Alex

Frissítette vezető termékét a Symantec

Megjelent a Norton 360 5.0, melyben már Facebook falunkat is ellenőrízhetjük veszélyes linkek, kémprogramok után, és valós időben figyelhetjük a bűnözés terjedését.

A bűnözés egy idős az emberiséggel, amióta az ember létezik, azóta természetes velejárója a bűnözés is. Nincs ez másképp a XXI. században sem, az idő múlásával pusztán az eszközök változnak. Az utóbbi 10 év alatt az internet szerepe is átalakult: a közösségi hálók, a gyors hírforrások, és a világ összeszűkülése ("világfalu jelenség") az előnyök mellett hátrányokkal is jár, hiszen a bűnözők is lépést tartanak a korral. ezt mutatja, az az évek óta növekvő tendencia, ami a cyberbűnözés területén megfigyelhető.

A legújabb statisztikákat alapul véve leszűrhető, hogy jelenleg Magyarországon a bűncselekmények 10%-a már informatikai bűncselekmény. Persze muszáj tovább árnyalni a képet: ebbe ugyanúgy beletartozik a jogosulatlan belépés, az illegális adathalászat, mint az, hogy az önkormányzati ügyintéző magának utalja a szomszéd néni szociálpolitikai támogatását. Hozzá kell tenni a kriminológiában előszeretettel használt látencia fogalmát, miszerint a statisztikák csak a hatóságok által észlelt bűnesetekből készülnek, miközben a valódi bűnözés mértéke a ködbe vész.

A harmadik megszorítás még ezzel a számmal kapcsolatban a rendőrség statisztika javító megoldásai, melyek keretében egy szerveren tárolt 200 pedofil kép felderítését adott esetben 200 megoldott bűncselekménynek tüntetik fel a megfelelő rublikában. Elvitathatatlan tény azonban, hogy a bicegő statisztika szerint is duplázódik ebben az évtizedben az ilyen bűncselekmények száma.

Ezekre a jelenségekre és kihívásokra természetesen a védelem is reagál, ezért adták ki a Symantec Norton 360 új változatát. Az 5.0-ás verzió a legújabb bűnözési csapdákra hívja fel a figyelmet, mint például a hamis vírusirtók, a felhasználók adatait kicsaló, magukat rendszerüzenetnek álcázó alkalmazások köre. A bemutató sajtótájékoztatón elhangzottak szerint átlagosan percenként 9 új vírus jelenik meg a világon, melyek hatékony és gyors azonosítása elengedhetetlen szükséglet adataink megfelelő védelméhez.

Az új Norton egyesíti magában mindazokat a technológiákat amiket külön-külön már tapasztalhattunk a Norton Internet Securtiy esetében, annyi hozzátoldással, hogy a korábban az erőforrásigény miatt sokat kritizált előd után az új verzióban gondosan odafigyeltek a fejlesztők a teljesítmény optimalizálására is. A bejelentés szerint a Symatec új terméke 45%-kal gyorsabban azonosítja a fenyegetéseket, s az alig 49 másodperces telepítése is kellően felhasználóbarátnak tűnik.

A továbbfejlesztett technológiák között kapott helyet a cégtől már ismert Insight technológia, ami automatikus azonosítási és blokkolási feladatokat lát el, illetve a SONAR 3 funkció, ami a számítógépen futó alkalmazásokat figyelve azonosítja a gyanús programokat és vírusokat. A Power Eraser és a Bootable Recovery Tool segítségével pedig önállóan is elindíthatjuk fertőzött számítógépeinket.

Érdekes fejlesztés a Facebookra készült Web Safe szolgáltatás, aminek segítségével szkennelhetjük a falunkat, s így kiszűrhetjük az itt terjedő veszélyes linkeket, kémprogramokat. Az új verzió könnyen kezelhető és átlátható felületet kapott, amivel gyorsabban és eredményesebben igazodhat ki bárki a szolgáltatások széles tárházán, hisz a 360 már nem csak az internetezés biztonságát, de a gépen tárolt adatok, fényképek, zenék biztonságos tárolását is lehetővé teszi.

A bevezetőben említett kriminológiai kötődést példázza az igen látványos Cybercrime Index (Kiberbűnözési Mutató), ahol a felhasználó naponta figyelemmel kísérheti az online bűnözés terjedését a világ bármely táján. A világon az internetezők 65%-a vált már kiberbűnözés áldozatává. "Az ID Analytics legfrissebb tanulmánya szerint 24 millió amerikai nagykorú fiatal teszi nyilvánossá profilját különböző közösségi oldalakon, 70 millió felnőtt pedig még születési adatait is hozzáférhetővé teszi" - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi szakértője. "Szolgáltatásunk segítségével, a felhasználók napi rendszerességgel tájékozódhatnak az őket érintő online fenyegetettségekről".

A mutató online megtekinthető, vagy akár mobil készülékre is letölthető, s így ha rettegni támad kedvünk, bármikor megnézhetjük a legújabb statisztikákat. A több helyről érkező adatok feldolgozását a texasi San Antonio Egyetem Kiberbiztonsági Intézete által kidolgozott algoritmus végzi. Az algoritmus egyetlen számban összegzi az adott napi fenyegetés mértékét, emellett kap helyet az előző naphoz viszonyított százalékos eltérés kimutatása. Természetesen nem lenne teljes a kép, ha az elemzők aktuális kommentárokat, figyelmeztetéseket ne fűznének hozzá, ezzel is elősegítve a tudatos internetezés terjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turdus #17
    És mondd csak, mire alapozod eme felettébb magasröptű megállapításodat?
    Érvelj (ha tudsz).
  • dilofekete #16
    Ezt még a Windows Live Messenger 2011 is tudja XD
  • Vorpal #15
    2011 volt és SSL az üzenetekhez, 3-4 hónapja cseréltem le Kasperskyra emiatt.
    Valszeg az SSL miatt nem látott bele az üzenetekbe és a Thunderbird adatbázisa 1 nagy fájl, kivéve ha archiválva van.
  • andersh #14
    Fizetett hirdetésünket látták.

    Ennyire nem megy a Symantec-nek?
  • Rotyoka #13
    Onnantól kezdve, hogy csatlakoztál az internetre azt tudnak meg rólad amit akarnak, ha linuxot használsz ha windowst.
  • Turdus #12
    Onnan, hogy folyamatosan monitorozom a forgalmat. Rendszergazda vagyok, szakmai ártalom a paranoia :-)

    Egyébként éppen ezért nem használok se facebookot, se vírusirtót, se windowst... ;-)
  • Narxis #11
    Norton-ra mindig is jellemző volt, hogy látványos szolgáltatásokat alkottak, de haszontalannak nem nevezném. Olyan mint a biztonsagportal.hu. Aktuális híreket ad az IT biztonsággal kapcsolatban, angolul. Olyan mintha egyszerű cikkek lennének, csak csicsás körítéssel és mellédob egy százalékot.
  • Narxis #10
    Bár én bottal se piszkálom a facebookot, de már régóta elérhető ez a szolgáltatás, nem csak Symantec-nél hanem BitDefender-nél, Kaspersky-nél és asszem Pandánál is.

    Most belerakták a Norton-ba. Ha ennyire félted a személyes adataid akkor szerintem jobb ha kihúzod a netkábelt. Honnan tudod, hogy a többi cég aminek a termékeit még a gépedre is telepíted, mit csinál a háttérben?
  • Narxis #9
    A SEP még a régi vonal, az tényleg szar, de már el kezdték beépíteni a céges változatba is a cloud cuccokat, Insight és társait.
  • Turdus #8
    "Megjelent a Norton 360 5.0, melyben már Facebook falunkat is ellenőrízhetjük veszélyes linkek, kémprogramok után"
    ...és ezután a Symantecnek meglesz a hozzáférésre a facebook profilunkhoz, amivel azt kezd, amit akar (ja persze, csak az üzenőfalat ellenőrzi, és ezt higgyem is el?) Pffffff.