• Balumann
  #25
  Én nem látom, hogy bármiben is többet tudna az Ubuntu egy XP -nél, néhány dologban talán egyszerűbb, de sok dologban sajnos nem.
  Sok gépen próbáltam már Ubuntut, 2 giga és dualcoreos proci alatt én nem láttam megfelelően futni, még compiz nélkül sem (kilőve a fölösleges alkalmazásokat, amik nem kellenek).
  Xubuntu (xfce4 felülettel) vagy Lubuntu (LXDE ablakkezelővel) jobb a helyzet, de sajnos azzal sem tökéletes.

  Régi gépemen, amit ma anyám használ, WinXP -vel több, mint 1 éve nagyon jól működik (2,4gz proci, 512MB ram, 9600pro vga), netbookomon is több, mint 1 éve használok XP -t (1,6Ghz intel atom, 1gb ddr2 ram, intel gma950 vga), elég sok mindenre (C++, Visual basic programozás, persze kezdő szinten, kisebb zeneszerkesztés, meghát persze netezés, zenehalgatás, filmnézés, egyszerre sokmindent) - persze többnyire külső monitorral ha lehet, mert 9 colos kijelző elég pici ehhez.

  Mai gépeken a Windows is hasít, tehát ez meg pláne hülye érv. Programtervező infos ismerősömnek a notebookján fut jól az Ubuntu, 4 giga rammal, dualcores procival. Az asztali gépen sem voltam megelégedve vele.

  Először rokonomnak raktam fel Debian -t (Ubuntu is Xubuntu is szarrá fagyott valamiért miután böngészőt meg ilyeneket is akartam használni rajta) - pedig 512 mb ram és 2 ghz -es proci volt benne, gépigény nem indokolta volna, Debian nagyon jól működött, de beállítani jóval macerásabb (vga drivert pl, biztos, hogy telepíteni kell, ami nem setup.exe elindít majd restart). Egyébként meg vannak elégedve, de másik gépükön Win7 van, amire a lassabb gépet használják, arra eddig meg voltak elégedve a Debiannal.

  Netbookomra is 2-3 hete tettem fel Debiant, stabilitásban és sebességben is szarrá veri az Ubuntut, már XP -nél is gyorsabb, de kevésbé "okos", mint az ubi. Viszont sikerült mindent belőnöm, és azóta ezt használom többet, mint az XP -t - sajnos leváltani egy jódarabig nem fogja az alkalmazások miatt.

  Egy átlag felhasználónak - úgy, hogy nincs mellete Windows, biztos, hogy nem fogja még nagyon sokáig kiváltani a Windowst. Az Ubuntu legalábbis biztos nem, más disztrókat meg nem tud beállítani egy nem rinformatikus.