MTI

Létrehoznák a Földet egy szimulátorban

Egy nemzetközi tudóscsoport olyan szimulátort akar létrehozni, amely leutánoz mindent, ami a Földön történik, a globális időjárási jelenségektől és a betegségek terjedésétől kezdve a nemzetközi pénzügyi tranzakciókig, vagy egy forgalmas úton keletkező dugóig.

Az Élő Föld Szimulátor (Living Earth Simulator - LES) névre keresztelt projekt célja a tudományos ismeretek gyarapítása arról, ami a bolygón lejátszódik, mégpedig a társadalmakat formáló emberi cselekvés és a fizikai világot meghatározó környezeti erők közeli tanulmányozása révén. "Sok mai probléma - beleértve a társadalmi és gazdasági bizonytalanságokat, háborúkat, betegségeket - az emberi viselkedéshez köthető, de a társadalom és a gazdaság működésére vonatkozó ismereteink erősen hiányosak - mondja Dirk Helbing, a Svájci Műszaki Egyetem tudósa, a szimulátort létrehozni kívánó FutirICT vezetője.

"Hála az olyan létesítményeknek, mint az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) által épített nagy hadronütköztető, a tudósok többet tudnak a világegyetem korai állapotáról, mint saját bolygónkról. Amire szükség van, az egy tudásgyorsító, amely ütközteti az ismeretek különböző területeit. A rejtett törvények és a társadalmak mélyén lejátszódó folyamatok feltárása az évszázad legnagyobb tudományos kihívása". Az e kihívásra adott válasz a LES, amely képes lesz előre jelezni az olyan fertőző betegségek terjedését, mint a sertésinfluenza, megadni a klímaváltozások azonosításának módszereit, vagy éppen érzékelni egy közeledő pénzügyi válság jeleit. De hogyan fog működni ez a kolosszális rendszer? "Indulásként adatokkal kell benépesíteni, rengeteg adattal, amelyek felölelik a bolygón zajló összes tevékenységet" - magyarázza Helbing.

Az egészet még megépítésre váró, óriási adatfeldolgozó kapacitással rendelkező számítógépek fogják vezérelni. Bár a hardware még nincs kész, az adatok nagy része már rendelkezésre áll. Az amerikai űrügynökség, a NASA által vezetett Planetary Skin projekt például a levegőből, a földről, a tengerről és az űrből klimatikus adatokat gyűjtő szenzorok hatalmas hálózatát hozza létre. Ráadásul a FutirICT vezetője és több mint kétszáz tudósból álló csapata már legalább 70 olyan online adatforrást azonosított, amelyekről úgy gondolják, hogy hasznosíthatók. Szerepel köztük a Wikipedia, a Google Maps és a brit kormány adattára, a data. gov.uk is. "Ezeknek a valós idejű adatoknak milliónyi más, a pénzügyi piacoktól és orvosi feljegyzésektől a médiáig terjedő adatforrással való integrálása táplálja majd a szimulátort" - fejti ki Helbing.

A következő lépés annak a szerkezetnek a létrehozása, amely lehetővé teszi, hogy az adatok tömegéből modellek jöjjenek létre, amelyek pontosan ismétlik mindazt, ami ma a Földön végbemegy. Ez csak úgy lesz lehetséges, ha társadalomtudósok, számítógépes szakemberek és mérnökök együtt dolgozzák ki és határozzák meg a LES működési szabályait. Helbing szerint a rendszer működtetéséhez szükséges technológia csak a következő évtizedben fog elkészülni: miközben a LES-nek képesnek kell lennie adatok óriási tömegének asszimilálására, ezzel párhuzamosan értenie kell azt is, hogy mit jelentenek ezek az adatok. "Ezt az úgynevezett szemantikus webtechnológiák fejlődése teszi majd lehetővé" - mutat rá Helbing.

Ma egy légszennyezettségi adatokkal dugig tömött adatbázis nagyjából ugyanazt jelenti egy számítógép számára, mint a globális bankügyletek adatbázisa - lényegében csupán rengeteg számot. De a szemantikus webtechnológia az adat mellett az adat leírását is kódolja, lehetővé téve ezzel a számítógépeknek, hogy összefüggéseikben "értsék" az adatokat. Mi több, az adatok összegzésének úgy kell megtörténnie, hogy kiválasztható legyen közülük az az információ, amely közvetlenül egy-egy egyénre vonatkozik. Mindez képessé teszi majd a LES-t arra, hogy hatalmas mennyiségű, az emberi tevékenységre vonatkozó adatot kezeljen anélkül, hogy veszélyeztetné az egyének magánszféráját.

Ha a hatalmas mennyiségű társadalmi és gazdasági adat előállításának módjában sikerül egyetérteni, utána meg kell építeni azokat a szuperkomputer-központokat, amelyek képesek az adatok feldolgozására és a Föld szimulálására. Egy olyan számítástechnikai kapacitás létrehozása, amely képes kezelni a rendszer feltöltéséhez szükséges adatokat, jelentős kihívás, de nem kivitelezhetetlen. "Ha megvizsgáljuk például a Google adatfeldolgozó kapacitását, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a LES-t sem fogja hátráltatni a feldolgozás műszaki szükséglete" - húzza alá Pete Warden, az OpenHeatMap projekt megalapozója, az adatelemzés szakértője.

Bár a Google igyekszik titokban tartani, hogy mennyi adatot dolgoz fel, 2010 májusában úgy becsülték, hogy mintegy 39 ezer szervert használ havi egy exabyte anyagmennyiség kezeléséhez - ez azt jelenti, hogy havonta kétmilliárd CD-t tudna megtölteni adatokkal.

"Ha abból indulunk ki, hogy a világon évente keletkező több száz exabyte-nyi adatnak csak egy kis részét lehet és kell majd alkalmazni a szimulációhoz, akkor beláthatjuk, hogy nem az adatfeldolgozó kapacitás képezi majd a szűk keresztmetszetet - állítja Warden, és hozzáteszi: az adathoz való hozzáférés, illetve annak kitalálása, hogy mi hasznosat lehet kezdeni vele, sokkal nagyobb kihívás. - Ha sok adatunk van, az önmagában nem elég a bolygó elfogadható modellezésére. Például a közgazdaságtan és a szociológia az elmúlt száz évben képtelen volt megalapozott előrejelző képességgel bíró elméletet létrehozni, jóllehet rengeteg adat állt a rendelkezésükre. Kételyeim vannak azt illetően hogy kiterjedtebb adatbázisok nagyobb változást igényelnének."

A szakember szerint "nem az a baj, hogy nincs elég adatunk nagyon sok problémáról a klímaváltozástól a rendkívüli szegénységig, amellyel a világnak szembe kell néznie, hanem hogy a birtokunkban lévő sok információ ellenére sem teszünk semmit". "Függetlenül a kihívásoktól, amelyekkel meg kell küzdenünk a projekt kivitelezése során, a nagyobb veszélyt az jelenti, ha meg sem próbáljuk felhasználni a már rendelkezésünkre álló és a jövőben keletkező számítástechnikai eszközöket arra, hogy jobban megértsük a globális társadalmi-gazdasági trendeket" - toldja meg Helbing.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Professzore #29
    És az egerek?
  • johnsmitheger #28
    Ha meg mondja a lottó 5 nyerőszámokat előre minden héten vazzeg, elhiszem hogy működik. Addig csak egy iszonyatos adatmaszírozó lesz.
  • Sir Ny #27
    Nem lesz gázáremelés?
  • syn7h37ic #26
    Mikor végrekész lesz a cucc, és jönne az eredmény jönnek a Vogonok, és intergalaktikus sztrádát építenek a helyén.
    Már magamhoz vettem a törölközőmet is.
  • syn7h37ic #25
    Negyvenkettő !!
  • Komolytalan #24
    Na igen, csak a "leutánzó" képletekben beállítod az időpontot holnapra, és máris kész a "jóslás". Így működik az időjárás előrejelzés is, és ahhoz képest hogy milyen ritkán vesznek mintát, elég pontosan előre tudják jelezni a dolgokat.

    Egyébként ezeknél az Earth Simulatoroknál is az a legnagyobb gáz, hogy eleve inputja nincsen szegényeknek. Mert az Afrikai dzsungel közepében nem fognak 100 méterenként mérőállomást telepíteni, az fix. Meg 20000 méter magasan se, meg úgy általában csak oda, ahová kényelmes. Az meg hogy műhódról figyelik a földet, az mégse ugyanaz, mintha helyben vennének mintát.
  • Komolytalan #23
    Mérnök lévén tudhatnád, hogy a matematika, ami legegzaktabb tudomány is axiómákon alapul. A fizika alapjai ehhez képest a vicc kategóriába tartoznak (megfigyelés, feltételezés, ezeken alapuló modellek - nevetséges). Szóval egy eleve gyenge alapokon álló tudományágon már sokat nem ront a valószínűségszámítás pontatlansága.
  • bakagaijin #22
    Igen, az egerek a megrendelők voltak, a magratheiaiak voltak a kivitelezők. Slartibartfast egyike volt a landscape designereknek.
  • opeca #21
    Nem olvastam végig a cikket, szóval lehet, nem lesz igazam, de az elején nem mintha arról lenne szó, hogy leutánoz? Tehát meglévő adatok alapján szimulál, nem pedig előre számol.

    Azért előbbi jóval kivitelezhetőbb.
  • Hungarikum #20
    Nem beszélve a pillangóhatásról.

    valószinüségszámítás a jövőre nézve = jóslás. Mindegy milyen géppel csinálják, ha csak 1 adat is hiányzik, máris dölhet az egész, föleg évekre/hónapra előre nézve.

    persze pontosabb mint gyurcsok jóslásai, de akkor is csak jóslás.