Gyurkity Péter

Érkezőben a Windows Embedded Compact 7

Azt már tudjuk, hogy a Microsoft meg szeretné hódítani a tábla PC-k piacát (ahogy azt a netbook szegmenssel is tették), most azonban kiderült, hogy ezt melyik Windows verzióval érnék el.

A szoftvercég a Computex kiállításon mutatta be a Windows 7 kompakt változatát, amelynek feladata a jövőben megjelenő tábla PC-k megfelelő kiszolgálása lesz, a vásárlók által megkívánt multimédiás és egyéb szolgáltatásokkal. A hivatalos internetes oldalon már megtekinthető az előzetes verziót bemutató videó, emellett pedig némi szöveges információt is csepegtetnek az illetékesek.


Ez utóbbi szerint a WEC7 kényelmes kapcsolódási pontot kínál majd a tábla PC-k, az okostelefonok, valamint egyéb hordozható eszközök, illetve a hagyományos asztali és mobil számítógépek között. Az operációs rendszer gond nélkül illeszkedik majd a Windows 7 eredeti változataihoz, az átmenet tehát itt sima és egyszerű lesz, miközben a különböző tartalmak kezeléséért az új Media Library, a streaming szolgáltatások hatékonyabb alkalmazásáért a frissített MPEG-4 és HD-támogatás, a külső fejlesztések illeszkedéséért pedig a beépülők új rendszere lesz felelős. Az Office esetében sem lesz gondunk a kapcsolódási felület kialakításával, itt külön hangsúlyt kapott a különböző dokumentumolvasó alkalmazások integrálása, valamint az Async és Exchange támogatás megvalósítása.

Az Engadget a maga részéről szintén külön videót készített a kiállítás alatt ismertetett szoftverről, ebben pedig egy, a Windows Phone 7 felületére erősen emlékeztető megoldást láthatunk, amely a hír szerint egy Tegra 2 platformra épülő, 8,9 hüvelykes tábla PC-n fut. A kezelőfelülettel kapcsolatban megjegyezték, hogy itt a Microsoft az egyes gyártókra bízza az utolsó simításokat, így a videón látható külső nem feltétlenül jelenti, hogy a piacon megjelenő változatok is ugyanígy festenek majd, itt lehetnek egészen komoly eltérések is. Az operációs rendszer támogatja a Silverlight és Flash 10.1 technológiákat, az internetes böngészés terén pedig teljes élményt ígérnek, kompromisszumok nélkül.


Steve Ballmer eközben a D8-konferencián jelent meg, itt pedig elmondta, hogy a mobil operációs rendszerek terén korábban komoly előnyük volt, amit mára sikerült teljesen elveszíteniük. Bár a térképről nem tűntek el teljesen, az elkövetkező időszakban komoly munkára lesz szükség, hogy a jelenlegi ötödik helyről előrébb lépjenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #88
    ha rádugom a gépre és csak átdobok tc alatt pér dolgot annál egyszerűbb nincs. akkor is törölni... kb mintha c64 korában lennénk. de automatice fel sem ajánlja a másik opciót.Keresni is halál benne míg én stílusok,előadók, albumok, szerint rendezett zenéim kapásból megtalálom. Minél több zenéd van annál gázosabb az itunes. winamp és a többi fosban is van keresés minden szarra de mégsem láttam még normális embert azokban keresgetni. Csak azokat láttam így akiknek ömlesztve volt a gépen az adat, és sokszor még a könyvtárat sem tudták miben van mert hát a gép mentette el rajta van.

    Akinek bejön vagy nem tud adatot rendezni vagy 1 bites uzer szerintem.
    Pc-n 15 év alatt nem láttam senkit így keresni csak 1-2 embert akik nem is igazán tudtak semmit sem csak max bekapcs gép és használ.
  • Tiro2 #87
    Látom nem érted... Normál esetbe csak annyit kell csinállni hogy rádugod és szinkronizál vele az iTunes (ennél egyszerübb már nem lehet). De ha egy idegen iTunes-re rakod akkor azzal kezd el szinkronizállni és az a tartalom kerül rá..
    Egyébként elég látványos helyen ha manuális akarod csinállni, csak egy pipálás az egész és mindig úgy lesz.. Neked meg csak azér tűnik bonyolultabbnak mert nem ehez szoktál.. (de az nem jelenti aszt hogy valóban bonyolultabb) csak megszokás kérdése az egész..
  • Ulkesh #86
    Zenét csak a jogtulajdonos oszthatja meg, te már tovább nem adhatod (hazai szabályozás), az meg külön vicc, hogy ezért is kell jogdíjat fizetnie.
  • Justil #85
    Naná. Még véletlenül sem az a megoldás, hogy tegyük legálissá azt, amit amúgy is a lakosság, de legalábbis a fiatalok 90%-a művel, arról nem beszélve, hogy akkor még meg is adóztathatnánk stb. Inkább irtsuk tűzzel vassal. Grat Ulkesh, remek volt a hasonlatod ezúttal, de tényleg! Csak a megoldást illetően van gondolom eltérés nézeteinkben.
  • sathinel #84
    Ja egyszerű filecsere nállam azt jelenti hogy átmásolom 1 katt vagy áthúzom csak a másik ablakba. Miért mondják akkor hogy 1 bites usernek van ha fel sem ajánlja alapból ha már van ilyen lehetőség? ki az az állat aki töröl mindent csak mert 2-3 szám kell? Egyszerűbb??? Mert szerintem pont az hogy sokkal bonyolultabb, és gagyibb megoldás.
  • sathinel #83
    Creatice commons zenék ingyenesen letölthetőek, és átadhatóak, felhasználhatóak nagyrésze. Tehát van legális zene letöltés, és cserélés. Sok előadó ingyen letölthetővé teszi zenéit, és koncerteken majd fizetsz.

    A kiadók meg kapják be.
  • Tiro2 #82
    Szerintem a zenés problémára, csak annyit kéne csinállni hogy átállítod manuális kezelésre a zenét és a videót, és akkor nem az egész iTunes-el szinkronizálja amin gondolom csak az a 3 szám volt XD.. (2 kattintás)
  • Ulkesh #81
    Itthon kicsit kivételezett helyzetben vagyunk, hogy a zene és videó letöltés legális. Máshol ez bűncselekménynek számít aminek igen komoly anyagi vonzata van, ezért nem tudom miért kell meglepődni azon, hogy egy olyan eszköz ami szoros integrációban van egy online zenei áruházzal nem teszi lehetővé a zenék cserélgetését.

    Egyébként halkan jegyzem meg, hogy a letöltött, vagy akár megvásárolt zene, vagy film más részére történő megosztása itthon is bűncselekménynek számít.

    Vagyis nyugodtan felróhatod hogy erre nem alkalmas, csak éppen olyan, mintha azt mondanád, hogy szar az Audi, mert nincs benne titkos rekesz a fűnek, pedig te gyakran használsz ilyen cikket és nincs hova rejtened a kocsiban.
  • sathinel #80
    Aért abban igaza van hogy eddig az volt a szöveg hogy az apple pont az 1 bites userrendszere. Márpedig tényleg nállam is ipod is itunes alatt mikor hozzám hozta a haver kapásból törölni akarta az egész memóriát mert 2-3 számot nállam rá akartunk rakni. Pont ezért mondtam hogy nem lehet egyszerűen adatot cserélni. Erre kaptam rendesen hogy mert pedig lehet. Most meg úgy látom még mindíg ez a fos megoldás van.

    Tehát vagy az apple istennek fizetsz, vagy vegyél más telefont. ha normálisan akarsz haverokkal cserélni zenéket, filmeket, stb.
  • Ulkesh #79
    "De ez nem pont azt csinálja, amitől Ulkesh "retteg""

    Semmitől sem "rettegek", csupán azt kifogásolom, hogy nem én dönthetek. Az eddigi Backgrounderes megoldásnál én döntöm el, hogy az alkalmazás háttérbe kerül, vagy kilép, mostantól minden esetben megy a háttérbe és csak a taskmanagerben lehet véglegesen kiléptetni. Ez azért nem tetszik, mert mi van akkor, ha én nem akarok pl. Skype-on online maradni és ki akarom léptetni beszélgetés után pl. mert nem akarom, hogy a 3G-s kapcsolatot tovább használja? Most simán Home és le van tudva, 4.0-tól meg Home, majd Home hosszan, kikeresni az alkalmazást a sok közül, majd kiléptetés. Androidnál is ugyanezt utáltam, ráadásul ott erre nincs is rendszerszintű megoldás, mert nincs gyárilag taskmanager benne.

    "Szóval ja, én azt mondom, hogy az Apple megint megcsinálta. "

    Ejnye, átveszed a szerepemet? :D