Berta Sándor

Február 22-től lesz elérhető a Windows 7 SP1

Minden jel arra mutat, hogy a Microsoft lezárta a Windows 7 operációs rendszer első szervizcsomagjával kapcsolatos munkát és így semmi sem áll a megjelenés útjában.

A hírről először a WinRumors nevű portál számolt be. A redmondi cég már értesítette a partnereit arról, hogy az SP1 összeállítása befejeződött. Az MSDN- és TechNet-tagok február 16-tól, minden más felhasználó pedig február 22-től töltheti le a szervizcsomagot. A kiszivárgott hírek alapján a szoftveróriásnál már januárban belső információként jelent meg, hogy elkészült az SP1. A végső verzió a 7601.17514.101119-1850-es számot viseli. A csomagba nem kerültek be új funkciók, hanem alapvetően az operációs rendszer megjelenése óta kiadott hibajavításokat és néhány új frissítést tartalmaz.

A hírt később megerősítette Mary-Jo Foley is, aki a társaságnál dolgozó forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a bejelentés hamarosan hivatalosan is megtörténik és az első SP1-eseket már ki is osztják a vállalat legfontosabb partnereinek, akik részt vesznek a Technology Adoption Programban (TAP). Emellett az OEM-gyártók is megkapják az SP1-et, hogy a számítógépeikre már az operációs rendszer szervizcsomaggal ellátott változatát telepíthessék fel.

Az SP1 megjelenését a Windows Team Blogban Brandon LeBlanc, míg a Windows Server Division WebLogban Michael Kleef termékmenedzser egyaránt megerősítették. LeBlanc elismerte, hogy az RTM-verzió is a 7601.17514.101119-1850-es számot viselte és így a korábban a világhálón megjelent változattal azonos. A szám elárulja azt is, hogy a Microsoft már tavaly november 19-én lezárta az SP1 fejlesztési munkáit.

A program 37 nyelven jelenik meg, a 32 bites verziókhoz készült változat mérete 538 megabájt, míg a 64 bites verziókhoz kiadotté 903 megabájt. A szakember emellett bejelentette, hogy elérhetővé válik a Windows Server 2008 R2 első szervizcsomagja is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zoliii #63
    Sziasztok! Win7 van fent a gépemen, az összes korábbi frissítés települt a gépemre, de az SP1 nem akar települni! :( Letölti, elkezdi telepíteni, a végén kiír egy hibát! Fórumokban olvastam, hogy másnak sem akar összejönni! :(
  • KingBradley #62
    Sziasztok van egy hatalmas problémám . Vettem egy eah 5770 -es video karit és a windows nem ismeri fel . szerintetek ez mi lehet ? mit csináljak ? remélem valaki mond 1 tippet
    elöre is köszi
  • Balumann #61
    "OK nem lenézve természetesen a játékokat, vagy a játékost, aki játszik velük, (én is jó pár éves játékokkal nyomom rendszeresen, az újabbak, meg csak átutazóban vannak csak a vincsimen), de most őszintén mit vársz? A krézi takszi hány fps-sel fusson, 2000 helyett 2200-zal?:)"

    Nem az FPS-ekről van itt szó,hanem hogy egyáltalán elindul-e! :D Természetesnek vesszük,hogy elindul minden gyakorlatilag még az is, ami Win98 -ra lett kiadva, még a kompatibilitást is lehet állítani ugyebár, bár többnyire azért fel szokták ismerni,ha régebbi környezet szükséges hozzá. Pl. kompatibilisnek kell maradnia a korábbi directx(5-9) -iel, tartalmaznia kell rengeteg fájlt amit a régebbi szoftverek használnak, és azokat is be kell tudja "fogadni" a rendszer.

    Ráadásul egy szoftvernek rengeteg dolog bezavarhat, pl. új vagy módosított szolgáltatások, maga a kinézet és ilyenek, ez sem egyszerű dolog. Worms world party pl. alapból nem is indul el (hibajelentéssel leáll), fanok készítettek hozzá egy spec indítót, amivel régebben már sikerült valaogy beindítani. Legutóbb mikor próbáltam, inverz szinekkel jelent meg :D A kiadási előtti (RC) verziót nem tudom próbáltad-e Win7 -ből, nah abban volt még sok ilyen. (Vista -ról meg ne is beszéljünk xD).

    Igen sajnos ma már rengeteg eszköz van, ráadásul állandóan változik ill. bővül a funckiójuk, amit másképp nem nagyon lehet szabványosítani, hogy ne kelljen mindenhez külön egy driver. Régen az amíga idején azért egy picivel egyszerűbb volt a helyzet :D

    Amúgy én egyenletesebb FPS -t sem tapasztaltam konfolgatás után sohasem. Pedig most abszolut a CPU -m a szűk keresztmetszet, 1,8 ghz -es dual core cpu -val (2,7 ghz -re felhúzva jelenleg, de ez is csak 2-3fps javulást jelent,már sajna nem az órajel számít a cpunál igazán :( )
  • NEXUS6 #60
    "Átlag user nemhiszem, hogy szeretne ilyen parancsikonokat látni az asztalon, hogy "kernel modul indítása", "hálózati fájl/és nyomtató megosztás indítása" meg más szolgáltatásokra. :D"
    Hát nem pont erre gondoltam.:) Viszont pl. a moduláris kernel, meg a jó öreg Amiga féle mikrokernel architektúrában vannak azért hasonlóságok. A Win is ebbe az irányba tart, sőt ha jól emlékszem valamelyik jövendőbeli win-t, vagy csak egy demo-projektet kifejezetten ilyen, mikrokernel irányba vittek. Talán nem is lehet máshogy. Régebben volt egy floppy, egy video, egy hdd, egy nyomtató a gépre kötve és annyi. Ráadásul sokkal egységesebbek voltak, kevesebb szabvány létezett együtt, az IBM, mint a platform megteremetője még éreztette hatását, volt értelme a monolit kernelnek.
    Ma van net, kismillió wireless hozzáférés, USB, frewire, mobiltelcsi, webcam, ezerféle beviteli eszköz, meg RAID, meg egyéb rendszerelemek, amelyek a gép kikapcsolása nélkül csatlakoztathatók, eltávolíthatók. Csak dinamikusan lehet ezeket kezelni, amire ma még sajna a win, vagy általában a PC architektúra nem képes kellő hatékonysággal. Illetve képes, ha látványosan növeljük az erőforrás szükségletet valamilyen irányban. A PnP-t már ugyan valamennyire rendbe rakták, de olyan áron, hogy minden eszközhöz a winnek kell a drivert tartalmaznia, vagy valahonnan előtalálnia. Na az Amiga féle Autoconfig ezt 25 éve valahogy értelmesebben adta elő.
    A M$ vezető pozícióban van, ha kiad egy új OS-t mondhatja, hogy márpedig ez lesz az a szabvány, amivel az eszközöket csatlakoztatni lehet. Úgy értem, hogy nem egy drivert kéne követelnie, amit ő berak a win telepítő csomagba, hanem az eszközben kéne a drivernek is lennie. De nem teszi, továbbra is a kitaposott irányban halad, mert fenn akarja tartani a látszólagos visszafelé történő kompatibilitást. Amit persze fenntarthatna akkor is, ha ezt az áttérést már megtette volna.

    "Egyébként én személy szerint nagyon sok mindent állítottam a rendszeren, hogy elvileg "gyorsabb" legyen, de FPS növekedést/csökkenést én sohasem tapasztaltam, a játékok pont ugyan olyan FPS -el futnak most is, mint másfél éve telepítés után, akárhány szolgáltatást lövök ki."
    Valszeg mert nem a CPU volt a szűkkerszetmetszet, hanem a videokari.
    Azonban mint írtam, jelentősen egyenletesebb fps menetet kap az ember, ilyen esetben is.

    "Szerintem régebbi játékokkal abszolut nem is foglalkoznak a fejlesztők, szerinted pl. ilyen játékokhoz, mint Tony Hawk szériák, Crazy Taxi, SWAT4, Commandos 1-3 - csak hogy azokat említsem amikkel mostanában így játszogattam, mikor adnának ki javított verziót, hogy működjön Win7-en, ha nem nyújtana kompatibilitást."
    Marió megvan? Naggyon kúl, ki ne hagyd!:D
    OK nem lenézve természetesen a játékokat, vagy a játékost, aki játszik velük, (én is jó pár éves játékokkal nyomom rendszeresen, az újabbak, meg csak átutazóban vannak csak a vincsimen), de most őszintén mit vársz? A krézi takszi hány fps-sel fusson, 2000 helyett 2200-zal?:)
  • Balumann #59
    "Egyrészt nem lehet azt mondani, hogy pl. a játékokat nem pecselik rendesen, épp hogy rájuk jellemző, hogy minimum pár hónaponként kapnak egy igényesebbet. A modderek is sokat tesznek a progiért, akár pont ők teszik elérhetővé az új OS-re."

    Szerintem régebbi játékokkal abszolut nem is foglalkoznak a fejlesztők, szerinted pl. ilyen játékokhoz, mint Tony Hawk szériák, Crazy Taxi, SWAT4, Commandos 1-3 - csak hogy azokat említsem amikkel mostanában így játszogattam, mikor adnának ki javított verziót, hogy működjön Win7-en, ha nem nyújtana kompatibilitást. Commandos 2 -höz még a teljesen jól működő patchet sem adták ki úgy, hogy ki lehessen extractálni a telepítőt, szerencsére virtuális xp -n megoldottam, a telepítővel már nem volt gond... :|). Programoknál ugyanez, bár való igaz a szükségesebb programokból már natív 64 bitesek is elérhetők.

    Egyébként én nem egyszer szitkozódtam, hogy nem indul el 16 bites alkalmazás... :DDD (de asszem sikerült megoldanom dosboxal).
  • Balumann #58
    "És ezt miért nem lehet úgy megoldani, hogy a funkció az első használatig nem kerül telepítésre, sőt a "kernel modul"/dll sem töltődik be az első használatig, csak a parancsikont rakja ki a gép az asztalra, vagy ahova a júzer szeretné?"

    Átlag user nemhiszem, hogy szeretne ilyen parancsikonokat látni az asztalon, hogy "kernel modul indítása", "hálózati fájl/és nyomtató megosztás indítása" meg más szolgáltatásokra. :D
    Nyilván gyakorlottabb userként én is szeretnék másképp dolgokat a Windowsban, pontosabban előfordult már, hogy manuálisan indítottam el több alkalommal szolgáltatást, mert zavart, hogy megy. Ha viszont ki lenne kapcsolva, biztos lenne sok ember, aki azt mondaná, hogy "töröljük már le ezt a szart, mert nem működik". Microsoft szemszögből szerintem logikus, hogy így döntöttek, legyen egy picivel több erőforrás igénye, és ilyenekkel ne kelljen foglalkoznia egy átlag usernek.

    Egyébként én személy szerint nagyon sok mindent állítottam a rendszeren, hogy elvileg "gyorsabb" legyen, de FPS növekedést/csökkenést én sohasem tapasztaltam, a játékok pont ugyan olyan FPS -el futnak most is, mint másfél éve telepítés után, akárhány szolgáltatást lövök ki. Pedig a gépem sem egy turbó masina, mint láthatod az aláírásból. Még mindig gyorsabban fut nem egy játék frissen telepített XP -hez képest is! (XP -n ráadásul idővel fokozatosan csökkent az fps és nőttek a problémák). Nem tudom, hogy mi foglal 30 gigát jelenleg (a kezdeti 14 gigához képest), de szerencsére nem szenvedek helyhiányban. Még úgy is, hogy 4 oprendszer van fennt a gépemen (Win7, Win2k8 server, ubuntu 10.10, Debian) és teli vagyok mindennel. És még csak nem is tb -os vinyó (500+320+160, utóbbi már több mint 5 éves, IDE -s).
  • NEXUS6 #57
    Nem feltétlenül vitatkozni, csak válaszolni akarok, mert látom azért sok mindenben egyetértünk, még ha máshogy is látjuk.

    "Az oka ennek is megvan, egyrészt egy keveset hozzáértő user nem fogja tudni magának kiválasztani, hogy pontosan milyen szolgáltatásokra, driverekre lesz szüksége, miket fog akár 1 év múlva használni a rendszeren, nem fogja végigböngészni a dokumentációt, hogy neki pontosan mire van szüksége. Beboot, install, nextnextnext és kész."
    És ezt miért nem lehet úgy megoldani, hogy a funkció az első használatig nem kerül telepítésre, sőt a "kernel modul"/dll sem töltődik be az első használatig, csak a parancsikont rakja ki a gép az asztalra, vagy ahova a júzer szeretné? Ehelyett ha belenézel, hogy hány olyan service működik a gépeden, amit nem fogsz használni, nálam pl a nyomtatás, a hálózati nyomtatás, meg egyéb nyalánkságok biztos ilyenek, akkor az miért is jobb? Fogyasztja az erőforrást, az áramot, a pénzedet. Nem sok, de ki számlázza ki neked a felesleges servicekért darabonként az 500 Ft-ot év végén?
    Aztán az is külön registry tweak, hogy a már nem használt dll-eket kiszedje a memóriából. Na szép!

    "Annak meg aki ért hozzá, utólag is le tudja tiltania fölösleges szolgáltatásokat ill. funkciókat, sőt van már az a liteos bigyó, amivel ki lehet szedegetni a dolgokat, de egy 2 giga memóriával, dualcore-s procival rendelkező nem fog jelentős teljesítménynövekedést észlelni, mert a rendszer jól kezeli ilyen szempontból az erőforrásokat. Csak szívni fog,ha mégis arra lesz szüksége, amit éppen kivett a kibelezés során."
    Őöö látszólag tényleg nem sokat lehet megtakarítani, pl. merevlemezben, hacsak annyit, hogy kb 15 G-nél mágáll a win exponenciális növekedése, ha pl a rendszer visszaállítástól megszabadulsz. De aztán pl. a memória foglaltságot jelentősen lehet csökkenteni, aztán a prioritás optimalizációval jelentősen lehet a laggot, a szakadozott mozgást javítani. Soxor nem az alacsony fps a gond önmagában, hanem hogy a sebesség szélsőségesen változik, mert éppen valami viszonylag magas prioritású és iszonyat "fontos" rendszer elem szórakozik. Hidd el hogy sokkal jobb egy stabil 30-as fps, mint egy 60-as, ami pár másodpercenként leesik zéróra. Pedig jó páran vettek már valszeg erősebb videókarit, mert azt hitték, hogy az a baj. Nekik ki fizeti ezt vissza?

    A rendszer kompatibilitást globálisan szerintem tök ugyan úgy látjuk, de te még mindig azt hiszed, hogy a M$ szempontjából kéne nézni a dolgokat. Egyrészt nem lehet azt mondani, hogy pl. a játékokat nem pecselik rendesen, épp hogy rájuk jellemző, hogy minimum pár hónaponként kapnak egy igényesebbet. A modderek is sokat tesznek a progiért, akár pont ők teszik elérhetővé az új OS-re.
    A win7-nél én arra számítottam, hogy tisztalappal indulnak lecsupaszítják a Vista-t, megszabadulnak pl. a már felesleges winsxs mizériától, hiszen már vanak az új OS-sel kompatibilis driverek. De valójában még ennyit sem tettek, az ami W7-ként el lett adva az csak egy Vista SP3.
    Ráadásul a Vista körüli botrányok nem a cég hírnevét rombolták, hanem a W7 körüli várakozást erősítették.
    Ha direkt lett volna, akkor azt mondanám, így kell egy marketingstratégiát felépíteni.
    De szűkebben a kompatibilitásra visszatérve: vajon a XXI. szd második évtizedében ki akar még 16 bites alkalmazásokat futtatni? (Bár megjegyzem szerintem a Win7-nek is vannak ilyen kódjai!)
    De miért kell lélegeztetőgépet az OS-be építeni, hátha egyszer valaki előszed valami ősöreg win3 notepadot?
  • Balumann #56
    "A memóriakezelés a kernelhez tartozik, ami ha jól tudom még mindig csak néhány mega."

    Hát, több az azért mint pár mega, és nem kizárólag a kernel felelős érte. Azért a 32 bites alkalmazásoknak kell 1-2 + dolog ahhoz, hogy menjenek...

    "A fejlesztett hálózatot nem kell benyelni, max a felületét csicsázták, az alatta lévő dolgokat nem, ez látszik is ha valaki mélyebben belenyúl a configjába ugyan azokat a marhaságokat és hibákat tapasztalhatja mint xp-nél."

    Beállítások terén túl sok újdonság valóban nem látható (érdekes informatikus vagy, ha ez alapján próbálod megállapítani az újdonságokat). Pl. vezetéknélkül hálózat terén volt jelentősebb fejlesztés (konkrétan natív wifi kezelés, ami leváltotta az XP -s emuláló "wireless zero Configuration" szolgáltatást, automatikusan felismeri a radiuszos bejelentkezést és hitelesítőszervert, és jelentősen optimalizálták is, WPA2 ad-hoc titkosítás), akkor homegroup, fejlesztett VPN, adatkapcsolati szinten is sok apróbb foltozgatás, stb.. részletek (ez Vista, de az is többet foglalt mint XP, és azóta is vannak azért újdonságok, de most ezt találtam).

    "Igen! Ugyanis 99%-rá az esély hogy a driverek 99%-hoz egy user gépén SOHA nem fog hozzáférni, mert egyszerűen sok féle cucc van. ubinál ez már megoldott."

    Ez Windows 7 -ben is ugyanúgy létezik, hogy a netről leszedi a drivert, ha a rendszerben nem találja (bár alapból azt hiszem ki van kapcsolva). Ubinál ez marhára megoldott, gond csak akkor van ha internet nélkül akarod feltenni/használni... (nemmellesleg negyed annyi hardvert sem támogat, mint a Windowsok). De valóban, megoldás lehetne, hogy kiadnak egy 3-4 gigával kevesebbet feltelepítő változatot, és akkor az alaplapi meg ilyesmi drivereken kívül mindent netről szedne le (ez nem rossz ötlet), de a probléma megint azoknál van, akik nem internet mellett szeretnék használni/feltelepíteni. Pl. laptop aminél előfordul, hogy nem internetközelben szeretnének rádugni egy külső fényképezőt, játékvezérlőt, és stb..
    Ezért nem fog ilyen verziót kiadni a Microsoft, mert sok embernek ez nem megoldható, aztán szidná hogy "visszaléptünk az XP-hez képest, nem képes semmit felismerni magától".

    99% nagyon meghatóan hangzik, de ha egyszer mindre szükség lehet bizonyos esetekben (internet nélkül), akkor már teljesen mind1.

    "Debianhoz képest biztos... de önmagához képest nem. Ha jól emléxem 6 éve nem volt sokkal kisebb egy ubuntu telepítő mint ma, és tegyük hozzá egy egy fullos ubi oo-val, gimppel, firefoxal, médialejátszókkal(tehát egy csomó olyan programmal amihez hasonló winen nincs alaptelepítésben), fel fér egy CD-re! Aztán persze lehet lejebb menni a miniimagere, ami még kisebb."

    A Windows sem ezektől foglalna ennyit, ha ezeket feltennék rá alapból (nem is a Paint meg Wordpad az ami lefoglalja a gigákat). Részben a driverek, a sok féle verziójú dinamikus linkkönyvtárak a kompatibilitás érdekében (illteve az újabbak is, hogy az újabb fejlesztések hatékonyabb környezetben tudjanak futni), a keretrendszer és mint említettem, a továbbfejlesztett szolgáltatások (úgy, hogy kompatibilisek maradjanak a régebbi szolgáltatásokkal IS).
  • saitek #55
    Használtál egyáltalán Ubuntut valaha?
    Gimp például nincs is a cd-n...
  • sanyicks #54
    A memóriakezelés a kernelhez tartozik, ami ha jól tudom még mindig csak néhány mega. A fejlesztett hálózatot nem kell benyelni, max a felületét csicsázták, az alatta lévő dolgokat nem, ez látszik is ha valaki mélyebben belenyúl a configjába ugyan azokat a marhaságokat és hibákat tapasztalhatja mint xp-nél.

    "Nyilván az is sok plussz helyet foglal pl, hogy rengeteg drivert tartalmaz,hogy eszközök csatlakoztatásakor ne kelljen telepítgetni, de most megérte volna 3 gigával kevesebb, ha pl. nem ismerné fel alapból a pendriveot, webkamerákat, játékvezérlőket és ígytovább..."

    Igen! Ugyanis 99%-rá az esély hogy a driverek 99%-hoz egy user gépén SOHA nem fog hozzáférni, mert egyszerűen sok féle cucc van. ubinál ez már megoldott. Szépen elindul sw lassításos vga driverrel meg a hálókártya driverrel, majd megkérdi töltse-e a normális drivereket, mikor netet érzékel.
    2 driver kell egy winhez beépítve: egy alap vga driver, hogy látszódjon valami a guiból, és a népszerű hálókártyák driverei. Minden másra ott a net(úgy is frissebb driver van), vagy a cucchoz adott lemez...

    "A gépigény növekedése egyébként linuxnál is tökéletesen megfigyelhető, ahogy az Ubuntu egyre felhasználóbarátabbá válik, nagyságrendekkel nő annak is a gépigénye, pl. Debianhoz képest."

    Debianhoz képest biztos... de önmagához képest nem. Ha jól emléxem 6 éve nem volt sokkal kisebb egy ubuntu telepítő mint ma, és tegyük hozzá egy egy fullos ubi oo-val, gimppel, firefoxal, médialejátszókkal(tehát egy csomó olyan programmal amihez hasonló winen nincs alaptelepítésben), fel fér egy CD-re! Aztán persze lehet lejebb menni a miniimagere, ami még kisebb.