Gyurkity Péter

Melyik operációs rendszer nyerhet az okostelefonok versenyében?

Az újabb és újabb készülékek megjelenésével érdemes áttekintenünk, hogy a három nagy közül vajon melyik platform rendelkezik jobb esélyekkel a szegmens meghódítását illetően. Dacára annak, hogy az iPhone és az Android párharcában mostanában főként utóbbi győzelmét jósolják, ez korántsem ilyen egyértelmű, arról nem is beszélve, hogy a Microsoft is csatlakozik a versenyfutáshoz, miközben mindegyik platform esetében felsorolhatunk előnyöket és hátrányokat egyaránt. A szoftvercég háza táján ráadásul a vezetést illetően is felmerülhetnek érdekes kérdések, ezalatt pedig az Adobe-val karöltve támadhatják meg a két meglévő riválist.

A Neowin oldalán érdekes összeállításra bukkanhatunk, amelyben mindhárom szereplő esélyeit kivesézik, felsorolva az általuk nyújtott előnyöket és a magukkal hurcolt hátrányokat egyaránt. A legfontosabb kérdés persze a végső győzelem kapcsán merül fel, ám ez egyáltalán nem biztos, hogy belátható időn belül bekövetkezik, hiszen a közelmúltban megjelent előrejelzések ellenére is jóval homályosabb a kép, mint az gondolnánk. Mind az iOS (iPhone OS, nem összekeverendő a Cisco-féle IOS-platformmal, amely a routereken és switcheken dolgozik), mind pedig az Android komoly esélyekkel lép a porondra, a párharcot pedig hármas csatározássá bővíti a Windows Phone 7 felbukkanása, legalábbis az okostelefonok szegmensében.

Nemrég oldalunk hasábjain még arról olvashattunk, hogy a két meglévő versenyző fej-fej mellett halad, ám a jövőt illetően a Google mobil operációs rendszere áll jobban, hiszen elfogadottsága és a nagy választék miatt jóval több vásárló kezében köthet ki, mint az Apple megszabott hardverhez kötött, ám még mindig nagyon népszerű szoftvere. Ez belátható időn belül azt eredményezheti, hogy az Android átveszi az első helyet, és komoly előnyre tesz szert az okostelefonok esetében, míg az iOS lemaradhat. Ehhez képest a Neowin-cikk kiemeli, hogy mindkét platformnak vannak előnyei és hátrányai, mi több, a Google platformja sötétebb oldalát mutathatja sok vásárló számára, akik emiatt elfordulhatnak attól.


Samsung Galaxy S és Apple iPhone 4

Elsőként az iOS előnyeit veszi sorra az írás, amelyek a többség számára meglehetősen egyértelműek: az Apple kifejezetten jó teljesítményt nyújt a marketing terén, tudják miként lehet egy terméket divatossá tenni. Ehhez kellemes külső társul, amely forgalmazótól/eladótól függetlenül ugyanolyan, az iOS pedig végrehajtja feladatát, komolyabb gondokba nem ütközünk. A hardveres kötöttségek és a rendszer zárt jellege miatt az OEM-gyártók nem tudnak beleszólni abba, nem szabhatják egyénire a felületet, ezért a vásárló mindig mindenhol ugyanazt kapja, minimalizálva ezzel a laikusok összezavarásának esélyét.

Az előnyök mellett persze komoly hátrányok is felmerültek a megjelenést követően, emlékezzünk csak az antennával kapcsolatos gondokra. A napokban újabb hiba forrását azonosították az Apple mérnökei, mégpedig a készülékre csúsztatható tokok esetében, amelyek külső gyártóktól érkeznek. Ezek némelyike ugyanis maga karcolhatja össze a készülék felületét, emiatt pedig vissza is hívatták a külső forrásból származó termékeket a boltokból - ezt a lépést később visszavonták az online boltok esetében. Ennek ellenére még számos olyan változat beszerezhető, amelyeket korábban az Apple is jóváhagyott, alkalmazásuk mégis csúnya végeredményt szül az iPhone készülékek burkolatán.


A Google Android ennek éppen ellenkezője, legalábbis ami az egyénire szabást illeti. Itt nemcsak a készülékek összetételét és külsejét módosíthatják az egyes gyártók és forgalmazók, hanem a szoftver alapvető komponenseit is, a kezdőképernyőtől kezdve az alkalmazásokig. A változtatások sokasága némi zavart idézhet elő a vásárlók egy részénél, ennek viszont egy előnye van: aki az első találkozáskor nem éppen kellemes élményekkel távozott, az később újra megpróbálhatja, egy némileg eltérő okostelefonnal és annak módosított szoftverével, ám a platformon belül maradva.

Komoly gondot jelent azonban, hogy a korosodó, elavuló készülékeket (itt mindössze 6-8 hónapról, a 2010 elején megjelent változatokról beszélünk) a legtöbb gyártó nem hajlandó frissíteni. Érdekes adalék, hogy a jelenleg árult példányok 16 százaléka még mindig az Android 1.6-os verziójára támaszkodik. Ezzel gyorsan magukra hagyják a nem is olyan rég felbukkant okostelefonokat. Gondjaink támadhatnak az egyes alkalmazásokkal, arról nem is beszélve, hogy némely cégek szinte a felismerhetetlenségig megváltoztatják a szoftver felületét, alaposan összezavarva ezzel az érdeklődők egy részét.

Kicsit hasonlít a kép a személyi számítógépek piacán 18-20 évvel ezelőtti helyzetre, amikor az Amiga (a maga zárt rendszerével, kötött hardverével és jobb optimalizáltságával) állt szemben a "PC"-vel (amely viszont kiegészítő kártyák százait, ezreit tudta már akkor felmutatni, némi kuszasággal, megkérdőjelezhető kompatibilitással). Akkor a nyíltabb platform került ki győztesen a csatából, ám ezt nyilván egészen más tényezők is befolyásolták, a példát nem vetíthetjük rá egy az egyben a dolgok mostani állására.


Ebbe a versenybe csatlakozik most a Windows Phone 7 (mégpedig elsőként várhatóan Új-Zélandon, ahogy arról mi is beszámoltunk), amelyet a szerző rögtön a porcelánboltba berontó elefánthoz hasonlít. Érdekes, hogy a szoftvercég a hosszú kivárás és a kései érkezés alatt (előtt) végig figyelte a fejleményeket, igyekezett összeollózni azon opciókat, részleteket, amelyek saját rendszere esetében is beválhatnak, ezzel egy időben pedig mellőzte azon lépéseket, amelyek a riválisoknál is komoly gondokhoz vezettek. A Windows Phone 7 ennek megfelelően valahol a két rivális között helyezkedik el. Egy félig nyitott platformként értékelhető, amely komoly kötöttségekkel érkezik a hardveres téren, ám szabad kezet enged az OEM-gyártóknak a felület egyénire szabását illetően.

Ez utóbbi kapcsán meg is jegyzik, hogy a partnerek komoly törést okozhatnak majd a remélhetőleg felfelé ívelő pályában, amire kitűnő példa az LG E900. Ennél elég volt megváltoztatni a kezelőfelületet, telepakolni azt csúnyácska ikonokkal, hogy a szakértők viszolyogva tekintsenek a készülékre, és a Microsoft által kiadott fejlesztői kit homályos ajánlásait okolják a gyártó hibás lépéseiért. (Véleményük szerint itt szorosabb, kötöttebb utasításokkal és tiltásokkal elejét vehették volna ennek.) Különösen fájó a kezelőfelületi elemek elhelyezését és egymáshoz való viszonyát leíró kötött szabályok hiánya, amely fontos tiltótábla lehetne az OEM-partnerek esetében. Nagy kérdés tehát, hogy a szoftvercég partnerei miként alakítják majd az operációs rendszer kinézetét és funkcionalitását, ezzel pedig milyen irányban befolyásolják a platform esélyeit.


A Microsoft esetében legalább ilyen érdekes részlet, hogy egy friss felmérés szerint a cég alkalmazottainak legalább fele egyáltalán nem kedveli Steve Ballmer vezérigazgatót, akit személyesen is felelősnek tartanak a közelmúltban elszenvedett egynémely vereségért. Példaként említik itt a Vista megjelenését, valamint a KIN telefonok kudarcát - a cégen belül megkérdezettek mindössze fele véli úgy, hogy a cégvezető teljesítménye elégséges volt. A mobil szféra különösen fájó pont a Microsoft számára, hiszen itt a riválisok az elmúlt években elhúztak mellettük, és erre mindeddig nem tudtak megnyugtató módon válaszolni - talán most, a Windows Phone 7 megjelenésével.

Ami a redmondi terveket illeti, egyes értesülések szerint az Adobe társulásával kettőzhetik meg erőfeszítéseiket, vagyis a két vállalat egyesülne, és közösen intéznének komoly támadást az Apple és a Google ellenében. Az érintettek itt egyelőre mélyen hallgatnak, egyedül az Adobe részvényeinek komoly erősödése jelezte, hogy a piac egy része is komolyan veszi a korai pletykákat. Mindenképpen érdekes lenne egy ilyen lépés, meglátjuk, mi sül ki belőle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • visnait #50
    Szegény N95 -ösöm küldtem most nyugdíjba, bár nagyon jól szolgált és soha nem volt vele gondom 2 év alatt. Mivel nagy Google párti vagyok (talán az összes feljesztésüket, APIjukat próbáltam, vagy használom is) gondoltam kipróbálom az Androidot. Most 2 napos a Samsung Galaxy S -em Android 2.1 rev 1 -el és egy árva szavan nem lehet. Egyszerűen mese, fürge rendszer, pedig 2 nap alatt majd 1.5 GB jött le az App Marketről.
  • FoodLFG #49
    Én úgy tudom, hogy pl a .net fordítója köztes kódról fordít natív gépi kódra és utána már csak a natív kódot futtatja. Ráadásul a .net tud optimalizálni az alatta lévő processzorra is a fordítás alatt. Így nem látom, hogy mitől lenne annyira rosszabb egy VM, mint egy alapból natív kód.

    Tudom, hogy itt javáról van szó, csak megemlítettem, hogy mit hallottam. :)
  • Papichulo #48
    Ha megfeszul sem tud hatekonyabb lenni egy VM, mint a native code.
    A .net meg red herring, senki sem beszelt rola.
  • sanyicks #47
    már az alap jvm is megmutatta hogy lehet nem erőforrászabáló jvm-et írni... csak egyesek még mindig ott tartanak, hogy 10 éve hallották hogy a java erőforrászabáló. Hát nagyon nem... a .net erőforrászabálóbb, én folyamatosan ezt érzem, méghozzá vindózon még csak nem is linuxon.
  • sanyicks #46
    "Ami ha a hírek igazak, akkor a 3.0-tól megváltozik. Itt is életbe lép a minimális hardverkövetelmény és az OEM-ek megrendszabályozása."

    Eddig is volt ilyen... és valszeg most sem változik... 2.x-re is olvasható a minimálisan ajánlott hardverkövetelmény, amit vagy betartanak, vagy nem, most is így lesz.
  • Solten #45
    "En arra reagaltam, hogy az Android minden kotottsegektol mentes"

    Felhasznaloi oldalrol nezve ertettem, es szinte ez igy van. Szinte, ha a konkurensekkel hasonlitjuk ossze.
  • Papichulo #44
    Nem latok ellentmondast. Attol, hogy erosebb a hardware, ha odafigyelsz az eroforrasokra, akkor meg jobb alkalmazast lehet csinalni, mint ha elegtelen modszereket alkalmazol es ezaltal visszafogod magad. Lasd Carmack Rage demoja!

    Most abba bele sem akarok abba menni, hogy manapsag mennyire nem tud a fejlesztok nagyresze optimalizalni es kihasznalni a hardware nyujtotta elonyoket.

    Es megegyszer:
    Papichulo ma 09:18
    "En arra reagaltam, hogy az Android minden kotottsegektol mentes."
  • Magnificat #43
    az igaz, hogy erőforrászabálóbb, de emlékezzünk, régen is a hardver drága volt, a szoftvert arra írták, idővel viszont a hardver csak olcsóbb lesz. Ahogy egyre többen veszik, egyre olcsóbb lesz egy erős telefon, onnantól pedig a programok, és szolgáltatások döntenek, nem az, hogy ki lehetne-e hozni hatékonyabb programot arra az eszközre... akár mapanság pc-k esetén...
  • Papichulo #42
    1997-ben nem birtokolt 5% market share-t az Apple.
    Plusz nem volt olyan ikonikus vezetoje sem, mint Jobs. :)
  • FtranX #41
    Annyira jol megelt az 5% reszesedesebol, hogy majdnem csodbe ment 1997-ben. A ceget a Microsoft huzta ki a godorbol 150 millio dollarral, majd par evvel kesobb az ipod es az iphone hozta meg a fellendulest.