Berta Sándor

WikiLeaks: "Alapvetően büszkék lehetünk!"

A Wikileaks legújabb leleplező akciója kapcsán elégedetten nyilatkozott a sajtónak Daniel Schmitt, a portál egyik szerkesztője. Ezzel szemben Hamid Karzai afgán elnök megdöbbentőnek és felelőtlennek nevezte a honlap tettét. Emberi jogi szakértők úgy vélik, a tálibok már le is töltötték a WikiLeaks oldalán elérhető dokumentumokat, és nevek után kutatnak.

"Amennyi tudomásom van a 92 000 dokumentum nyilvánosságra hozataláról, ez a titkosszolgálatok történetének legnagyobb kiszivárogtatása. Több újság értékelheti ki az anyagokat. Alapvetően büszkék lehetünk, mind személyesen, mind egyéb tekintetben azt reméljük, hogy ezek a fájlok megváltoztathatják az afganisztáni háború megítélését és hogy egyre több ember alkothat majd saját véleményt az ottani helyzetről. A forrásról semmit sem tudunk, csak bizonyos instrukciókat kaptunk tőle azért, hogy minimalizáljuk a megjelentetéssel kapcsolatos esetleges károkat. Pont emiatt döntöttünk úgy, hogy 14 000 dokumentumot nem hozunk nyilvánosságra, azokból ugyanis még ki kell venni neveket, hogy megvédjük az informátorainkat. Azt hittük, hogy időre végezni tudunk ezzel a munkával, de egyszerűen túl sok volt a feladat" - mondta Daniel Schmitt.


Daniel Schmitt

A Wikileaks szerkesztője hozzátette: a nevek kihúzására nem csak az informátorok, hanem a katonák védelme miatt is szükség van. Nem akarják ugyanis, hogy az anyagok megjelentetése miatt veszélybe kerüljenek egyes katonai akciók. Újdonság ugyanakkor, hogy először küldték el nagy szerkesztőségeknek a dokumentumokat. Bár már korábban is együttműködtek lapokkal, de ez az első alkalom, hogy megkeresték a The New York Timest vagy a The Guardiant. Egyszerűen látni akarták, hogy miként működik ez a kapcsolat nemzetközi területen és milyen kommunikációs csatornákra van szükségük.

A tapasztalatok alapján a jövőben biztosan gyakrabban élnek majd ezzel a lehetőséggel. A szerkesztőségek az eredeti fájlokat kapták meg, de a neveket szintén kisatírozták. Emellett a The Guardian maga döntött úgy, hogy a kapott jelentéseknek csak egy részét jelentetik meg.

"Szankciókkal állandóan számolunk. Az általunk végzett munka természetéből fakad, hogy másoknak ez egyáltalán nem tetszik és mindig vannak olyanok, akik megpróbálnak keresztbe tenni nekünk, akár jogi úton, akár más módon. Éppen ezért vagyunk felkészültek. Az már egy politikai kérdés, hogy vajon a korábbiaknál észrevehetőbbek lesznek-e ezek a dolgok vagy sem. Természetesen azzal is tisztában vagyunk, hogy valaki esetleg megkísérel majd arra apellálni, hogy mi a tevékenységünkkel sértjük a nemzetbiztonsági érdekeket. Másrészt Németországban élek, nagyon erős sajtótörvényünk van és akkreditált újságíró vagyok, ráadásul német állampolgár. Vagyis nem tartom valószínűnek, hogy holnap eljön értem egy elsötétített üvegű autó. Viszont az is igaz, hogy mostanában nem akarok az Egyesült Államokba utazni" - közölte Daniel Schmitt.

A WikiLeaks csoport által múlt héten kiszivárogtatott dokumentumokból arra derült fény, hogy Pakisztán titokban támogatta a tálibokat Afganisztánban, miközben hatalmas amerikai segélyekhez jutott. Az afganisztáni Nemzeti Biztonsági Tanács azt a véleményét hangoztatta, hogy az Egyesült Államok kudarcot vallott a tálib mozgalom Pakisztánban rejtőző támogatóival és pártfogóival való leszámolás terén a kilenc éve tartó hadviselés alatt. Hamid Karzai afgán elnök szerint a kiszivárogtatással veszélybe sodorták olyan afgán állampolgárok életét, akik együttműködnek a nemzetközi erőkkel. Megdöbbentőnek és felelőtlennek nevezte a honlap tettét.


Hamid Karzai

"Ezek az emberek törvényesen vagy törvénytelenül, de információkkal látják el a NATO-erőket. Emberéletekről van szó, amelyek most veszélybe kerültek. Meg kell vizsgálni, hogy milyen összefüggésben szerepelnek a szövegben, és annak megfelelően cselekednünk kell" - jelentette ki. Mint mondta, utasította kormánya minisztereit, hogy tanulmányozzák azt a több mint 90 ezer, Afganisztánnal kapcsolatos amerikai - katonai és diplomáciai - titkos dokumentumot, amelyet a svéd székhelyű WikiLeaks hozott nyilvánosságra. Különösen azok a részek érdeklik még a dokumentumokból, amelyek a harcok polgári áldozataival és a tálibok pakisztáni rejtekhelyeivel kapcsolatosak - tette hozzá.

A Wikileaks megkereste a Fehér Házat az afganisztáni katonai jelenléttel kapcsolatos több tízezernyi dokumentum kiszivárogtatása előtt, hogy segítsen "minimalizálni ártatlan informátorok megnevezésének esélyeit", de nem kapott választ kérésére. Minderről az oknyomozó internetes honlap alapítója a The Times című brit lapban lévő interjújban beszélt. Julian Assange az emberjogi csoportok bírálatai nyomán újfent védelmébe vette a kiszivárogtatást. Tudomása szerint senki sem sérült meg, de ha mégis történne valami, azt természetesen nagyon sajnálnák, mivel céljuk az, hogy igazságot szolgáltassanak az ártatlanoknak, nem az, hogy ártsanak nekik. Hozzátette, úgy érzi, a dokumentumok közlésének jelentősége meghaladta az informátorokat esetlegesen fenyegető veszélyeket.


Julian Assange

Assange véleményét azonban - mint az a Times cikkéből kiderült - sem amerikai, sem afgán részről nem osztják. A Pentagon egyik szóvivője szerint a szivárogtatás egyértelmű veszélyt jelent az együttműködő afgánokra, noha pont az a cél, hogy meggyőzzék az ott élőket, érdemes vállalni a veszélyt, és szembefordulni a tálibokkal.Az amerikai képviselőház hírszerzési albizottságának vezetője, Jane Harman úgy fogalmazott, hogy az "ellenség" nevét tartalmazó lista került a tálibok kezére. A kiszivárogtatás "halálosan komoly" - mondta.

Emberi jogi szakértők úgy vélik, a tálibok már le is töltötték a Wikileaks oldalán elérhető dokumentumokat, és nevek után kutatnak. A Wikileaks alapítója ugyanakkor kijelentette: amennyiben a kiszivárogtatással kapcsolatban hibát követtek el, áttekintik eljárásukat, és cselekedni fognak. Assange a Timesnak elmondta, hogy 15 ezer dokumentumot visszatartottak a nyilvánosság elől. Az egykori hacker szerint ők tudatában vannak azzal, milyen fontos a források védelme, de úgy tűnik, az Egyesült Államok bánt helytelenül titkos adatokkal, amikor katonáknak és szerződő feleknek biztosított hozzáférést bizalmas információkhoz, a megfelelő védelem nélkül.

Joe Bien amerikai alelnök a titkos iratokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy azok még az előző kormányzat idejéből származnak. Már foglakoztak azokkal a problémákkal, amelyek a pakisztáni titkosszolgálattal kapcsolatban felmerültek, és a dolgok változóban vannak - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Justil #127
    "öröm" volt végigolvasni a hozzászólásod, lerí belőle, hogy fittyf@szt sem értettél meg a hozzáállásomból, a rólam alkotott képed meg végképp totál homály :)

    ui.: a TV2 híradója nem tudom mit hallgat el, ugyanis nem nézek se TV2-t, se semmi mást a tévében (értsd: nem kapcsolom be a tévékészüléket).
  • nlght #126
    Justilnek és Flammiusnak: ti akkora agymosott trollok vagytok kisbarátaim, mint a fidesz és mszp székház egymásra téve és beszorozva 10-el és még visszafogottan fogalmaztam. Ti mindent elhisztek, amit a tv2 híradójában mondanak és AHOGY mondanak? Ha korrekt tájékozatatást szeretnél kapni, akkor nem csak egy politikai beállítottságú oldalt hallgattok meg, hanem az összeset és közös nevezőre hozod az elhangzottakat.

    A probléma csak az, hogy a gazdagabb érdekcsoportok, akik a médiák nagy részét birtokolják (Oliver Stonetól függetlenül szerintem mindenki tudja, hogy kiknek van nagy múltja ebben) nem keveset áldoznak arra, hogy elhallgattassák a másik oldalt. Mivel ti csak az egyik oldaltól tájékozódtok, ezért már alapból hamis véleményetek alakul ki az "igazságról". Lásd egyébként a kuruc.info-t, már többször kellett országot váltania szerver ügyben, mert versenyszerűen üldözik őket. Vajon kik? Pedig csak megírják azt, amit pl. a TV2 híradója általában elhallgat...

    Srácok kár velük vitatkozni, úgy se fogjátok meggyőzni őket, már átmosták az agyukat rendesen.
  • polarka #125
    jó felszólalások

    kár, h szétromboltátok a topikot
  • Balumann #124
    Honnan tudod hogy maszlag amíg nem érdekel, el sem olvasod, és mi a francot nem hiszel el abban? Végighallgattad legalább azokat amiket belinkeltem? Ha nem, akkor meg mi a francnak írsz még mindig ide ilyeneket, bármiféle informálódás nélkül?
  • Justil #123
    engem nem különösebben érdekel egyik párt programja sem, egyiknek sem hiszem el a maszlagot.
  • Skynet #122
    Egyrészt nem vagyok a barátod,másrészt VÁLASZ és bizonyíték helyett továbra is a kitérő magyarázkodás jön (Szóval melyik hír is kamu?). És mit tennék? Olvasd el a Jobbik programját és rájössz. A Fidesz féle műsor,aminek az alapja hogy a médiában összevissza hazudoznak,elhallgatják a dolgokat nem éppen bevállós ezek ellen.:)
    Élj tovább sötétben.:)
  • petyminger #121
    NÉZZÉTEK CSAK, ÍGY MŰKÖDIK A SZAROS PROPAGANDA: http://globusz.net/node/4596

    MOSZKVA VAGY WASHINGTON.... NINCS KÜLÖNBSÉG.... CSAK MOST KEVÉSBÉ TUDJUK KI AZ ELLENSÉG....
  • Balumann #120
    A megoldásokról, hallgasd végig.




  • Balumann #119
    "még szép hogy nem állok le magyarázkodni valakivel, aki évek óta úgy olvas hülyeségeket, hogy el is hiszi. ha fizetnének a fórumozásért, vagy időmilliomos lennék, lehet, hogy megtenném, de egy A4-esre rajzolt figurának sem kezdeném el magyarázni, hogy mi az a 3. dimenzió, nem fogja megérteni."

    Megsaccolni sem tudnám, hogy hány hozzászólásod volt ebben a topikban, de ebből egyetlen egy olyan sem volt, aminek egyáltalán bármi értelme lenne. Ezek helyett írhattál volna 1-et, amiben felhozol néhány példát a kurucról, amiben ők tévednek (pl. a mostaniak közül, meg 1-1 régebbi), félrevezetnek, és kielemzed hogy miért keltetnének gyűlöletet is bárkiben. Én kapásból be tudnák úgy 200 -at linkelni, aminek valóságtartalma egyszerűem megkérdőjelezhetetlen, mivel a hírekből is lehet következtetni erre, sőt videókat meg képeket is mellékeltek amik bizonyítják azt. Persze 1-2 -t én is találok, ami hülyeség, és azt én is felismerem. Mint említettem, ez olyan mintha 1-2 Eötvös Tibor játékcikkét elolvasva aztmondanád az sg-ről valahol, hogy hülye aki azt olvassa, mert csak félrevezetnek.
    Nem vitázol, és nem is olvasod el, fingod sincs róla miket írnak, csak 1-2 dolgot kiemelve gondolom, amiből persze hogy gyűlöletkeltés meg félrevezetés jön le.

    A kurucinfonak nem célja a félrevezetés, ők is törekednek az igazság megjelenítésére. Persze, radikálisabb hangnemben - főleg ha provokálják - és adott esetben akár a rendőrséget, befolyásos embereket is keményen letámadják, ami miatt persze, hogy teljes erőből próbálják bemocskolni és elferdíteni őket. Tévedni persze ők is tévednek, és nem kell teljesen egyet érteni az ő túlságosan nemzeti gondolkodásukkal sem, én sem teszem (ahogy pl. a hazaárulózást is erőteljesen elítélem, meg az ilyen vallás + magyar kijelentéseket is).

    "tapasztalatból beszélsz?
    Komolyra fordítva a szót, mi a megoldás? Te pl mit tennél, hogy az általad vázoltak (veled és más magyarokkal) ne fordulhassanak elő? Csak kiváncsiságból."

    A Jobbik számos megoldást javasolt, csupa olyanokat amik valahol már beváltak. Csak hogy néhányat említsek, közbiztonság javítása, csendőrség szervezése, bűntetések szigorítása, aki bűntettet követ el (társadalom ellen olyan súlyosan vétkezik) attól segélyek megvonása és figyelemmel kísérése, a bűnözők érdekeinek kevésbé figyelembe vétele (ne a gyilkosok kapjanak már jogokat) és még sok más. A legfontosabb a problémák nyíltan kimondása, és megoldás keresése. Ennél többet senki sem akar, akármit szeretnél/szeretnétek ezen kívül belelátni.
  • Justil #118
    "Ezek ilyenek,mondhatsz amit akarsz,majd akkor kezdenek el gondolkodni amikor a cigány a hátukba nyomja fényes nappal a kést,vagy elkezdi szépen kilakoltatni a rendőrség segítségével valami zsidóközeli bűnöző."

    tapasztalatból beszélsz?

    Komolyra fordítva a szót, mi a megoldás? Te pl mit tennél, hogy az általad vázoltak (veled és más magyarokkal) ne fordulhassanak elő? Csak kiváncsiságból.