Berta Sándor

A Google, az Amazon és a Facebook a legértékesebb amerikai IT-cégek

Az elmúlt hónapokban a közösségi portál jelentőségét tekintve az eBay elé került és a harmadik legértékesebb tengerentúli IT-állalat lett. Az élen továbbra is a Google és az Amazon található.

A Facebook jelenlegi piaci értékét 41 milliárd dollárra becsülik, míg az eBay esetében ugyanez az adat 39,3 milliárd dollár. A Google piaci értéke 192,9 milliárd dollár, az Amazoné pedig 74,4 milliárd dollár. Az elmúlt egy esztendő legnagyobb nyertese ilyen szempontból azonban kétségtelenül a Facebook, amely 2009-hez képest gyakorlatilag a háromszorosára növelte a értékét.

A jelenlegi és az egykori Facebook-munkatársak tulajdonrészei rendkívül kelendőek az illikvid pénzügyi eszközök online adásvételének otthont adó SecondMarket vagy a SharesPost portálokon. Ugyanakkor a közösségi platform egyelőre még nem jelent meg a tőzsdén és erre egy darabig minden bizonnyal még várni kell. Mark Zuckerberg, a Facebook első embere ugyanis tavasszal úgy nyilatkozott, hogy ez a kérdés még legalább egy évig lekerült a napirendről.

A SecondMarket és a SharesPost rendszerében a Facebook-tulajdonrészeket jelentő papírok darabjáért általában több, mint 16 dollárt adnak. Az adatokból kiderült az is, hogy ha a platform megjelenne a tőzsdén, akkor a piaci értéke villámgyorsan elérheti a 41 milliárd dollárt. Mindez pedig Lise Buyer, a Class V Group alapítója szerint azt jelenti, hogy a társaság egy igazi alkalmi vétellé válhat. Vagyis aki most vásárol Facebook-tulajdonrészt az minden bizonnyal rendkívül jó üzletet köt, hiszen ezek a papírok később jóval többet érnek majd.

A szakemberek ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a tőzsdén még nem szereplő vállalatok piaci értékét sokkal nehezebb megbecsülni. Ez elsősorban a kisebb befektetői körnek és a tulajdonrészek gyakran átláthatatlan rendszerének köszönhető. Ráadásul a Facebook még nem jelentett meg pénzügyi információkat, így az elemzők többnyire csak megbecsülni tudják a közösségi portál reklám- és egyéb bevételeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Balazs127 #5
  A "cikk" eléggé rosszul van felépitve, ezért lehet félreérteni. Talán nem Google forditóval kéne cikket irni :D
 • archrodney #4
  "A Facebook jelenlegi piaci értékét 41 milliárd dollárra becsülik, "

  "hogy ha a platform megjelenne a tőzsdén, akkor a piaci értéke villámgyorsan elérheti a 41 milliárd dollárt."

  Ezek szerint nem sokat lendítene ha megjelenne a tőzsdén...
 • NullZ3r0 #3
  Hát ha igen, akkor a Microsoft is bőven internetes cég, én se tudom, miért maradt ki, pedig még saját keresője, levelezője, messengere, online office-a, stb-je van. Ez már eléggé internetes.
 • Landro #2
  Az Apple, HP, Microsoft, Intel stb kevesebbet ér? Vagy a cikk csak az internetes cégekről szól?
 • fergusonpapa #1
  lájk