Berta Sándor

Ajánlószolgáltatást indított a Google

Az amerikai konszern új megoldása, a Hotpot a Google Places keretében feljegyzett helyhez kötött információkra épül és személyes ajánlásokat fogalmaz meg a felhasználók számára.

Az interneten fellelhető, helyhez kötött adatok igencsak hasznosak lehetnek, ha mondjuk valaki egy idegen városba érkezik és szeretne eligazodni. Nem könnyű például megtalálni az éttermeket, a szállodákat, a bárokat, az üzleteket vagy a színházakat. Ilyen esetben lehet jó, ha az illető a barátai vagy más személyek ajánlásaira és tapasztalataira támaszkodhat. Lior Ron termékmenedzser blogbejegyzése szerint a Hotpot összegyűjti a Google Places adatait, majd rendszerezi azokat, így mindenki megtalálhatja köztük a saját ízlésének megfelelő éttermeket vagy szórakozóhelyeket. Ráadásul a rendszer személyre szabott ajánlásokat is készít.


A szolgáltatás akár a PC előtt ülve vagy Androidos okostelefonokon is igénybe vehető. Utóbbiak esetében elérhető a Google Maps 4.7-es verziója és a webes kereső is. Minden egyes helyet vagy létesítményt csillagokkal és megjegyzésekkel egyaránt minősíteni lehet. Az öt csillagot kapó ajánlatok a legnépszerűbbek, míg az egy csillagot kapókat jobb elkerülni. Emellett lehetőség van szolgáltatások ajánlására vagy nem ajánlására is egy barátságos, illetve szomorú smiley-jel segítségével. A felhasználók megjegyzései és ajánlásai szintén láthatók barátaik számára. Az első alkalommal bárki kiválaszthat egy nicknevet.

A társaság a folyamatosan beérkező információkat rendszerezi és így képes kifejezetten az egyes felhasználókra szabott ajánlások létrehozására, amelyekkel az internetező már a következő keresésnél szembesül. A Hotpot figyelembe veszi a különböző szempontokat. Így például, ha valaki indiai ételeket akar enni, akkor a rendszer kigyűjti számára a felkereshető indiai éttermeket.


Az amerikai vállalat a Hotpottal az olyan szolgáltatásokat veszi célkeresztbe, mint a Qype és a Yelp. A Google Places adatbázisa jelenleg körülbelül 50 millió helyről és intézményről, többek között parkokról, múzeumokról, iskolákról és szabadidőközpontokról tartalmaz adatokat. A Google Mapsnak köszönhetően pedig elérhetővé válnak nem csak a pontos helyszínre vonatkozó információk, hanem más fontos adatok is, mondjuk a nyitvatartási időpontok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #2
    De, működik.
  • ADAMEX9 #1
    Nem működik jelenleg?