Berta Sándor

Egyre több munkatárs hagyja ott a Google-t

Bármennyire is sikeres az amerikai technológiai vállalat, egyre nagyobb problémát jelent számára dolgozói elvándorlása. Az eddig hozott intézkedések eredménytelenek voltak.

A The New York Times cikkéből kiderült, hogy a webes cégnek komoly gondot okoz az alkalmazottai lemorzsolódása. Az elmúlt hónapokban számos Google-munkatárs fordított hátat a társaságnak és lett a rivális Facebook dolgozója, de voltak olyanok is, akik a kilépésük után saját vállalatot alapítottak. A társaság számos ellenlépéssel próbálkozott már, de ezek többnyire nem vezettek eredményre, ezért Eric Schmidt és kollégái most egy új stratégián dolgoznak.

A kialakult helyzet annyira súlyos, hogy azon a november elején bejelentett nagy arányú, rendkívüli fizetésemelés sem tudott érdemben javítani. Mint ismeretes, a Google valamennyi munkatársa 10 százalékos fizetésemelést és ezer dollár extra karácsonyi pénzt kap. Erről Eric Schmidt, az amerikai informatikai óriáscég vezetője tájékoztatta a dolgozókat. A jövő januártól hatályba lépő intézkedés 1 milliárd dolláros plusz terhet ró a vállalatra és célja a munkaerő megtartása volt.


A magas fizetés és a meleg hangulatú irodák ellenére nagy az elvándorlás

A bejelentést követően néhány nap múlva elérhetővé vált emlékeztető rávilágított, hogy a lépésre a Facebook miatt került sor, amely a legtöbb dolgozót csábította el a Google-től. Ezt támasztja alá, hogy az elmúlt hónapokban többen is otthagyták a céget, köztük volt Lars Rasmussen, a Google Maps és a Wave szolgáltatások egyik fejlesztője, aki szintén a Facebooknál talált új munkát. Vele együtt már 300 egykori Google-szakember dolgozik a közösségi portálnál, ez az alkalmazottak 15 százalékát jelenti.

A The New York Timesnak nyilatkozó egykori Google-munkatársak egyike azzal indokolta a váltást, hogy a webes cég túl nagy lett és egyre lassabban reagál a körülötte zajló eseményekre. A Google-nél az elmúlt évben 5000-ről 23 000-re nőtt a foglalkoztatottak száma, míg ezzel párhuzamosan a nyereség is 3,2 milliárd dollárról 23,7 milliárd dollárra emelkedett. Azonban mint a példa is bizonyítja, a pénz nem minden.

Eric Schmidt a napilapnak úgy nyilatkozott: nem hiszi, hogy a képzett szakemberek nagy arányú elvándorlása tendencia a társaságnál, de mindenképpen aggódva figyeli a folyamatot. A vezető szerint volt olyan időszak, amikor három ember is világszínvonalú terméket tudott kifejleszteni, de ezek az idők elmúltak. Ma már mindez sokkal nehezebb. Az elvándorlás megakadályozásának egyik módja az lehet, hogy a vállalat lehetővé teszi a munkatársai számára, hogy saját céget alapítsanak, alkalmazottakat vegyenek fel és használják a cég erőforrásait, például szervereit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MerlinW #45
  "Szarok én a facebookra! LOYAL SPECTER!" Pedig az a hülye ember, aki visszautasítja a jobbat. És itt nem csak a pénzről van szó. Munkakörnyezet, morál, ergonómia, juttatások, presztízs, pozíció, ésatöbbi, ésatöbi.
 • MerlinW #44
  Ebben semmi sem akadályoz meg téged, a cég fennállása óta folyamatos a munkaerő felvétel. Két egykori kollégám is náluk dolgozik évek óta (egyik a német, másik a brit "parancsnokságon"). Diploma, 2-3 év szakmai háttér és mehetsz is interjúra.
 • byzhouse #43
  sok gyökér... úgy látszik ők megtehetik :| én szívesen mennék googlehoz ennyi pénzért.
 • Zoliz #42
  Persze. Mondanád ezt 3 hónap után, mikor már kikészültél.
  A dolgozók nem véletlenül menekülnek onnan..
 • Komolytalan #41
  Nekem is úgy jött le. Meg a 10% emelés is. Aki szerinte ez szar, az ne vegye fel, hanem szóljon nekem hogy menjek én a borítékért.
 • Madve #40
  nem farxisnak akartam válaszként. Előfordul fagyott ujjal tapogatós telefonon...
 • Madve #39
  Nekem az 1000 dollár extra, az úgy jött le, hogy szokásos karácsonyi pénz+1000. Szerintem az extrán van a hangsúly nem az ezren. De lehet, hogy én tévedek...
 • farxis #38
  geci google roihagyon el!!!!!
  megy az összes dolgozójuk az Apple-hez, mert nem birják elviselni azt hogy ilyen dzsunka szar kínai minősségtelen szarokat gyártanak!
 • menetrend #37
  Nem tudom ti melyik dimenzióban vagytok de errefelé nettó 65-130k pénz az átlagfizu. 150 meg túlórákkal meg mindennel. Produktív szakmába ha összejön az embernek akkor keres 300k pénzt idehaza de ez már nagyon közelít a csúcshoz. Ja és keresett szakmában. És az az átlagfizu mindjárt kevés mikor egy családot kell eltartani. Főleg amilyen árak vannak. Azért az a havi másfél milla még adó után is olyan összeg ami az ország 80%-ának igencsak jólesne. Rebegjetek hálát az égnek , hogy nemcsak állásotok van, hanem még olyan jól is fizet hogy 1000 dodó zsebpénz meg 10% emelés mellett 20 millás fizunál húzhatjátok a szátok.

  No Offense
 • sanyicks #36
  simán? Furcsa én kereken 70k-t kaptam és a junior kollégáim is.... persze akkor is 1 évben 2x ennyi járt volna, de "válság, a pénzügyi helyzet", köv évben már nem is kaptunk bónuszt "mer az anyacégnek fix összeget kell utalni és rossz a helyzet"