SG.hu

Meglepően sokan lépnének le az SAP-tól

A korkedvezményes nyugdíjazási és elbocsátási programra jelentkezők magas száma kérdéseket vet fel a vállalatcsoporton belül. Az SAP viharos hónapok elé néz - főként azért, mert nem minden jelentkező távozhat.

Az elmúlt években az SAP többször is a munkáltatói rangsorok élére került, most pedig a szoftvergyártó a mesterséges intelligencia nagy trendjére akarja összpontosítani tevékenységét. Kívülről nézve tehát jó okok szólnak amellett, hogy valaki a tőzsdén jegyzett német nagyvállalatnál akarjon dolgozni. Azonban a dolgozók nagy része - még a vezetőség számára is meglepően - úgy tűnik, másképp látja a dolgokat. A korkedvezményes nyugdíjazási és elbocsátási programra jelentkezők magas száma nyugtalanságot okoz az üzemi tanácsban. Miért akarja ennyi alkalmazott elhagyni az SAP-t? Kik távozhatnak? És hogyan fogják megszervezni a megmaradó alkalmazottak munkáját? Amíg nem dől el, hogy ki mehet és kinek kell maradnia, a cég - csoportkörökben felmerült félelmek szerint - kellemetlen hónapok elé néz.

Németországban 5300 dolgozó jelentkezett arra a programra, amellyel a menedzsment önkéntes alapon kíván munkahelyeket leépíteni, ez a közel 26 ezer fős helyi létszám ötöde. Andreas Hahn, az SAP Európai Üzemi Tanácsának elnöke szerint "a távozások által érintett csapatokban fontos készségek és kritikus tudás fog eltűnni". Ennek hátterében a Christian Klein vezérigazgató által az év elején bejelentett átszervezés áll, amelynek célja, hogy a csoportot még inkább a mesterséges intelligenciára összpontosítsa. Ennek érdekében 8000 munkahelyet szüntetnek meg, és néhány új pozíciót hoznak létre. "A tervezett átalakítási programmal a stratégiai növekedési területekre, elsősorban a mesterséges intelligenciára helyezzük át a beruházásokat" - mondta Christian Klein. "Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a jövőben is úttörő innovációkat fejlesszünk, miközben javítjuk üzleti folyamataink hatékonyságát".

A jelentkezők közül mindössze 3200-an vannak az 55 éves korhatár felett, akiket a csoport külön kifizetésekkel küldhet korkedvezményes nyugdíjba. A fennmaradó 2100 fiatalabb munkavállaló nyilvánvalóan a végkielégítésben és az azt követő, más munkáltatóhoz való átmenetben érdekelt. Tekintettel a túlzott igényre nem minden érdeklődő kap majd ajánlatot, de vajon a jövőben mennyire lesz lojális az a munkavállaló, mennyire fog beleadni mindent, aki egyébként kilépett volna? A menedzsment egy üzemi gyűlésen bejelentette, hogy a korkedvezményes nyugdíjazásra vonatkozó kérelmek 99 százalékát, az önkéntes programra vonatkozó kérelmek 50 százalékát lehet jóváhagyni. A vállalat hivatalosan nem erősítette meg az adatokat.

Az SAP szerint az év elején bejelentett átszervezés nem vezet a dolgozók létszámának csökkenéséhez, de attól még drága lesz a konszern számára: az SAP összesen 2,2 milliárd eurót különít el végkielégítésekre. A vállalat mintegy egy évvel ezelőtt már leépített 3000 munkahelyet annak érdekében, hogy szervezetét ésszerűsítse, és jobban összpontosítson az üzletviteli szoftverekkel foglalkozó alaptevékenységére. Az a létszámleépítés nem vezetett az alkalmazottak számának általános csökkenéséhez. Az SAP 2023 december végén világszerte 107 602 teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztatott, szemben az egy évvel korábbi 106 312 fővel.

Az idei évre Klein és Dominik Asam pénzügyi igazgató azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a tavalyi évhez képest növelje a felhőértékesítés és a nyereség ütemét. A mesterséges intelligenciát és más innovációkat a jövőben az SAP szoftverek felhőverzióinak tartogatják. 2025-re több mint 21,5 milliárd eurós bevételt szeretnének elérni a felhő területén - tavaly az üzletág 20 százalékos növekedést ért el, 13,7 milliárd euró bevétellel. Az interneten keresztül használható felhőtermékek egy ideje már a növekedés motorját jelentik az SAP-nál. Ezeket hosszú távon jövedelmezőbbnek tartják, mert az ügyfelek a hosszú futamidő alatt többet fizetnek, mint a korábban elterjedt, magas egyszeri díjért licencelt szoftvercsomagnál és az azzal párhuzamos támogatási szerződéssel. Kezdetben azonban a felhőszerződések veszteséget jelentenek, mivel a licenszszoftverek magas eladási árai ilyenkor nem dobják meg a bevételt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #1
    Nem véletlenül. Menjen el bárki pl. a magyar SAPhoz dolgozni....

    Utoljára szerkesztette: Jawarider, 2024.06.26. 10:27:09