Gyurkity Péter

A Symantec toplistája: adatlopások és Vista

A biztonsági cégek jövőre még több adatlopásra, vagyis a jelenlegi trend folytatódására számítanak. A Symantec szerint a legfontosabb célpontok között a Vista áll a második helyen, a McAfee pedig a botnetekre figyelmeztet.

Az InformationWeek e két cég előrejelzéseire alapozva emelte ki a legfontosabb területeket és célpontokat. Eszerint a biztonsági szférában meglehetősen nagy az egyetértés abban, hogy az adatlopások számának növekedése várható, ez pedig szükségessé teszi a vállalati hálózatok jobb védelmét, a tűzfalak és egyéb megoldások tökéletesítését. Az egyéb támadási formákról már megoszlanak a vélemények, de nagy meglepetést itt nem találunk.

A trend folytatódására mindenki igyekszik felkészülni, nem véletlen, hogy a biztonsági cégek egymás után vásárolják fel az adatvédelemre szakosodott kisebb vállalatokat. A Symantec és a McAfee emellett a Vista terjedésének negatív oldalára is rávilágít: jövőre minden bizonnyal nagyobb figyelmet kap az operációs rendszer és a vásárlói érdeklődés erősödésével a kártevők is egyre nagyobb számban igyekeznek majd kikezdeni a szoftver védelmét. Várható tehát, hogy a jelenleginél sokkal több vírus, kémszoftver és egyéb finomság bukkan fel kifejezetten a Vista hibáinak kihasználására.

Az online játékok szintén egyre népszerűbb műfajnak számítanak, nemcsak a játékosok, hanem a bűnözők körében is. Éppen a napokban derült ki, hogy egyes külső Maxtor merevlemezek már gyárilag vírussal fertőzve érkeztek a boltokba, a kártevő célja itt is a játékokban használt belépőnevek és jelszavak megszerzése. A megoldásban pénzt látnak a vírusírók, ráadásul sokkal könnyebb dolguk van, mint ha például egy bankot vennének tűz alá - nem beszélve arról, hogy a kockázat is alacsonyabb.

A McAfee emellett a botnet hálózatok erősödésére számít, illetve az adathalászat ellen is hatékonyabb védelmi megoldásokat kell kidolgozni. A VoIP támadások száma 50 százalékkal is növekedhet és a virtualizáció is népszerűnek bizonyulhat majd. A trend természetesen nem változik: a hobbi jellegű megoldások helyett egyre többen akarnak pénzt szerezni, ez pedig fokozott figyelmet követel a másik oldal szereplőitől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #9
    Trágya norton még igyen se kéne
  • saitek #8
    Én sima xp tűzfallal, minden más védelem nélkül mászkáltam ilyen oldalakon. Felraktam most a NOD32-t és egy SpySweeper-t és nem találtak semmit...

    Talán azért, mert nem root jogokkal használom a win-t, hanem korlátozott felhasználóval?
  • mousee #7
    Én NOD32-t használtam idáig -csak-, de most felraktam mellé a COMODO-t... hát... Televagyok támadással...wazzeee....köcsög szarwin :DDD
  • turul16 #6
    Vajon abból hány valódi támadás.. ? És hány false pozitiv?
  • sathinel #5
    Avast, COMODO ingyen vírusírtó, és tűzfal. Ha igazán tesztelni akarsz egy védelmet, mászkálj ingyenes pornó oldalakon 1 órát, és nézd meg utánna a géped hogy van-e rajta valami gázos program.

    Norton, folyamatosan beszopta nállam a progikat, és rohadtul lassú volt. Mióta ezt a két ingyen használható progit használom nem sokmindennel volt gondom. Maguktól frissülnek, stb.
  • floatr #4
    A tűzfalam percenként pár behatolási kísérletet pecázik ki, javarészt a T-Online tartományból, és nem sipákol alapból. Ja és ingyenes... :)
  • haxy27 #3
    Van igazság benne, nekem a Panda úgy 20-30 percenként jelzi, hogy behatolásai kísérlet volt és blokkolta. Szerencsére nem minden napos a dolog de 2 - 3 naponta igen és akkor viszont egész nap.

    De szerintem egy jó vírus irtó és tűzfal aztán had probálkozzanak.
    Panda Internet securiti 2008
  • zserrbo #2
    Azért nem olyan bénák csak "kicsit" lassúak/leterhelőek :D A szoftvereik leginkább.
  • M0RN1NGST4R #1
    és a symantec mindet meg is tesz, hogy ez így maradjon.