SG.hu

596 csúcsprocesszort akartak Hong Kongból Kínába csempészni

A hongkongi hatóságok 596 "high-end" CPU Kínába csempészését akadályozták meg. A fotók alapján a legújabb Intel Xeonokról van szó.

A hongkongi vám- és jövedéki hivatal nyilvánosságra hozta, hogy 596 CPU-t tartóztatott fel, amelyeket egy 51 éves csempész próbált Kínába szállítani. A hivatal bejelentette, hogy munkatársai a Hongkong és a szárazföldi Kína közötti egyik ellenőrző ponton, Shenzhen Bay-nél vettek észre egy gyanús járművet. A tisztviselők úgy érezték, hogy a jármű megér egy röntgenvizsgálatot - a megérzés kifizetődött, miután kiderült, hogy rejtett rekeszekben egy halom chipet találtak. Az ügynökség a CPU-k értékét 12 millió hong kongi dollárra - azaz körülbelül 1,5 millió amerikai dollárra becsüli. Ez alapján a lapkák értéke darabonként körülbelül 2500 dollár lehet.

Ho Ting-chun vámnyomozó a South China Morning Postnak elmondta, hogy a chipek olyan csúcskategóriás eszközök voltak, amelyek képesek felhőszolgáltatások és mesterséges intelligencia terhelések kiszolgálására. A CPU-nkénti 2500 dolláros értékbecslés és a hatóságok értékelése alapján a chipek csúcskategóriás termékek, így a szállítmány valószínűleg olyan készleteket tartalmaz, amelyeket a jelenlegi amerikai szankciók értelmében nem szabad Kínába bevinni. Ha valóban ez a helyzet, akkor ez egy újabb példa arra, hogy Kína milyen útvonalakon próbál csúcstechnikához jutni.


A hongkongi hatóságok elég sok csempészett technológiát szúrnak ki a határon átmenő forgalomban, de a kormányzati hírfolyamban leginkább cigarettáról és a hamisított divatcikkekről esik szó. Ugyanebben az évben Hongkong szomszédságában, az egykori portugál gyarmaton, Makaón, a hatóságok elfogtak egy fickót, aki több 13. generációs Intel Core i5-öt szíjazott a testére, és megpróbált bejutni Kínába. 2021-ben szintén Makaóban egy csempész 256 darab Intel Core i7-10700 és Core i9-10900K processzort próbált becsempészni.

Az ilyen incidenseknek van szórakoztató oldala: a technológiai exportra vonatkozó amerikai tilalmak egyik fő oka az, hogy megakadályozzák, hogy a kínai hadsereg a fejlett processzorokat olyan dolgokra használja, mint például nukleáris fegyverek tesztelésének szimulálása. A kínai kormányt emellett azzal vádolják, hogy számos támadó kiber-műveletet hajt végre, amelyeket hatékonyabbá - és ezáltal kártékonyabbá - lehetne tenni a nagyobb teljesítményű szilíciummal. A hongkongi vám- és jövedéki hivatal nem adott semmilyen információt a készlet lehetséges vásárlóiról, sem annak származásáról. Megünnepelte azonban azt a 3 millió HKD dollárnyi adót, amelyet az állítólagos elkövető nem tudott elkerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #1
    Pont Hongkong fogta meg ?