"És ezt miért nem lehet úgy megoldani, hogy a funkció az első használatig nem kerül telepítésre, sőt a "kernel modul"/dll sem töltődik be az első használatig, csak a parancsikont rakja ki a gép az asztalra, vagy ahova a júzer szeretné?"
Átlag user nemhiszem, hogy szeretne ilyen parancsikonokat látni az asztalon, hogy "kernel modul indítása", "hálózati fájl/és nyomtató megosztás indítása" meg más szolgáltatásokra. :D
Nyilván gyakorlottabb userként én is szeretnék másképp dolgokat a Windowsban, pontosabban előfordult már, hogy manuálisan indítottam el több alkalommal szolgáltatást, mert zavart, hogy megy. Ha viszont ki lenne kapcsolva, biztos lenne sok ember, aki azt mondaná, hogy "töröljük már le ezt a szart, mert nem működik". Microsoft szemszögből szerintem logikus, hogy így döntöttek, legyen egy picivel több erőforrás igénye, és ilyenekkel ne kelljen foglalkoznia egy átlag usernek.
Egyébként én személy szerint nagyon sok mindent állítottam a rendszeren, hogy elvileg "gyorsabb" legyen, de FPS növekedést/csökkenést én sohasem tapasztaltam, a játékok pont ugyan olyan FPS -el futnak most is, mint másfél éve telepítés után, akárhány szolgáltatást lövök ki. Pedig a gépem sem egy turbó masina, mint láthatod az aláírásból. Még mindig gyorsabban fut nem egy játék frissen telepített XP -hez képest is! (XP -n ráadásul idővel fokozatosan csökkent az fps és nőttek a problémák). Nem tudom, hogy mi foglal 30 gigát jelenleg (a kezdeti 14 gigához képest), de szerencsére nem szenvedek helyhiányban. Még úgy is, hogy 4 oprendszer van fennt a gépemen (Win7, Win2k8 server, ubuntu 10.10, Debian) és teli vagyok mindennel. És még csak nem is tb -os vinyó (500+320+160, utóbbi már több mint 5 éves, IDE -s).