fut jól az Ubuntu, 4 giga rammal, dualcores procival. Az asztali gépen sem voltam megelégedve vele.

  Először rokonomnak raktam fel Debian -t (Ubuntu is Xubuntu is szarrá fagyott valamiért miután böngészőt meg ilyeneket is akartam használni rajta) - pedig 512 mb ram és 2 ghz -es proci volt benne, gépigény nem indokolta volna, Debian nagyon jól működött, de beállítani jóval macerásabb (vga drivert pl, biztos, hogy telepíteni kell, ami nem setup.exe elindít majd restart). Egyébként meg vannak elégedve, de másik gépükön Win7 van, amire a lassabb gépet használják, arra eddig meg voltak elégedve a Debiannal.

  Netbookomra is 2-3 hete tettem fel Debiant, stabilitásban és sebességben is szarrá veri az Ubuntut, már XP -nél is gyorsabb, de kevésbé "okos", mint az ubi. Viszont sikerült mindent belőnöm, és azóta ezt használom többet, mint az XP -t - sajnos leváltani egy jódarabig nem fogja az alkalmazások miatt.

  Egy átlag felhasználónak - úgy, hogy nincs mellete Windows, biztos, hogy nem fogja még nagyon sokáig kiváltani a Windowst. Az Ubuntu legalábbis biztos nem, más disztrókat meg nem tud beállítani egy nem rinformatikus.
 • Ender Wiggin
  #24
  Önmagában már az is nevetséges, hogy a faszbukozáshoz kell egy külön kategóriába sorolható hardver...Itt a keleti blokkban, ahol a faszbuk felhasználók 100%-a biztos fiatal, így elve van otthon PC vagy noti (jó, tudom, mindig lesz egy ágáló vitapartner, aki már pedig juszt is állítja, hogy neki sosem volt számítógépe, csak amióta megjelentek a tabletek). Az öregek meg a mobiljukat sem értik, nem hogy a tabletet.
 • sanyicks
  #23
  Ja és legújabb stabil desktop ubi van rajta mindig butítás nélkül :)
 • sanyicks
  #22
  user error... még 1,2ghz-s celeroncson 128!!! mega sdrammal is eldöcögött, gf2 mx400-al. 384 megával már egész szépen fut. Jól emléxem ám hogy ment az xp 128 mega rammal... nyögve nyelősen.
  Stabilitás meg: egy 80 gigás vinyón van aminek csak a vége használható, mert az elejéről elszállnak hetente az adatok (egyébként pl winen nem is lehet pl a vinyó végére particionálni, sőt nem is lehet állítani hogy a lemez melyik részére tegye a particiókat), olyan alaplapon ami mozdításra kontaktos, egyszer sem állt fejre, csak ha megmozdult a lap :)
  Egyébként meg többet is tud alapon mint az xp.
  Azon meg fejreálltam, hogy az xbmc száguld simán rátelepítve, effektekkel meg mindennel, holott a gép teljesítménye egy vicc.
 • JeD
  #21
  Szerintem a notebook külön kategória. Az mondjuk egy snapshotja az éppen aktuális asztali konfigurációk erejének (-1 kategória). Szerintem egy mai gép, akár asztali, akár notebook min. 5 évig tökéletesen alkalmas lesz még munkára minden változtatás nélkül.

  Sőt, igazából szerintem az elmúlt 5 évben nem igazán változott a fontosabb munkaprogramok erőforrás-igénye, vagy ha igen, akkor is lehet a régit használni, mert új feature alig van. Szóval (kis merészséggel) lehet az az 5 akár 10 év is. 10 év után pedig úgysem fogsz alkatrészt kapni az asztali gépedbe sem, mert addig minden szabványt lecserélnek.
 • JeD
  #20
  1. Az Ubuntu tényleg lassabb egy XP-nél, de sokkal többet is tud.
  2. XP SP3-nál szerintem már nem lassabb, és akkor ugye a Winre kell még egy vírusírtó is, na azután nézd meg, milyen sebességre képes :D (lehet, hogy neked nem, de aki még XP-t használ, annak igen)
  3. 2 giga nem kell neki.
  4. Vannak gyorsabb, kevesebb erőforrást megevő disztribúciók, illetve felületek (pl. Xubuntu, Lubuntu, ha már az Ubuntunál tartunk).
  5. A mai gépeken minden disztro hasít.
  6. Ha meg 5 éves géped van, akkor szerezz rá 3-4 éves disztrót.
 • JeD
  #19
  Nem értem miért a PC végéről beszéltek, amikor a cikk a Wintel monopólium végéről szól. Én örülnék egy ARM notebooknak, ami kibírna mondjuk egy napot is. A Linux persze már rég támogatja az ARM-et, de azzal, hogy a MS is lépett efelé, talán esély nyílik rá, hogy ez realitássá is váljon.
 • Balumann
  #18
  Szép álom, de addig ilyen teljesen biztos hogy nem lesz, amíg nem csak 1 féle hardverkörnyezetben kell futnia (külső hardverek és perifériák), de még akkor se biztos, hogy ez lehetséges a szoftverek miatt. Linuxnak nagyon sok disztribúciója van, a legnépszerűbb ugye az Ubuntu, aminek viszont láthatod, a gépigénye majdhogynem nagyob, mint a windows xp -nek (hiába lőttem ki mindig a felesleges szolgáltatásokat, meg compizt is, több gépen is próbáltam, kétmagos gép és 2 giga memória alatt sajnos lassú és instabil, sőt még azon is).
 • Balumann
  #17
  Nyilvánvaló, hogy a legtöbb dologra a PC a legalkalmasabb. Hiába válik minden más egyre olcsóbbá, még akkor is az asztali számítógépek az olcsóbbak a teljesítményhez képest, sokkal skálázhatóbb, megnövekedett igény esetén egyszerűbben bővíthető. Ilyen szempontból szinte biztos ,hogy mindenkinek ez érné meg jobban. Viszont, egyrészt majdnem mindenkinek van, és legtöbbnek nincs igénye annál többre, másrészt a többinek (notebook, netbook, tablet, okostelefonok) van egy nagyobb előnye az előbbivel szemben, a mobilitás.
  Még munkára is lehet, hogy az éri meg jobban egy embernek, ha munkaállomását hordozni tudja, mindig nála van minden. De lehet, hogy inkább egy PC és egy tablet, pc -n dolgozik, tableten meg mondjuk tudja tanulmányozni máshol, vagy bemutatni másoknak (pl. valamilyen projectet, helyszínen kivetítőre tesz, azt kész).

  Az átlag felhasználóknak is többnyire az az előnyös, ha suliban/munkahelyen is fel tud menni a netre, megnézni a facebook eseményeket, bárhol nagyon unatkozik tudjon valamivel játszadozni. Otthonra meg számítógépe úgyis mindenkinek van szinte.
 • jebela
  #16
  Nem sajnálnám. Intel, amd, win, linux stb...
  Kell egy egyszerűbb, kis étvágyú, gyors, könnyen karbantartható rendszer végre.
  A kiszolgáló cuccok persze maradhatnak, de a többi az idejétmúlt. Vagy ha marad minden, akkor szakemberhiány lesz, a maradék meg meggajdul a sok "átlagfelhasználótól".
  Kicsit olyan a mai pöcés helyzet, mintha ma még csak válltáskás mobilok lennének elérhetőek. Jó az meg használható, de csak szűk rétegnek.
 • MsUser
  #15
  Nem semmi hogy ezzel a szöveggel próbálják a PC szegmenst kiütni, a laptopok is csak igen felső árkategóriában képesek rá hogy helyetesitsék a klasszikus értelemben vett PC-t. A tablet csak egy rétegnek jó E-mail, Faceboo, böngésző, Net-es játék, filmnéző kategória, de dolgozni csak szűk körben! Talán majd ha 30-40 ezerért árulják akkor vetélytárs lesz a tablet és társai.
 • pasi29uk
  #14
  Tegnap kipróbáltam egy 7" Samsung Galaxy tabletet... a programoktól és a gép teljesítményétől teljesítményétől teljesen szétcsúsztam. Szeintem abszolút reális amit a cikk sugall. ASDA-ban £437.00 (olyasmi mint a Tesco) hához szállítva.
 • a_n_d_r_e_w
  #13
  Tudtam, hogy jon valaki aki szandekosan vagy szimplan hulyesegbol felremagyarazza amit irtam. Semmi gond, bar latom az idezojel sem segitett.
 • sanyicks
  #12
  windows élmény? kékhalál, idegesítő üzenetek, lehaló guik, "majd én megmondom mit akarsz csinálni" működés, értelmetlen szövegű hibaüzenetek, hiányzó dll-ek? :D
  a win élmény kb annyi hogy minden arra van, ezen kívül szenvedés. Csak hogy armra nem lesz semmi mert az x86-os programok csak emulálva indulnak el rajta, és az nem csak olyan piti emuláció lenne mint a 64bit 32bit... szóval nem lenne gyors.
 • a_n_d_r_e_w
  #11
  A win8 elhozza az ARM tabletekre is a megszokott windows "elmenyt". Ha ugyesen jatszik az MS, es olyan UI-t epit, ami erintokepernyovel is remekul hasznalhato, akkor van egy olyan erzesem, hogy az android visszaszorul a telefonokra a tabletekrol. Ezt sokkal valoszinubbnek tartom, minthogy egy korlatozott funkcionalitasu mobil oprendszer nojon fel asztali gepekre.
  x86 vs ARM temaban szerintem erdekesebb a szitu, ha a jovoben ugyanazon programok fognak mindket platformon futni koszonhetoen a kozos oprendszernek, es az intel/AMD nem tudja a fogyasztast ARM szintre levinni vagy az ARM a teljesitmenyt asztali szintre hozni, akkor mindketto architektura megmaradhat hosszu tavon is, a hatarvonal (tablet/netbook/nettop) eros elmosodasaval. De valami azt sugja, ezzel mind az intel mind az AMD tisztaban vannak, es mar regesreg foznek valamit. Azaz reszemrol nem szamitok semmilyen forradalmi atrendezodesre, csak a PC lesz egyre kisebb es mobilabb.
 • Ender Wiggin
  #10
  A tablet mennyivel egyszerűbb, mint bekapcsolni a PC-t a bekapcsoló gombbal és az egér használatával rábökni a megfelelő ikonra? Elárulom neked, hogy az okostelefonok (ide behelyettesítheted a tabletet is, révén aki pánikba esik egy PC-től, az nyilván nem tanulja meg használni azt sem egy könnyen) a felhasználóik többsége számára tényleg túl okosak, és még nehezebben birkózik velük a többség, mint a rémisztően bonyolult PC-vel. De azért kösz az észrevételt.
 • Hoho
  #9
  Csak azt nem veszitek figyelembe, hogy ti mind kockák vagytok, akik számítógéppel dolgoznak. Ezen a téren nem lesz változás, de ti a népesség elenyésző %-a vagytok.
  A többség csak web oldalak nézegestésére, meg levelezésre használja a PC-t, meg esetleg valami közösségi programra (pl. facebook). Ezek az emberek jelenleg szintén PC-t használnak (a legtöbben nehezen küzdenek meg a használatával, mert bonyolult), de csak azért, mert nincs más jelenleg erre a feladatra. Itt jön képbe pl. a tablet, ezeknek az embereknek megfelelő lesz az is, sokkal egyszerűbb használni, mobilabb, stb., át fognak állni. Ők vannak többen.
 • Ender Wiggin
  #8
  Ja, megnézem, hogy tablettel hogy váltják ki a PC-ket. Meg aztán még is ki gyártana jobb oprendszert? Vagy jobb hardvert? Az Intel 20 éven át meg tudta akadályozni, hogy bárki, beleértve a szebb napokat is látott AMD átvegye a prímet, nem hinném, hogy mostantól csak mosolyogva néznék, hogy valaki a babérjaikra tör.
 • Cat #7
  Mindig azok a szegmensek érdekesek, ahol nagy a növekedés, mivel itt lehet látványosan növelni a piaci részesedést, és elfoglalni olyan pozicíót, amit később csak borzasztó sok idő és pénz árán lehet megtörni. A tabletek ilyenek, a PC piac nem.

  A PC piac stagnál, nem cserélnek sem a cégek, sem az emberek gépet, hiszen nincs miért. (Néhány nagyon a látványra építő FPS játék kivételével egy kétéves PC is kiválóan alkalmas szinte minden játék futattására.) Irodai munka terén fokozottan igaz ez a helyzet, semmi nem indokolja a jelenlegi konfigurációk cseréjét.
 • grizzly21
  #6
  Mindenki a PC korszak vegerol beszel, de az meg messze van...bohockodasra, jatekra, bongeszesre, emailezesre levalthatjak mobilok, tabletek, de munkahoz PC kell.
 • bigjoe
  #5
  A tábla per pillanat (Ipad) tök jó könyvet olvasni megnézni az e-mailjeimet, stb.
  De a munkához min egy laptop kell és ez nem hiszem, hogy változni fog.
 • Papichulo
  #4
  IntosX :)
 • IMYke2.0.0.0
  #3
  Aham - ha majd a telefonok, Tabletek bírnak annyit működési időben, mint az elektromos hálózatra kötött asztali PC, akkor alternatívák lehetnek... amúgy meg csak játékszerek tehetőseknek, vagy a tiniknek.
 • sanyicks
  #2
  Winarm
 • Hungarikum
  #1
  jön a Linux meg az ARM combo?