Berta Sándor

Az internet legnagyobb előnye a szabadsága

Az amerikai oknyomozó újságíró úgy vélte: az olyan gyors online kommunikációs eszközök, mint a Twitter és a blogok, valamint a Wikileaks az internet legnagyobb vívmányai.

Seymour Myron Hersh, a The New Yorker magazin Pulitzer-díjas munkatársa, elsősorban katonai, illetve biztonságpolitikai témájú cikkeket ír. 1969-ben az úgynevezett My Lai-i tömegmészárlással foglalkozott, amely 1968. március 16-án történt a vietnami háború során. Ezen a napon az amerikai tengerészgyalogosok 500 civilt - főleg csecsemőket, gyerekeket, nőket és öregeket - mészároltak le. Hersh a témában írt cikkeiért 1970-ben Pulitzer-díjat kapott. 2004-ben pedig az Abu Ghraib börtönében történt szörnyű eseményeket tárta a világ közvéleménye elé.

"Minél többet tudunk egy dologról, annál alaposabb véleményt alkothatunk róla. Hosszútávon ez a fajta folyamatos információáramlás nagyon hasznos lesz. Ha ma valamiről írok, akkor rengeteg kutatómunkát végzek el a Google által. Annyi minden van, amit kezdhetek ezekkel az információkkal és amire korábban nem volt lehetőségem. Az új információs korszakkal természetesen megváltoztak az újságírókkal szembeni követelmények is. Sok ellenőrizetlen információ bukkan fel az interneten, de ennek ellenére a világháló egyike azoknak a helyeknek, amely még szabad és senkihez sem tartozik. Pont ettől fél számos kormány."


"A katonaság az Egyesült Államokban még jobban ellenőrizni akarja az internetet. Azt mondják, a nemzet biztonsága miatt és azért, mert terroristák használhatják. Emellett a webes cégek, például a Google is veszélyt jelenthetnek, ha túl erőssé válnak. A jövő egyik nagy feladata, hogy gondoskodjunk arról, hogy az internet olyan maradjon, mint most: ellenőrizetlen. A világháló ugyanis csak így biztosíthatja az oknyomozó kutatások folytatását" - jelentette ki a 73 éves riporter.

Seymour Hersh szerint az internet ötletében pont az a nagyszerű, hogy nincs szükség kiadóra ahhoz, hogy bárki történeteket jelentessen meg. Így a Wikileaks egy újfajta újságírói formát jelent. A háborúkat általában titokban vívják, de mindig vannak olyan emberek, akik hírt akarnak adni ezekről az eseményekről. A Wikileaks pedig ezeknek a személyeknek jelent megfelelő platformot, hiszen ők gyűlölik ezeket a konfliktusokat és így hozzáférést biztosíthatnak mások számára a birtokukba került információkhoz. A Pulitzer-díjas riporter számára mindig fontos volt, hogy megjelentethesse a kezébe került dokumentumokat.

"4-5 alkalommal felhívtam én vagy a kiadóm, a The New York Times az amerikai kormányt, hogy közöljük: olyan információkat hozunk nyilvánosságra, amelyek nehéz helyzetbe hozhatják majd őket. Néha pedig az amerikai elnök hívott fel minket és arra kért bennünket, hogy ne jelentessünk meg valamit, mert az túl veszélyes vagy a nemzet biztonságát veszélyezteti. Az elmúlt 10 évben mégis szinte minden történetet közzétettünk. S ez akkor a hidegháború kellős közepén volt" - szögezte le Seymour Hersh.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bagdadigiliszta #13
    Pedig ezek véleményem szerint nagyon fontos emberi jogok. Az, hogy mindenki elmondhatja amit gondol (persze azért egymás véleményét tiszteletben tartva, és a jó ízlés keretein belül)nagyon fontos, és az ember egyik legfontosabb kifejezőeszköze. Sajnos a bíróságok nem szentelnek véleményem szerinte elég hangsúlyt ennek a kérdésnek. Sokszor figyelmen kívül hagyják. Bár a tele vagyunk joghézaggal, a jogszabályaink is elavultak, és a jogrendszerünk sem működik megfelelően. Évekig húzódnak a perek, és ez emberek jogainak csorbulását, és jogbizonytalanságot idézhet elő. Ennek kiküszöbölésére sajnos magyar lépések nem nagyon születnek, de egy nemzetközi szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy emberi jogok sérülése esetén, ha valaki a magyar bíróságtól nem kap megfelelő jogorvoslatot, az külföldi bírósághoz fordulhasson. Belegondolva egy fejlettebb jogrendszer igénybevételének lehetősége engem felvillanyoz. Ezt talán a magyar bíróságokat is arra sarkallná, hogy jobban végezzék a munkájukat. Remélem sor kerül arra, hogy elég aláírást gyűjt a nemzetközi szervezet (Amnesty International), és lehetőségünk nyílik igénybe venni egy fejlettebb állam igazságszolgáltatását.
  • manoszey #12
    Azért, mert sajnos ezt is csak akkor veszi észre az ember, mikor elveszíti, mint oly sok más természetesnek tűnő dolgot az életünkben. Azt gondoljuk ez egy adottság, ami nem változhat, ha pedig mégis változik, akkor nem tudunk mit kezdeni vele... Ahelyett, hogy valamit tennénk azért, hogy így is maradjon, csak homokba dugjuk a fejünket és nem veszünk tudomást arról, hogy a háttérben milyen erők munkálkodnak azért, hogy elvegyék ezt a tulajdonságát, pedig a legtöbb mai diktatúrában is az egyetlen olyan eszköz, amivel a külvilág számára elérhetővé tudnak tenni információt az elnyomottak az pont az internet...
    Közben meg nálunk is abba az irányba tendálnak a dolgok, hogy már szóbakerült a blogok regisztráltatása is, amit hál'Istennek végül elvetettek, bár nem tudom, hogyan tervezték volna végrehajtani, ha átmegy. Mindenesetre komoly veszélyek fenyegetik több irányból az internet szabadságát, és mint a szabad véleménynyilvánítás egyik bástyáját, minden erővel meg kéne őrizni ezt is, mert a szabályozása a szólásszabadság súlyos csorbulását vonná maga után...
  • Cyrrus #11
    Ennek a cikknek a "nagyságát", talán leginkább pont az adja, hogy valaki (aki ráadásul talán elismertebb) ezt megfogalmazta, leírta. Mert kétnaponta jelennek meg ennek szembemenő, a szabályozást növelő cikkek, intézkedési javaslatok, miközben ilyenek nem, vagy csak elenyésző számban.
  • Ferrer #10
    Erről beszéltem...
  • Kabos Dezső #9
    Ha nem tetszik akkor van két szép hei még számodra:

  • kisemlős #8
    Pont ez a szabad vélemény nyilvánítás szépsége. Ha nem tetszik, nem kötelező meghallgatnod.
  • kzoard #7
    Megvan ellenük a védekezési módszer, ha meg egymással elvannak, az engem nem zavar.
  • Ferrer #6
    Most nem leszek itt túlságosan népszerű, de szerintem meg kellene rendszabályozni az internetet. Azért az mégiscsak szégyen, hogy neonáci csoportok szabadon fröcsöghetnek ott, ahol éppen kedvük támad.
  • Zoliz #5
    Szerintem ez az írástudó értelmiségi könyvtáros most jár ECDL tanfolymra, mert irígykedik, hogy az onokái, jobban kezelik a goggle-t és a szexoldalakat mint őmaga.
  • Robcuskilla #4
    egyik legnagyobb hátránya pedig az, hogy sok pszicho majom a látszólagos arctalanságba bújva mocskos okádékságokat is tud művelni ( személyesen is érintett voltam, remélem csak voltam ilyen támadásokban... ) ez persze vele jár és akad rá sok megoldás, szűrők letiltások a mélfiókban stb. stb.
    de pár ilyet ip alapján már megbüntetett az mádzsár igazságszolgáltatás is, úgyhogy csak óvatosan :D ezt tanácsolom, egyébként szép és jóóóóó, hollári hóóó